Skip to main content

Μετοχές: Το ράλι του Μαΐου και πώς οι υπόλοιπες αγορές έφαγαν τη… σκόνη της Wall Street

Κανείς δεν θέλει να θυμάται το «τσουνάμι» που χτύπησε τα διεθνή χρηματιστήρια στα τέλη Μαρτίου. Έκτοτε, οι αμερικανικές μετοχές έχουν ανακάμψει με εντυπωσιακούς ρυθμούς, αφήνοντας πολύ πιο πίσω στην κούρσα των επιδόσεων τα υπόλοιπα διεθνή χρηματιστήρια. Πέραν την αισιοδοξίας για επανεκκίνηση της οικονομίας και ενδεχόμενης ανάπτυξης του εμβολίου κατά του Covid-19, τι βλέπουν οι επενδυτές και ποντάρουν στη Wall Street;

Η σταδιακή άρση του lockdown και οι προσδοκίες για επιστροφή στην ανάκαμψη έχουν συμβάλει σε κέρδη 36% του S&P 500 από τα χαμηλά του Μαρτίου, περιορίζοντας τις απώλειες του δείκτη από τις αρχές του έτους μόλις στο 5,8%. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, ο S&P 500 εξασφάλισε κέρδη 3% και 4,5% στο σύνολο του Μαϊου, με τις επιδόσεις του δείκτη στο δίμηνο Απριλίου-Μαϊου ναι είναι οι καλύτερες από το 2009. 

Την ίδια στιγμή, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 εμφανίζει απώλειες 16% από τις αρχές του έτους, παρά τα μηνιαία κέρδη 3%, και ο Hang Seng στο Χρηματιστήριο του Χογκ-Κογκ υποχωρεί 19%.

Το στοίχημα υπέρ των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου και στα άνευ προηγουμένου μέτρα νομισματικής στήριξης από τη Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ αποτελούν τους δύο λόγους που δίνουν ισχυρό προβάδισμα στις αμερικανικές μετοχές έναντι των υπολοίπων αγορών. Το ποσοστό των fund managers που θεωρούν ελκυστικές τις αμερικανικές μετοχές έχει αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν πενταετίας, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα Global Fund Manager της Bank of America.

Στην έρευνα του Μαΐου διαπιστώνεται ότι σχεδόν το 24% συστήνουν overweight για τις αμερικανικές μετοχές, το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2015. Εν των μεταξύ, το αντίστοιχο ποσοστό των fund managers που είναι overweight για Ευρωζώνη και μετοχές αναδυομένων αγορών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2012 και Σεπτέμβριο του 2018 αντιστοίχως.

«Δεν έχει τόσο να κάνει με ΗΠΑ εναντίον Ευρώπης και Ασίας-Ειρηνικού. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη νέα οικονομία εναντίον της παλαιάς», εξηγεί ο Ολιβιέ Σαρφατί, επικαλής μετοχών στην GenTrust, προσθέτοντας ότι η κυριαρχία των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών στις ΗΠΑ ευθύνεται εν μέρει για τις καλύτερες επιδόσεις της Wall Street.

H κυριαρχία της αμερικανικής αγοράς δεν αποτελεί καινούριο φαινόμενο. Από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο S&P 500 ξεπερνά σε επιδόσεις σχεδόν τους περισσότερους δείκτες. Ο δείκτης καταγράφει κέρδη 350% από τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου 2009, ενώ τα αντίστοιχα κέρδη του MSCI All Country World –εξαιρουμένων των αμερικανικών μετοχών- είναι 89%.

Το πρόσφατο ράλι, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για απότομη πτώση των εταιρικών κερδών, καθιστούν ακριβές τις αμερικανικές μετοχές, με τις αποτιμήσεις σε υψηλά σχεδόν 20ετίας. Ορισμένοι επενδυτές αρχίζουν και αμφιβάλλουν εάν μπορεί να συνεχισθεί επ’ αόριστον η άνοδος.

Μέρος της ελκυστικότητας των αμερικανικών μετοχών έχει να κάνει με την αναζήτηση ευκαιριών για κέρδη, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι σχεδόν μηδενικές. Η απόδοση βάσει μερισμάτων για τον S&P 500 είναι στο 1,9%, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με την απόδοση 0,650% του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου και τη στιγμή που οι ομολογιακές αποδόσεις σε Ευρώπη και Ιαπωνία είναι αρνητικές.

Το πρόσφατο ράλι στη Wall Street οφείλεται κυρίως στην απογείωση των τεχνολογικών μετοχών. Ο κλάδος σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των μετοχών του S&P 500 φέτος, με κέρδη 6,7%. Οι μετοχές των Microsoft και Apple –οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες βάσει κεφαλαιοποίησης- έχουν ενισχυθεί 16,% και 8,3% αντιστοίχως.

Οι τεχνολογικές αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του δείκτη, εν συγκρίσει με αντίστοιχο ποσοστό 10% για τον MSCI all-country index. Στον αντίποδα, οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου –που δέχονται πιέσεις εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων αναλογούν μόλις στο 10% του S&P 500 και 20% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI all-country.

Ορισμένοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες συστάσεις για παραμονή στο σπίτι και περιορισμό στις μετακινήσεις στη διάρκεια της πανδημίας θα επιταχύνουν την κυριαρχία των τεχνολογικών και άλλων ταχύτατα αναπτυσσόμενων εταιρειών που έχουν υψηλή στάθμιση στην αμερικανική αγορά. «O Covid-19 έχει επιταχύνει την ψηφιακή τάση περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την τελευταία δεκαετία», αναφέρει ο κ. Σαρφατί της GenTrust.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