Χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση απώλειες, στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων.
Ειδικότερα, στις 11:15, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,61% στις 792,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 10 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 χάνει 2,18% στις 252,65 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 4,54% στις 91,24 μονάδες.
Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, με την αγορά να δείχνει ότι παρακολουθεί στενά τη ρητορική των πολιτικών κομμάτων. Η ροή των πληροφοριών περνά από το μικροσκόπιο των επενδυτών, καθώς ελλείψει άλλων εξελίξεων, η αγορά προσπαθεί να διαγνώσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μέσα στις προθέσεις των κομμάτων που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.
Έτσι, ενώ στην αρχή της εβδομάδας υπήρξε αποκλιμάκωση της κομματικής πόλωσης, δίνοντας τον “αέρα” σχεδόν 70 μονάδων στον δείκτη (τριήμερη άνοδος 10%), πλέον οι επενδυτές αναδιπλώνονται, ρευστοποιώντας τα κέρδη τους μέχρι… νεωτέρας.
Ένας ακόμη παράγοντας που προστέθηκε πλέον στη μεθοδολογία της αποτίμησης του κινδύνου στο Χ.Α. από τους επενδυτές είναι η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο ελβετικό φράγκο. Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να άρει το όριο προστασίας του νομίσματός της, του 1,20 φράγκων/ευρώ, προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, ενώ δεν άφησε ανεπηρέστο και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Όπως σημειώνει η Deutsche Bank σε χθεσινή της ανάλυση, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο ελβετικό νόμισμα είναι κυρίως με τη μορφή πιστώσεων, οι οποίες διαμορφώνονται μεταξύ του 2-12% του συνολικού δανεισμού. Η συνολική έκθεση είναι, σύμφωνα με την Deutsche Bank, στο 15-110% του tangible book, με την Eurobank να έχει τη μεγαλύτερη και την Εθνική τη μικρότερη. Ωστόσο, η έκθεση αυτή είναι καλυμμένη, σημειώνει η γερμανική τράπεζα.
Υπό αυτά τα δεδομένα βλέπουμε τη μετοχή της Eurobank να υποχωρεί κατά 8,84%, της Alpha Bank να βρίσκεται στο -5,80% και της Πειραιώς στο -4,60%. Απώλειες 2,80% και για την Εθνική, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τις διαρροές περί χρήσης του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω των πιέσεων στη ρευστότητα.
Αρνητικές είναι και οι παρουσίες των MIG (-2,41%), ΟΠΑΠ (-3,17%), Τέρνα Ενεργειακή (-1,10%) και Ελλάκτωρ (-1,65%). Πτωτικά κατά 1,76% κινείται η Μυτιληναίος, στο -1,99% βρίσκεται η Motor Oil και στο -1,84% η ΔΕΗ.
Στον αντίποδα, η Jumbo κερδίζει 1,23%, η ΕΕΕ είναι στο +0,43%, η ΕΥΔΑΠ ενισχύεται κατά 1,50% και η Aegean είναι στο +0,14%.