Skip to main content

G7: Όλες οι συζητήσεις οδηγούν στην Ελλάδα

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία και η ανάπτυξη προγραμμάτιζαν να ρίξουν το βάρος οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των G7. Όμως, ενδεχόμενο Grexit επισκιάζει τα πάντα αυτόν τον καιρό.

Η ημέρα ξεκινά ήρεμα στη Δρέσδη. Στο πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, το κλειστό συμπόσιο με επτά από τους πλέον καταξιωμένους στο κόσμο και με μεγάλη επιρροή οικονομολόγους, όπως ο Λάρυ Σάμερς, Νουριέλ Ρουμπινί, Μάρτιν Χέλβιγκ, Κένεθ Ρογκόφ, Άλμπερτ Αλεσίνα, Ρόμπερτ Σίλερ και Τζέιμι Καρουάνα. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους οικονομολόγους θα γίνουν αντικείμενο προβληματισμού και σε επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της ομάδας των G7, όπως ανέφερε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Φορολογία επιχειρηματικών κολοσσών

Η ατζέντα της πρώτη ημέρας είναι πολύ πλούσια: θα συζητηθεί η αναγκαιότητα ενός νέου κώδικα συμπεριφοράς για τις τράπεζες προκειμένου να θωρακιστούν οι αγορές από την κρίση. Εκπρόσωπος της γερμανικής αντιπροσωπείας ανέφερε ότι στο τραπέζι υπάρχει σχετική πρόταση, που θα συζητηθεί.

Ένα άλλο θέμα είναι η πρωτοβουλία BEPS (Base erosion and profit sharing), της λεγόμενης διάβρωσης της φορολογικής βάσης και μεταφοράς των επιχειρησιακών κερδών σε χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό σύστημα. Εκείνο που θα πρέπει να αποφευχθεί εντελώς είναι οι μεγάλοι όμιλοι να μην πληρώνουν καθόλου φόρους, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής αντιπροσωπείας.

Επίσης, θα συζητηθεί και το πρόβλημα των «ερίδων» ανάμεσα στις χώρες για το πού τελικά θα φορολογηθούν οι όμιλοι. Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κρίση η γερμανική πλευρά μεταφέρει κλίμα απόλυτης ομόνοιας και συναίνεσης στη διαπίστωση ότι διαρκής και βιώσιμη ανάπτυξη διασφαλίζεται με περισσότερη καινοτομία και επενδύσεις αλλά και με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης των G7.

«Μηδαμινή η πρόοδος»

Οι εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και τα αντικρουόμενα μηνύματα ως προς την πρόοδό τους θεωρείται βέβαιο ότι θα επισκιάσουν τις εργασίες της συνάντησης, όπου το θέμα Ελλάδα δεν είναι επίσημα υπό συζήτηση. Αλλά η χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού από το Λονδίνο για επίσπευση της διαδικασίας προς την κατεύθυνση της λύσης κατέδειξε τη διάθεση άσκησης πιέσεων από τις ΗΠΑ προς τους Ευρωπαίους εταίρους να «βάλουν νερό στο κρασί τους».

Η ανακοίνωση από την Αθήνα ότι επίκειται συμφωνία με τους δανειστές τα επόμενα 24ωρα προκάλεσε σύγχυση στο Βερολίνο. Από τη Δρέσδη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που υποδέχθηκε χθες τους ομολόγους του από την ομάδα των «7», δήλωσε στο ARD έκπληκτος για το ότι εδώ και μέρες βγαίνουν θετικές ειδήσεις από την Αθήνα για επικείμενη συμφωνία, χωρίς ωστόσο να υφίσταται κάτι τέτοιο.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι η πρόοδος είναι μηδαμινή και δεν επαρκεί για να οδηγήσει σε συμφωνία. Είπε επίσης ότι η πολιτική λιτότητας λειτούργησε σε όλα τα κράτη με μνημόνιο όπως αναμενόταν, ότι ανταποκρίνεται σε διεθνείς προδιαγραφές και εμπειρίες και ότι είναι απαραίτητη προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σε άλλη συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα die Zeit, ο κ. Σόιμπλε ξιφούλκησε εναντίον του Έλληνα ομολόγου του με αφορμή την ομολογία ότι μαγνητοφωνούσε τις συζητήσεις που είχε στη Ρίγα της Λετονίας και τον παρομοίασε με υπουργό του κομμουνιστικού καθεστώτος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. «Ξέρετε, παλαιότερα ως υπουργός Εσωτερικών είχα διαπραγματεύσεις με υπουργούς της Αν. Γερμανίας. Δεν μπορείτε να επιλέξετε τους συνομιλητές σας, αλλά θα πρέπει να διαπραγματεύεστε μαζί τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Deutsche Welle