Skip to main content

Market beat: Η «Επιχείρηση αντίδρασης» πέτυχε, τα διεθνή βοηθούν στη συνέχειά της

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Η στάση των θεσμικών χθες επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις μας αφού χθες έκαναν ότι μπορούσαν για να κλείσει η αγορά στο μέγιστο δυνατό για τη μέρα. Οι θεσμικοί έδειξαν έντιμα τις προθέσεις τους και όσοι χθες τους ακολούθησαν, τοποθετούμενοι στο πρώτο μέρος, δικαιώθηκαν στο κλείσιμο. Τελικά, με το «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», οι συναλλασσόμενοι οδήγησαν στο δεύτερο μέρος τους βασικούς δείκτες σε διαρκή αναζήτηση μέγιστου ημέρας. Με την ίδια επιμονή που το έκαναν όταν ήταν το ελάχιστο, το επίπεδο που αναζητείτο. Αυτό υπογραμμίζεται από το ότι η μέγιστη τιμή για τον 25άρη σημειώθηκε στις 16:48 και στις δημοπρασίες.

Οι ισχυροί του ΧΑ τράβηξαν τις τιμές των blue chip σε επίπεδα οριακά και ακούμπησαν τον 25άρη τη Δευτέρα, για τρίτη φορά τους πέντε τελευταίους μήνες, στα επίπεδα των 165 – 166 μονάδων. Τεχνικά, χωρίς να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου, δεν ήταν δυνατό να πιεστούν οι μετοχές περαιτέρω για να μαζευτούν από όσους είχαν και μετοχές και ρευστό διαθέσιμο. Επίσης ανάμεσα στα κίνητρα υπέρ ανόδου συνηγορεί το δεδομένο πως την Παρασκευή εκπνέουν οι σειρές Ιανουαρίου και η μετακύληση θέσεων «επέβαλλε» διαστήματα ανοδικής δυναμικής στον 25άρη. Πιθανά όμως να μέτρησε και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, μαζί με τον παγκόσμιο επενδυτικό ενθουσιασμό καθώς οι Κινέζοι αρμόδιοι έπεισαν τελικά, πως δεν επιδιώκουν βίαιη εξασθένιση του γουαν.   

Οι θεσμικοί του ΧΑ ορθά σκεπτόμενοι, κατά την εκτίμησή μας, αφού διαπίστωναν την παγκόσμια φυγή κεφαλαίων από τις μετοχικές αξίες επέλεξαν να πιέσουν τις μετοχές του ΧΑ, με στόχο να απογοητεύσουν ορισμένους διαχειριστές. Ώστε  να αγοράσουν τραπεζικά blue chip και όχι μόνο σε επίπεδα τιμών ακόμα και χαμηλότερα από αυτά των πρόσφατων ΑΜΚ. Την υποψία επιβεβαίωσαν και τα στατιστικά του Δεκεμβρίου που αποκάλυψαν την κυριαρχία των ξένων θεσμικών στις συναλλαγές και στην συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που τον Δεκέμβριο, όσες εκροές κεφαλαίου αποφάσισαν οι εγχώριοι επενδυτές τόσες εισροές έγιναν από τους αλλοδαπούς.  

Σήμερα το πρωί ωστόσο τα δεδομένα από τις εμπορικές συναλλαγές της Κίνας έχουν απλώσει ευθυμία στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Γιατί είτε υπολογιστούν σε όρους γουαν είτε σε όρους δολαρίου είναι πολύ ψηλότερα από τις προσδοκίες των αγοραίων αναλυτών. Το πρώτο πραγματικό ράλι στις τιμές των μετοχών των ασιατικών χρηματιστηρίων πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 13/1 μετά από τα δεδομένα για τις εμπορικές συναλλαγές της Κίνας που αποδείχθηκαν πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Αυτή η εξέλιξη προσέφερε μια σπάνια αχτίδα φωτός στην παγκόσμια οικονομία. Ο Nikkei της Ιαπωνίας κερδίζει στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών του +2,5% μετά από πτώσεις στο νέο έτος, ενώ οι κακοποιημένες μετοχές της Αυστραλίας εμφάνισαν άνοδο +1,3%. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας επιτάχυνε κατά +1,6% και βρέθηκε μακριά από το χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2011. Τα κέρδη ήρθαν αφού η Κίνα ανέφερε πως οι εξαγωγές της είχαν αυξηθεί 2,3% τον Δεκέμβριο σε  όρους γιουάν, από το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 4,0%.

Σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, οι εξαγωγές της Κίνας το Δεκέμβριο ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, με πτώση 1,4% από το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,6%. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν οι εξαγωγές να πέσουν 8,0% και οι εισαγωγές να μειώνονται 11,5%. Αν και οι επενδυτές τρέφουν υποψίες σχετικά με την αξιοπιστία των δεδομένων, σε πρώτη θεώρηση προσέφεραν ελπίδα ότι οι ροές στο παγκόσμιο εμπόριο τουλάχιστον σταθεροποιούνται, μετά από το μελαγχολικό 2015. Αποκάλυψαν επίσης, ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επιτύχει στην ολοένα και πιο ισχυρή προσπάθειά του για τη σταθεροποίηση του γιουάν, προκαλώντας έτσι την απόσβεση των φόβων για μια σταθερή υποτίμηση.

Με τους φόβους της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας σε ύφεση οι θεσμικοί του ΧΑ θα υποχρεωθούν να εκφράσουν τις αυθεντικές προσδοκίες τους με βάση όσα βλέπουν σαν εξέλιξη στην πορεία για την πρώτη αξιολόγηση. Από τη συνάντηση Τσακαλώτου Σόιμπλε σήμερα πιθανά να προκύψουν ειδήσεις που θα μετρήσουν οι συναλλασσόμενοι στο ΧΑ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν την Τρίτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω της σταθεροποίησης του κινεζικού γουάν αλλά και των συνεχιζόμενων πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones  ενισχύθηκε κατά 0,72% στις 16.516,56 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,03% στις 4.685,74 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,78% στις 1.938,80 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου αν και πρόσκαιρα κατάφερε να εξαλείψει το μεγαλύτερος μέρος των απωλειών και να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, εντέλει  κατέγραψε σημαντικές απώλειες, υποχωρώντας εκ νέου σε χαμηλό 12 ετών. Ειδικότερα, τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 2,62% στα 30,57 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσαν πτώση κατά 1,77% στα 30,99 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 3.022,86 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν κατέγραψε άνοδο κατά 0,29% στις 498,95 μονάδες. Ο δείκτης CS1300, ο οποίος περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες, έκλεισε ανοδικά κατά 0,83% στις 3.215,71 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ αντίθετα, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ υποχώρησε κατά 0,38%.

Το κινεζικό νόμισμα, κατόπιν των παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας, κινείται σταθεροποιητικά στα 6,5628 γουάν ανά δολάριο, βάζοντας «φρένο» τις απώλειες των προηγούμενων ημερών.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 18% υποχώρησαν οι πωλήσεις της Alcoa κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου (Οκτώβριος – Νοέμβριος) του 2015. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 0,04 δολάρια ανά μετοχή, ενώ τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 5,25 δισ. δολάρια.

Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,02 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 5,29 δισ. δολαρίων. Για το σύνολο του 2015, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 22,5 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 6% έναντι του 2014.

Την περικοπή τουλάχιστον 4.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει παράλληλα, η BP εντός του 2016, με απώτερο στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Θέλουμε να απλοποιήσουμε τη δομή μας και να περιορίσουμε το κόστος παραγωγής, δίχως ωστόσο, να υπάρξουν “συμβιβασμοί” στο επίπεδο της ασφάλειας» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της βρετανικής εταιρείας. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Βόρεια Θάλασσα, οι περικοπές θα ανέλθουν σε 600.

Η αμερικανική αλυσίδα καφέ Starbucks ανακοίνωσε τέλος, τη δημιουργία ακόμη 500 υποκαταστημάτων στην Κίνα, παρά την επιβράδυνση της εγχώριας οικονομίας.

ΕΥΡΩΠΗ

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω της σταθεροποίησης του κινεζικού γουάν αλλά και της συνεχιζόμενης πτώσης στην τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,97% στις 5.929 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,77% στις 10.051 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,66% στις 4.384 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,97% στις 343,53 μονάδες.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 10% σημείωσαν οι μετοχές των Debenhams και WM Morrison, ενώ κοντά στο 6,5% διαμορφώθηκε η άνοδος για την Tesco. Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των Sainsbury, Kesko και Μetro. Kέρδη άνω του 2% εμφάνισαν τέλος, οι μετοχές των Glencore και BHP Billiton.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητη στο 0,3% διατήρησε η Bank of France την εκτίμηση για την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας το δ’ τρίμηνο του 2015. Παράλληλα, η γαλλική κεντρική τράπεζα διαπίστωσε βελτίωση του μηνιαίου επιχειρηματικού κλίματος, με τον βιομηχανικό δείκτη να ενισχύεται τον Δεκέμβριο στις 99 μονάδες έναντι 98 μονάδων τον Νοέμβριο.

