Skip to main content

Πώς θα χορηγείται επιδότηση σε «κόκκινους» δανειολήπτες

Από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Στη διαδικασία διαμόρφωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των οικονομικά ευάλωτων δανειοληπτών, προκειμένου να λάβουν την κρατική επιχορήγηση για την αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων, βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έχει ζητήσει από την ΓΓΠΣ την κατασκευή του εν λόγω συστήματος, το οποίο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί τους επόμενους μήνες, όπου εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και το αντίστοιχο της απόδοσης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Συγκεκριμένα, ο δικαιούχος δανειολήπτης θα εισέρχεται στο σύστημα με τους κωδικούς του TAXISnet και θα υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις επιδότησης, θα ενημερώνεται για το ύψος αυτής, ενώ παράλληλα θα ενημερώνεται και το πιστωτικό ίδρυμα ότι το Δημόσιο αναλαμβάνει την αποπληρωμή μέρους του δανείου. «Όλα αυτά», σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, «θα γίνονται ηλεκτρονικά προκειμένου να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας».

Η διαδικασία

Η αίτηση για τη λήψη επιδόματος υποβάλλεται ηλεκτρονικά και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986. Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική αίτηση γίνεται με τη χρήση των κωδικών του δικαιούχου στο σύστημα TAXISnet του υπουργείου Οικονομικών. Ο αιτών πρέπει να έχει υποβάλει Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) καθώς και Ε2 εφόσον είχε υποχρέωση. Στην ηλεκτρονική αίτηση θα συμπληρώνονται από τον δικαιούχο:

α. Υποχρεωτικά όλα τα πεδία που αφορούν τα στοιχεία επικοινωνίας του αιτούντος ή αντικλήτου προσώπου που δέχεται να λαμβάνει ενημέρωση και σημαντικά έγγραφα για λογαριασμό του αιτούντος.

β. Υποχρεωτικά όλα τα πεδία που αφορούν τη δικαστική απόφαση η οποία ορίζει το σχέδιο διευθέτησης οφειλών (αριθμός και έτος απόφασης, δικαστήριο έκδοσης απόφασης, οριζόμενο ποσό μηνιαίας δόσης).

γ. Σε περίπτωση μεταβολής οποιοδήποτε στοιχείου που δηλώνεται στην αίτηση, αυτή μπορεί να μεταβληθεί με ευθύνη και ενέργεια του δικαιούχου.

δ. Δήλωση ότι ο αιτών συναινεί στην καταβολή της ελάχιστης συνεισφοράς.

ε. Τα στοιχεία της δανειακής σύμβασης.

στ. Δήλωση ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση είναι απολύτως ακριβή και ότι γνωρίζει πως η δήλωση ψευδών στοιχείων επιφέρει ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και ότι η δήλωση ελλιπών ή ψευδών στοιχείων επιφέρει αποκλεισμό από την επιδότηση.

Προϋποθέσεις για τους δικαιούχους – οφειλέτες

Όταν υποβάλλει τα παραπάνω, αλλά και μια σειρά εγγράφων προς τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, ο δανειολήπτης θα μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησής του. Εντός 60 ημερών, θα ενημερωθεί αν η αίτησή του έγινε αποδεκτή ή όχι. Σε περίπτωση αποδοχής του αιτήματος, ενημερώνεται αυτόματα για το ποσό της ελάχιστης συνεισφοράς του και για το ποσό το οποίο θα καταβάλλεται μηνιαίως από το Δημόσιο σε κάθε πιστωτή.