Από την έντυπη έκδοση
Των Γιώργου Κούρου και Γιώργου Παλαιτσάκη
Ισχυρό «σεισμό» προκαλούν στην κτηματαγορά οι ανατροπές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο στον ΕΝΦΙΑ 2016. Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στις 200.000 ευρώ, ενώ και όσοι πλήρωναν τον συγκεκριμένο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον από 50 ευρώ έως και 2.675 ευρώ, με την επιβάρυνση σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνά και το 300%.
Παράλληλα, υψηλότερο «λογαριασμό» θα πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες από την αύξηση κατά έως και 25% των συντελεστών φόρου των αστικών οικοπέδων.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η αύξηση του φορολογικού βάρους για τα αστικά ακίνητα, σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες ή μειώθηκαν συμβολικά, θα είναι διπλή, τόσο από την αύξηση του συντελεστή οικοπέδου όσο και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.
Εκτός από τις νέες επιβαρύνσεις, πάντως, οι παράγοντες της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δεν περιλαμβάνεται και η μείωση του φόρου των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων (ξενοίκιαστων) ακινήτων κατά 20% που ίσχυε μέχρι πρότινος και ως εκ τούτου εκφράζονται φόβοι ότι εάν το πρόβλημα δεν διευθετηθεί άμεσα, τότε θα υπάρξει και νέο «βάρος» στους ιδιοκτήτες των κενών ακινήτων έως και 25%.
«Φωτιά» ο συμπληρωματικός φόρος
Υπέρμετρες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες που πέφτουν στα «δίχτυα» του συμπληρωματικού φόρου φέτος κρύβουν οι αλλαγές του ΕΝΦΙΑ 2016 που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται, εκτός απροόπτου, την Κυριακή από τη Βουλή. Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται συνθέτουν:
- Η αύξηση των συντελεστών φόρου για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου.
- Η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ.
- Η αύξηση των συντελεστών για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων, στην οποία πλέον συνυπολογίζεται και η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
Ενδεικτικό των επιβαρύνσεων είναι ότι ιδιοκτήτες με αξία ακίνητης περιουσίας 400.000 ευρώ, ενώ φέτος πλήρωσε συμπληρωματικό φόρο 100 ευρώ, με το νέο καθεστώς θα κληθεί να καταβάλει 425 ευρώ, αύξηση 325 ευρώ.
Επίσης ιδιοκτήτες με αξία περιουσίας 500.000 ευρώ, ενώ πλήρωναν, μέχρι φέτος, συμπληρωματικό φόρο 300 ευρώ με τις επικείμενες αλλαγές θα πληρώσει το 2016 συμπληρωματικό φόρο 925 ευρώ, αύξηση 625 ευρώ.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι με το νέο «σκηνικό», για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, αυξάνεται ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από το 5‰ στο 5,5‰, ενώ για τα οριζόμενα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία αυξάνεται ο ίδιος συντελεστής από 2,5‰ στο 3,5‰.
Πλήγμα για τις επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις δέχονται σημαντικό πλήγμα και από το γεγονός ότι από φέτος, με βάση τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, τα ακίνητά τους που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας παύουν να απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και πλέον φορολογούνται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις.
Αντίθετα, για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες ο ΕΝΦΙΑ θα είναι είτε μειωμένος είτε αμετάβλητος.
«Ακριβότερα» και τα οικόπεδα
Έως και 25% αυξάνονται οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα, από την 1η Ιανουαρίου 2016, με αποτέλεσμα υψηλότερο φόρο να κληθούν να πληρώσουν τους επόμενους μήνες οι ιδιοκτήτες.
Με βάση τις νέες διατάξεις, τα οικόπεδα εντάσσονται σε 25 φορολογικές ζώνες και με βάση αυτές προσδιορίζεται ο συντελεστής φόρου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μοναδιαία αξία του οικοπέδου.