Skip to main content

Γιούνκερ: Εντείνεται η αίσθηση ότι μπορεί να αποφευχθεί χρεοκοπία της Ελλάδας

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε σήμερα ότι εντείνεται η αίσθηση ότι μπορεί να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI ο πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι από τις συνομιλίες με τις εμπλεκόμενες πλευρές ενισχύεται η αίσθηση αποφυγής της χρεοκοπίας, ενώ ξεκαθαρίζει ότι όποια συμφωνία ληφθεί απαιτεί και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επισημαίνει ότι δεν είναι βέβαιο ότι μία αρνητική εξέλιξη όπως ένα Grexit, ή Graccident ή χρεοκοπία θα επηρεάσει μόνο την Ελλάδα. «Λέω πάντα ξεκάθαρα ότι δεν ξέρουμε τις συνέπειες και μπορεί πιθανότατα να επηρεάσει όλη την Ευρωζώνη και μέσω αυτής την παγκόσμια οικονομία. Οπότε πρόκειται για ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά είναι και δικό μας πρόβλημα επίσης».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μη πληρωμής της δόσης της 5ης Ιουνίου ο Γιούνκερ ξεκαθαρίζει «οι Έλληνες συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν τον Ιούνιο» και επισημαίνει ότι η αντίδραση εξαρτάται από τη συμπεριφορά που θα υιοθετήσουν οι θεσμοί.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση τονίζει ότι με βάση την εμπειρία του είναι σημαντικό να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία και για τον λόγο αυτό έχει τεθεί ο στόχος επίτευξης συμφωνίας στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου. Για εμφανείς λόγους θα πρέπει να είναι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, επισημαίνει, ενώ δηλώνει ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι έχει παρατήρήσει πρόοδο σε διάφορα ζητήματα.

Ερωτηθείς για το τι είναι προτιμότερο, μία συνολική συμφωνία τον Ιούνιο ή μία αρχική συμφωνία σε κομβικά ζητήματα και να μείνουν εκκρεμότητες για τον Σεπτέμβριο, ο Γιούνκερ τάσσεται υπέρ μίας συνολικής συμφωνίας, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι υπάρχει πιθανότητα κάποια θέματα να μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Όπως επισημαίνει υπάρχουν θέματα που είναι εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα και για το λόγο αυτό είναι διατεθειμένος να δεχτεί μία μετάθεση στη διαπραγμάτευση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει καμία κίνηση από ελληνικής πλευράς που θα αλλάζει το υφιστάμενο πλαίσιο νομοθετικά.

Μάλιστα, ο Γιούνκερ αναφέρει ότι «αν επιθυμούν να μεταθέσουν τις συζητήσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι δεν θα ληφθεί κάποια απόφαση που θα μας δημιουργεί εμπόδια να προχωρήσουμε σε συμφωνία. Καμία μονομερής ενέργεια».

«Συνεχώς υπόσχονται ότι δεν θα λάβουν μονομερείς αποφάσεις αλλά το έκαναν».

Ο Γιούνκερ αναφέρεται και στην ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος φορολόγησης καθώς επίσης και στις πρόωρες συντάξεις. «Επιμέναμε πάντα στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο σύστημα πρόωρης συνταξιοδότησης και έχω την αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

«Συνολικά το σύστημα συνταξιοδότησης της Ελλάδας δεν μπορεί να γίνει πιο δαπανηρό. Δεν επιμένω τόσο πολύ στο μεσοπρόθεσμο σκέλος όπως οι άλλοι, καθώς καταλαβαίνω ότι πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, τους εργοδότες και τα σωματεία και αυτό είναι επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Δεν μπορείς να προχωρήσεις σε μεταρρυθμίσεις χωρίς να διαβουλευτείς με τους κοινωνικούς εταίρους».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις ιδιωτικοποιήσεις τονίζοντας ότι χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και σημείωσε ότι σε αυτό τον τομέα δεν γίνεται τίποτα.