Από την έντυπη έκδοση
Tου Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]
Αισθητά σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης, παίρνοντας σημαντική ώθηση από τα μεγάλα αναπτυξιακά projects που αφορούν τις υποδομές της και τα οποία είτε ολοκληρώθηκαν είτε εξελίσσονται, είτε έχουν προγραμματιστεί.
Τα παραπάνω τονίζει η μελέτη του ομίλου Δανός για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, επικαλούμενη την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, την παραχώρηση της χρήσης του αεροδρομίου, την επικείμενη ολοκλήρωση της κατασκευή του μετρό και τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη δυτική είσοδο της πόλης.
Αυξημένη ζήτηση
Όπως επισημαίνει η μελέτη, τα παραπάνω έργα δημιουργούν μία αισιόδοξη προοπτική για την κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης τόσο για αγορές ακινήτων όσο και για μισθώσεις. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η ζήτηση για ακίνητα στη Λεωφόρο Νίκης αλλά και για κτήρια που βρίσκονται στην περιοχή η οποία περικλείεται από τις οδούς Ίωνος Δραγούμη, Αγγελάκη και Εγνατία, τα οποία προορίζονται είτε για τουριστικές κατοικίες (μπουτίκ ξενοδοχεία, τύπου Airbnb) είτε για φοιτητικές κατοικίες. Το ενδιαφέρον προέρχεται από Έλληνες και ξένους επενδυτές, κυρίως Ισραηλινούς και Τούρκους.
Άλλωστε, όπως αποκάλυψε πρόσφατο δημοσίευμα της «Ν», περίπου 30 είναι πλέον τα ακίνητα στο ιστορικό κέντρο -και όχι μόνο- της Θεσσαλονίκης που έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα στην κυριότητα Ισραηλινών επενδυτών, επί το πλείστον ισραηλινών funds, με σκοπό την τουριστική εκμετάλλευσή τους. Πρόκειται κυρίως για παλιά -σε πολλές περιπτώσεις εγκαταλειμμένα- σπίτια και ολόκληρες οικοδομές, αυτοτελείς ή όχι (δηλαδή με ή χωρίς καταστήματα), στην πλειονότητά τους στο ιστορικό κέντρο, αλλά και στην περιοχή του εμπορικού κέντρου City Gate, που όλα προβλέπεται να μετατραπούν σε boutique hotels ή μικρά καταλύματα εν γένει. Σύμφωνα με τη μελέτη της Δανός, αυτά τα παλιά ακίνητα απαιτούν συνήθως ριζική ανακαίνιση, αλλά πωλούνται σε χαμηλές τιμές.
Ωστόσο, η μελέτη σημειώνει ως αρνητικό το φαινόμενο της πολυϊδιοκτησίας που παρατηρείται σε πολλά από τα παλιά ακίνητα του κέντρου της Θεσσαλονίκης και δη στα διατηρητέα. Αυτό αποτελεί αντικίνητρο για τους εν δυνάμει αγοραστές, καθώς οι διαφορετικοί ιδιοκτήτες ενδέχεται να έχουν διαφορετικές απαιτήσεις για τη ζητούμενη τιμή πώλησης, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει, να μπλοκάρει ή και να χαλάσει οριστικά τις διαπραγματεύσεις.
Σε ό,τι αφορά ειδικά τους Τούρκους, κίνητρο αποτελεί και η απόκτηση της Golden Visa.
Κατά τους μελετητές, κλειδί για την πορεία της αγοράς real estate της Θεσσαλονίκης είναι η πιθανή μαζική πώληση των ακινήτων
που διακρατούν οι τράπεζες σε fund, όπως και η εξέλιξη των πωλήσεων μέσω των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.
Σύμφωνα με τη Δανός, σημαντική είναι η ζήτηση στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης για διαμερίσματα από 50 έως 70 τ.μ., όπως και για την αγορά μεγάλων ακινήτων εικοσαετίας, που μπορούν να χωριστούν σε δύο ή τρία διαμερίσματα προκειμένου να αξιοποιηθούν για ενοικίαση.
Αγορά γραφείων
Αυξημένο ενδιαφέρον, κυρίως από ξένες εταιρείες, καταγράφηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και για γραφειακούς χώρους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι της πόλης, με αποτέλεσμα οι τιμές ενοικίασης να αυξηθούν και οι ελεύθεροι χώροι να περιοριστούν. Κατά κύριο λόγο οι εταιρείες προέρχονται από τον χώρο των logistics, των εισαγωγών – εξαγωγών, οι οποίες βλέποντας τις επενδύσεις που υλοποιούνται στο λιμάνι θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που εκτιμούν πως ανοίγεται γι’ αυτές.
Οι τιμές ενοικίασης στην οδό Τσιμισκή κυμαίνονται από 5 έως 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στη Μητροπόλεως από 3 έως 7 ευρώ, ενώ στην Εγνατία δεν ξεπερνούν τα 6 ευρώ. Αναφορικά με τις τιμές πώλησης, στην οδό Τσιμισκή διαμορφώνονται από 1.000 έως 3.000 ευρώ ανά τ.μ., στην Εγνατία από 600 έως 1.800 ευρώ και στη Μητροπόλεως από 800 έως 2.100 ευρώ. Όπως επισημαίνει η μελέτη, όσοι αναζητούν χώρους μεγαλύτερους από 350 τ.μ. μπορούν να στραφούν στην ανατολική πλευρά της πόλης, η οποία διαθέτει οικοδομές που στεγάζονται μεγάλοι, σύγχρονοι, γραφειακοί χώροι με συγκριτικό πλεονέκτημα και τους χώρους στάθμευσης.