Skip to main content

Ευκλ. Τσακαλώτος: Αποδεχτήκαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και έχει ήδη δεσμευτεί γι’ αυτό απέναντι στους εταίρους της, δήλωσε σε συνέντευξή του στην γερμανική Handelsblatt η οποία δημοσιεύεται την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Υποστηρίζει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε, ο Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσενμπλουμ, ξεκαθάρισαν –στο πλαίσιο των διμερών επαφών που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες- ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι διαπραγματεύσιμη. «Δεν εννοούσαν μόνο σε όρους τεχνικής υποστήριξης αλλά και σε όρους χρηματοδότησης» προσέθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Όσον αφορά στο χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος κάνοντας λόγο για τέσσερις εβδομάδες.

Ο Έλληνας υπουργός απάντησε ακόμη και στο ερώτημα για το πότε πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές μιλώντας για το τέλος του 2016. «Δεν είναι βέβαιο αλλά αποτελεί μια λογική εκτίμηση» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.

 «Η συνάντηση με τον κ.Σόιμπλε πήγε πολύ καλά, ήταν πολύ εποικοδομητική. Του έδωσα ένα χαρτί που περιγράφει κάθε μεταρρύθμιση που έχουμε εφαρμόσει από τον Ιούλιο. Είναι μια εντυπωσιακή λίστα» ανέφερε στη συνέντευξη ο κ. Τσακαλώτος.

«Αν δείτε τον αριθμό των μέτρων που έχουμε περάσει από τον Ιούλιο, είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι έχουμε αργήσει» εξήγησε εν συνεχεία επισημαίνοντας πως «όσοι λένε ότι οι Έλληνες καθυστερούν θα εκπλαγούν με αυτή τη λίστα μεταρρυθμίσεων».

Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε δεν γίνεται να πληγεί το υπάρχον επίπεδο των βασικών συντάξεων. Τόνισε επίσης ότι σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να εξοικονομηθούν 1,1 δισ. ευρώ από τις συντάξεις, άρα, όπως είπε, το ερώτημα είναι πού θα βρεθούν τα 700 εκατ.

Εξηγώντας τις δυσκολίες που υπάρχουν για την ανεύρεση αυτού του ποσού, ανέφερε ότι πρώτον οι τωρινοί συνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί 11 συνεχόμενες μειώσεις στις συντάξεις τους, και δεύτερον, οι συνταξιούχοι πολλές φορές βοηθούν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους. «Αυτή δεν είναι η δουλειά του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αυτή είναι η δουλειά του επιδόματος ανεργίας, ή του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτό που εξήγησα στον Βόλφγκανγκ και τους άλλους συναδέλφους μου είναι: Όσο εργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα θέματα, δεν μπορούμε να πλήξουμε το υπάρχον επίπεδο των βασικών συντάξεων», διευκρίνισε.

Για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι έτοιμο στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, ενώ αποκάλυψε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα η Ελλάδα έχει επαφές με τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες λειτουργούν συμβουλευτικά.