Σε επιλεκτικές κινήσεις στρέφονται οι επενδυτές στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν αναμονή των εξελίξεων γύρω από το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.51), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,23% στις 775,72 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει οριακή κάμψη κατά 0,06% στις 2.066,20 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,79 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 16 ενισχύονται, 27 υποχωρούν και οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,83% στις 742,08 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 0,94%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,48%, η Eurobank κατά 0,81% και η Alpha Bank κατά 0,94%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank διατηρείται σταθερή στα 0,10 ευρώ.
Στο ταμπλό, η μετοχή της ΜΕΤΚΑ διολισθαίνει κατά 2,6%, ενώ στο 3% διαμορφώνονται οι απώλειες για τη μετοχή της ΔΕΗ. Την ίδια ώρα, στο 1% ορίζεται η πτώση για τη μετοχή του Μυτιληναίου. Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ ενισχύεται κατά 1,43%, η Jumbo κατά 1,02% και τα ΕΛΠΕ κατά 0,85%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μικρή επιδείνωση, κινούμενες πέριξ του τεχνικού ορίου του 6,00%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 5 μονάδες βάσης στο 6,107% ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου είναι αμετάβλητη στο 5,880%.
Οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του ελληνικού χρέους, εν αναμονή του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Τα μηνύματα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ωστόσο, μόνο αισιόδοξα δεν είναι, καθώς η επίτευξη συμφωνίας θεωρείται έωλη.
Παρ’ όλα αυτά, η Κομισιόν εξακολουθεί να ζητά την τήρηση των δεσμεύσεων για το χρέος και καλεί τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να εντείνουν τις προσπάθειες για ένα συμβιβασμό., ο οποίος θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Σχολιάζοντας την πορεία της αγοράς, ο Ηλίας Ζαχαράκης, αναλυτής της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, σημείωσε τα εξής: «Το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας είναι ουσιαστικά το νέο εκείνο που μπορεί να δώσει λύση στην περίφημη αξιολόγηση, που εδώ και δύο χρόνια έπρεπε να έχει κλείσει. Η λύση του χρέους φαίνεται να απομακρύνεται και μαζί με αυτό και το περίφημο “QE”. Παρόλα αυτά βλέπουμε την αγορά να μην προεξοφλεί αρνητικά τις όποιες εξελίξεις για το χρέος, ενώ και το spread δείχνει να συντηρείται σε χαμηλά επίπεδα.
»Προφανώς το Χ.Α. περιμένει μία “μεσοβέζικη λύση” ενώ θετική έκπληξη αποτέλεσε και η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου. Ακόμα και αν καταφέρουμε να πάρουμε έστω μία συμφωνημένη και έγγραφη μελλοντική λύση για το χρέος, θα είναι ένα θετικό σήμα για την Αγορά, με το ΔΝΤ να περιμένει οριστική λύση για να συμμετάσχει με δανεισμό βάσει του καταστατικού του».
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζάνας, αναλυτής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, υπογραμμίζει τα παρακάτω: «Απομένουν εννέα ημέρες μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία έχουν σημειώσει ελάχιστη ουσιαστική πρόοδο συντηρώντας υψηλό βαθμό αβεβαιότητας».
naftemporiki.gr