Skip to main content

Ανοιχτό το θέμα του χρέους στο Eurogroup

Ανοιχτό -χωρίς συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο- παραμένει το ζήτημα του χρέους, με τη συζήτηση να μεταφέρεται πλέον στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα συνεδριάσουν το απόγευμα της Τρίτης.

Το κλίμα το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας (Euro Working Group) του Eurogroup, για να προετοιμάσει την τελική εισήγηση στους υπουργούς, ήταν μεν θετικό, ωστόσο στελέχη που συμμετείχαν στις συζητήσεις δεν έκρυβαν τις εξαιρετικές δυσκολίες που παρουσιάζει η προσέγγιση των θέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στο χρέος.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα, το ΔΝΤ δημοσίευσε την επίσημη ανάλυση βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας, αναφέροντας στην έκθεσή του -μεταξύ άλλων- ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018.

Στην ανάλυσή του, το ΔΝΤ επέμεινε στις προτάσεις του για σημαντική επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων (και της περιόδου χάριτος) και «παγώματος» των επιτοκίων.

Εκτίμησε επίσης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ, πέραν του 2018, κατεβάζοντας τον πήχη στο 1,5% του ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωζώνη αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για το κλείσιμο της αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι η Αθήνα πέρασε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, ωστόσο η Αθήνα δεν θα λάβει ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup της Τρίτης, λόγω των διαφωνιών μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ.

«Ευελπιστώ ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να δώσουμε δόση 10 δισ. ευρώ περίπου, που θα απομακρύνει μέρος της επονομαζόμενης πίεσης Grexit και ελπίζω να φέρει πίσω τους επενδυτές στην Ελλάδα», δήλωσε τη Δευτέρα, εν όψει του Eurogroup της Τρίτης, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.

Ωστόσο, ο κ Στουμπ είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι δεν ήταν πιθανό να υπάρξει συμφωνία για το χρέος την Τρίτη. «Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια απόφαση για ελάφρυνση του χρέους”, είπε. «Οι απόψεις ΔΝΤ και Ευρωζώνης αποκλίνουν πολύ μεταξύ τους».