Skip to main content

Σοφόν… το ασαφές: Διάχυτη αισιοδοξία των θεσμικών

Από την έντυπη έκδοση

*Οι θεσμικοί στην Αθήνα, χωρίς το άγχος του συντονισμού με τη Wall Street, στο πρώτο τρίωρο της χθεσινής συνεδρίας έδωσαν στο ταμπλό εικόνα γενικευμένης αντίδρασης, που κατάφερε να βγάλει ως υψηλό πρώτου μέρους τιμές πάνω από τις 619 μονάδες, από τις 10:55. Στις 13:00, όμως, με κέρδη για όλες τις μετοχές του 25άρη, ο Γ.Δ. είχε απομακρυνθεί οριακά από το μέγιστο, διατηρώντας κέρδη της τάξης του 1,6% σε απόλυτη αντιστοίχιση με την άνοδο στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης. Όσο για τον τζίρο, είχε πλησιάσει τα 19 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 2,462 εκατ. Το σημαντικό ήταν πως ακριβώς τότε οριακές απώλειες εμφάνιζε μόνο η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ κέρδη από 2,5% ως 5,4% εμφάνιζαν ουκ ολίγες, ήτοι ΒΙΟ, ΤΙΤC, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΠΕΙΡ και ΕΤΕ. Το δε κατώτερο ημέρας είχε οριστεί σχεδόν στο άνοιγμα, στις 612,2 μονάδες.

*Στον αντίποδα τότε βρέθηκαν οι μετοχές με μεταβολές από 0% ως +1%, ήτοι ΜΥΤΙΛ, ΦΡΛΚ, ΜΠΕΛΑ, ΕΛΠΕ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΣΑΡ. Με βάση την επίδοσή τους την προηγούμενη εβδομάδα, φάνηκε πως διατηρήθηκαν οι επιφυλάξεις για ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΣΑΡ. Ενισχύοντας την εντύπωση πως για αρκετούς επαγγελματίες οι προτιμήσεις τους είχαν βάση το μομέντουμ των τιμών, παρά τις προσδοκίες με βάση θεμελιώδη μεγέθη. Επίσης σαφές, ωστόσο, ήταν ότι η επιμέτρηση των επιπτώσεων από την πανδημία και μόνο αποτελούσε κεντρικό φίλτρο στις επενδυτικές επιλογές τους. Χθες, πάντως, με τη συμπλήρωση 20 εκατ. ευρώ στον τζίρο (στις 13:50), το ανώτερο από το πρώτο ημίωρο είχε ξεπεραστεί και ο Γ.Δ. πέρασε τις 620 μονάδες.

*Ήταν διάχυτη η αισιοδοξία των θεσμικών, καθώς με τον ΔΤΡ πάνω από τις 280 μονάδες και τη δυνατή αποκατάσταση των απωλειών του προηγούμενου πενθημέρου το θετικό πρόσημο στο κλείσιμο έμοιαζε να είναι εξασφαλισμένο. Η αντίστροφη εικόνα, όμως, επικρατούσε στις μετοχές του FTSEM, που την προηγούμενη εβδομάδα έμεινε πρακτικά αμετάβλητος και χθες στις 14:00, με τον Γ.Δ. στο +2%, είχε μόνο επτά μετοχές ανοδικές και οριακά θετική μεταβολή. Η άνοδος της ΑΤΤ κατά 5,4% και τα κέρδη από 1% και πάνω των ΙΝΤΕΡΚΟ, ΙΝΤΚ, ΠΡΟΦ και ΣΕΝΕΡ δεν μπορούσαν να αντισταθμίσουν την επίπτωση από τις απώλειες της τάξης του 3% για ΙΝΚΑΤ και ΙΝΛΟΤ και της πτώσης πάνω από 1% για ΑΒΑΞ, ΟΛΥΜΠ, ΟΤΟΕΛ και ΠΛΑΘ. Τεχνικά, το στοίχημα της ημέρας ήταν η υπέρβαση των 625 μονάδων, που στο κοντινό παρελθόν ήταν επίπεδο στήριξης και κανονικά θα λειτουργούσε ως αντίσταση.

*Υπολογίσιμη, επίσης, αισιοδοξία θα πρόσφερε η εκτίναξη του τζίρου, αλλά η υποχώρηση των ρυθμών στις συναλλαγές την έκανε όνειρο απατηλό. Ενώ ανώτερο ημέρας από τις 16:05 και μετά ήταν οι 625,41 μονάδες. Αυτό το κρεσέντο του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα blue chip δεν στάθηκε αρκετό για να ανοίξει η όρεξη για ρίσκο σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Έτσι, με τον FTSEM στο κλείσιμο να έχει οριακές απώλειες, οι ανοδικές μετοχές του ήταν έξι και κέρδη ανώτερα του μέσου όρου εμφάνισαν μόνο οι ΑΤΤ (+5,83%) και ΣΕΝΕΡ (+6,72%). Εμπειρικά, πάντως, όσοι διαθέτουν κεφάλαια που δεν θα τους χρειαστούν σε βάθος δύο ετών, επιλέγοντας εύστοχα μετοχές που τώρα είναι σε δυσμένεια, θα απολαύσουν αποδόσεις αξιοπρεπέστατες. Ως την Παρασκευή οι τράπεζες θα πρωταγωνιστούν σε όγκους.  

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

*Στον Έβρο τώρα γίνονται όσα συμβαίνουν κάθε χρόνο, επί τριάντα και πλέον έτη. Αλλά υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Αφενός επιτελείται η θωράκιση των συνόρων εκεί τώρα και αφετέρου υπάρχει ανάπτυξη της διακίνησης «ειδήσεων» και «πληροφοριών» μέσω Internet. Το τελευταίο έχει συμβάλει στην πονηρή ανακύκλωση «πληροφοριών» που δεν έχουν ξεκάθαρη πηγή της αρχικής «είδησης», με εμπλεκόμενους σε αυτό εκπρόσωπους του σκανδαλοθηρικού διεθνούς Τύπου. Στον φθοροποιό, για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όμιλο ανακύκλωσης στρεβλωτικών για την πραγματικότητα των συνόρων ειδήσεων, παίρνουν μέρος και διάφορες εγχώριες «δυνάμεις». Είναι φυσικό, καθώς το ζήτημα επιτρέπει την παραδοσιακή εκμετάλλευση της ευαισθησίας των ταλαιπωρημένων από κατακτητές Ελλήνων, προς δημιουργία λαϊκής βάσης για την πολιτική τους σταδιοδρομία. Κίνδυνος πραγματικός υπάρχει όμως, αν τα κόμματα εξουσίας καταγγέλλουν το ένα το άλλο για επιλογές στην εξωτερική πολιτική με στόχο την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων. Καθώς όλα είναι βραχυπρόθεσμα, ως τις επόμενες εκλογές, έναντι του μακροπρόθεσμου χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής. Αυτός επιβάλλει κοινή γραμμή.   

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης