Skip to main content

Αlpha Bank: Στα230 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ προβλέψεων

Στα 230 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η κερδοφορία προ προβλέψεων της Alpha Bank κατά το α’ τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας αύξηση 14% σε τριμηνιαία βάση.

Ως καθαρό αποτέλεσμα η τράπεζα κατέγραψε ζημιές ύψους 10,9 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 27,5 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, μη λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης των προβλέψεων λόγω του Covid-19, η επίδοση της τράπεζας για το τρίμηνο θα ήταν κερδοφόρος.

Η Alpha Bank όπως όλα δείχνουν αντέχει την επίδραση από την πανδημία και έχει τη δυνατότητα να πάρει μπροστά προβλέψεις (120 εκατ. ευρώ), προφυλάσσοντας την αξιοπιστία της, τον ισολογισμό της και τους μετόχους. Παράλληλα, η διοίκηση παραμένει προσηλωμένη και στον στρατηγικό σχεδιασμό περιορισμού των λειτουργικών εξόδων. Χρηματοδοτήσεις Η Alpha Bank στηρίζει χρηματοδοτικά τις επιχειρήσεις, τόσο με ίδιες δυνάμεις όσο και μέσω των εγγυοδοτικών προγραμμάτων που υλοποιεί η ελληνική πολιτεία (ΕΑΤ).

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη διατεθεί περισσότερα από δύο δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, ως κεφάλαια κίνησης ή χρηματοδότηση επενδυτικών πλάνων. Σε αυτά δεν συνυπολογίζονται τα ποσά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΤΕΠΙΧ, όπου η Alpha Bank έχει πρωταγωνιστικό ρόλο (έχοντας κατά πληροφορίες διαθέσει περισσότερα από 220 εκατομμύρια ευρώ). Επιπλέον, η τράπεζα είναι στην πρώτη γραμμή και για το νέο πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης, με εγγύηση 80% από το Ταμείο Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ.

Συνολικά, η Alpha Bank θα διαθέσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις, στηρίζοντας αποφασιστικά την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και περιορισμού των συνεπειών από την πανδημία. Η τράπεζα επανεκκινεί το Galaxy και το πρόγραμμα μετασχηματισμού της. Στόχος της αποτελεί η ολοκλήρωση της συναλλαγής και υποβολή αιτήματος για τον «Ηρακλή» εντός του 2020.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έντονο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών που έχουν δηλώσει «παρών» και μάλιστα όχι μόνον όσοι συμμετείχαν στην προηγούμενη φάση, η οποία σταμάτησε προσωρινά λόγω πανδημίας, αλλά και νέοι «παίκτες».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης δήλωσε: «Από την έναρξη της κρίσης, κύρια προτεραιότητά μας υπήρξε η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της τράπεζας και του δικτύου μας, προκειμένου να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας και την ελληνική οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες για τους εργαζόμενους και τους συναλλασσόμενους με την τράπεζα. Ήδη, από την αρχή του έτους έως σήμερα έχουμε χορηγήσει περισσότερα από 2,1 δισ. ευρώ, ως χρηματοδοτήσεις προς την ελληνική οικονομία, ενώ προωθούμε ενεργά τη συμμετοχή των πελατών μας στα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων, με την εγγύηση φορέων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διεθνής αναγνώριση που κέρδισε η ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του Covid-19, καθώς και η έγκαιρη υλοποίηση ενός γενναίου δημοσιονομικού πακέτου μέτρων, επιτρέπουν την επιστροφή μας στην κανονικότητα με αυξανόμενη αυτοπεποίθηση. Τα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, που ανέρχονται σε 24 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ, αναμένουμε πως θα περιορίσουν την ύφεση εξαιτίας του Covid-19 κατά το τρέχον έτος και παράλληλα θα προετοιμάσουν το έδαφος για ισχυρή ανάκαμψη το 2021… Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους πετύχαμε ισχυρή λειτουργική επίδοση με κύριο αποτέλεσμα προ προβλέψεων στα 230 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 14% σε τριμηνιαία βάση. Παράλληλα, βελτιώσαμε σημαντικά τη ρευστότητα και ενισχύσαμε περαιτέρω τη συνολική κεφαλαιακή μας θέση, μέσω της ιδιαίτερα επιτυχούς έκδοσης ομολόγου Tier 2».

Κεφαλαιακή επάρκεια

Η Alpha Bank διατηρεί την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση, με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 16,5% και Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) 17,5% έναντι του ελάχιστα απαιτούμενου ποσοστού 11,5%, βάσει της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP), διαθέτοντας την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια για την εφαρμογή του Επιχειρησιακού της Σχεδίου που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο 2019. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια και ο Δείκτης Μόχλευσης αποτελούν τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και ανήλθαν σε ευρώ 7,7 δισ. ευρώ και 11,9% αντίστοιχα στο τέλος Μαρτίου 2020.