Στον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος επλήγη σημαντικά από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, ο σχετικός δείκτης παρέμεινε στις 96 μονάδες. Καταλήγοντας, η γαλλική τράπεζα εκτίμησε ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Την ίδια ώρα, κατά 1,5% υποχώρησαν οι πωλήσεις της γερμανικής αλυσίδας λιανικής Metro AG, καθώς τα έσοδα το πρώτο τρίμηνο (Οκτώβριος – Δεκέμβριος του 2015) του δημοσιονομικού έτους 2015 – 2016 υποχώρησαν στα 17,1 δισ. ευρώ έναντι 17,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Κατά τους τελευταίους μήνες του 2015, η γερμανική εταιρεία έβαλε λουκέτο σε τρία καταστήματά της, τα δύο εκ των οποίων στη Ρωσία. Την ίδια ώρα, ολοκλήρωσε την πώληση της Vietnamese Cash & Carry, αποκομίζοντας όφελος 400 εκατ. ευρώ. Πάντως, η Metro παραμένει αισιόδοξη για τη συνέχεια του έτους, εκτιμώντας ότι παρά το δυσμενές περιβάλλον, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις, οι οποίες θα τονώσουν τις πωλήσεις.

Παράλληλα, κατά 1,2% αυξήθηκαν οι παγκόσμιες πωλήσεις της Peugeot Citroen για το 2015, δεχόμενες ώθηση από την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία διέθεσε στην παγκόσμια αγορά 2,9 εκατ. οχήματα. Στην Ευρώπη, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,6% , ανερχόμενες στα 1,9 εκατ. οχήματα. Αντίθετα, στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία, κατεγράφη πτώση των πωλήσεων κατά 0,9% στα 735.948 οχήματα.

Την πώληση περιουσιακών στοιχείων 6 δισ. ευρώ σχεδιάζει η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica, με στόχο τη συγκράτηση του υψηλού χρέους που διαθέτει (50 δισ. ευρώ). Εκτός αυτών, η Telefonica προσδοκά στην πώληση και της βρετανικής O2 στην CH Hutchison Holdings Ltd, επιδιώκοντας να αποκομίσει όφελος 14 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της συμφωνίας προσκρούει στις εποπτικές αρχές της Κομισιόν, η απόφαση της οποίας αναμένεται για το β’ τρίμηνο του 2016.

ΧΑ

Η αδιαπραγμάτευτα ανοδική δυναμική των μετοχικών αξιών στα χρηματιστήρια, η προσέγγιση σημαντικών στηρίξεων για τον 25άρη για τρίτη φορά και όχι μόνο, επηρέασαν την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην αγορά της Αθήνας. Οι θεσμικοί του ΧΑ, ανάπτυξαν αγοραστικό ενδιαφέρον υπέρ των τραπεζικών μετοχών από την αρχή των συναλλαγών. Οι θεσμικοί του δολαρίου που συμμετέχουν στα 90 λεπτά προ του τέλους, σήμερα προσέθεσαν νευρικότητα στις συναλλαγές αλλά σε επίπεδα κοντά στις 169 μονάδες όταν πάλι το κατώτερο του δείκτη ορίστηκε λίγο πάνω από τις 166. Στο σύνολο της διαπραγμάτευσης οι ισχυροί θεσμικοί κράτησαν σε ανεκτά για την στατιστική ανάλυση επίπεδα τους βασικούς δείκτες, με κίνηση χωρίς πέρασμα από το αρνητικό πεδίο μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα. Η εικόνα ήταν καλύτερη από την προηγούμενη σύνοδο για τις τράπεζες στο τραπεζοκεντρικό Χ.Α.

Στο ταμπλό του ΧΑ πρωταγωνίστησαν συναλλακτικά ΑΛΦΑ στο +3,83% από +0,48% με ημερήσιο όγκο 10,293 από 8,547 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 22,080 από 17,829 εκατ. ευρώ,  η ΕΤΕ με μεταβολή +4,53% από +1,06% με ημερήσιο όγκο 47,864 από 28,844 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 14,146 από 8,270 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ με μεταβολή +6,00% από -1,57% με ημερήσιο όγκο 31,278 από 14,715 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 8,010 από 3,712 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +0,52% από +0,84% με ημερήσιο όγκο 6,879 από 1,505 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 6,568 από 1,433 εκατ. ευρώ.  Ακολούθησαν ΜΠΕΛΑ +5,33% με όγκο 634.594 τεμάχια και τζίρο 5,856 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ -0,45% από 0,00% με τζίρο 4,912 εκατ. ευρώ ο ΟΠΑΠ +1,48% από -0,74% με 2,779 από 3,677 εκατ. ευρώ τζίρο. Ο τζίρος τους είναι το 88,35% του συνολικού σημαντικά ανώτερο από την προηγούμενη σύνοδο!

Στις δημοπρασίες οι θεσμικοί άλλαξαν πολύ τις τιμές για τον FTSEM και δεν επηρέασαν τους βασικούς δείκτες. Ο τζίρος ήταν ανώτερος  του τζίρου της περασμένης μέρας. Η στατιστική εικόνα βελτιώθηκε πολύ όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (3 από 16) έναντι των ανοδικών (20 από 8) με 2 αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόνο 8 είχαν απώλειες.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +2,61%, ο CAC είχε μεταβολή +2,55%, με τον FTSE100 με μεταβολή +1,88%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με ανοδική δυναμική που σταδιακά ισχυροποιήθηκε έτσι ο Dow στις 17:00 κερδίζει  +0,99% και o S&P500 έχει μεταβολή +1,03%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +2,16% και έφθασε στις 594,26 από 581,68 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 169,99 από 165,72 με μεταβολή +2,58%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και  του 25άρη. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Υγείας +7,54% από -1,84%, Ασφαλειών +6,87% από -0,76%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +4,76% από -2,93%, Τραπεζών +3,51% από +0,27%, Κοινής Ωφέλειας +3,31% από +0,41%, Κατασκευές Υλικά +3,27% από -2,87%, Τροφίμων Ποτών +2,79% από -3,07%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,61% από -0,25%, ο 25άρης +2,58% από -0,94%, Πρώτων Υλών +2,40% από -0,60%, ο ΓΔ +2,16% από -0,73%, Ταξίδια Αναψυχή +1,18% από -0,40%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,00% από -0,14%, Ακίνητης Περιουσίας +0,87% από -0,43%, Πετρελαίου Αερίου +0,26% από +0,02%, Τεχνολογίας +0,21% από +0,43% και ο FTSEM +0,19% από +0,84%. Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τους  κλάδους των εταιριών Εμπορίου -0,90% από -4,08%, Χημικών -0,66% από +5,15%, Τηλεπικοινωνιών -0,45% από +0,34%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες  Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,805 από 48,715 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,848 από 6,110 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 65,752 από 41,982 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,7010 από 0,266 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,621 από 44,794 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 101,272 από 59,309 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 58 από 45 των καθοδικών σε 38 από 45 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 14.

Τεχνική ανάλυση

Όσα σημειώναμε την περασμένη βδομάδα μετά το κλείσιμο του 25άρη στις 169,99 μονάδες, επανέρχονται στην επικαιρότητα: «Αν σήμερα το διεθνές κλίμα κυριαρχήσει τότε η επιστροφή του δείκτη στα χαμηλά κάτω από τις 170 μονάδες αποκτά ικανές πιθανότητες. Μετά από αυτά τα επίπεδα στις 171 μονάδες, στην προς τα κάτω διέλευση του δείκτη των blue chip εντοπίζουμε τις 164 – 165 μονάδες ως στήριξη».

Χθες διακινήθηκαν 3629 ΣΜΕ Ιανουαρίου, με ανώτερο μέρας τις 170,25 μονάδες και κατώτερο τις 164,75. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 169,50 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 3.654 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου. Διακινήθηκαν επίσης 15 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου. Η εκκαθάριση της τρέχουσας σειράς ορίστηκε στις 170,00 μονάδες της επόμενης στις 170,75 και της μεθεπόμενης στις 171,25 με τις ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιανουαρίου να περιορίζονται στις 9758  της επόμενης  να ανεβαίνουν στις 6374 και του Μαρτίου στις 15.

Η τιμή των ΣΜΕ τρέχουσας σειράς είναι λογικό να ακολουθεί τον υποκείμενο δείκτη στις λίγες συνόδους προ της εκπνοής τους. Οι δε προσδοκίες των επενδυτών αποτυπώνονται στην εκκαθάριση της σειράς που θα γίνει κυρίαρχη από την επόμενη εβδομάδα. Εκεί λοιπόν υπάρχει προπορεία του ΣΜΕ 0,75 της μονάδας και θεωρούμε πως η επιλογή αυτή είναι μέτριας ισχύος γιατί ο 25άρης έρχεται από χαμηλότερα επίπεδα προς επίπεδο που ήταν πριν από μερικές μέρες ισχυρή στήριξη. Άρα πιθανά να αποδειχθεί και ισχυρή οροφή. Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί αν και οι θεσμικοί χθες έκαναν ότι μπορούσαν για να κλείσει η αγορά στο μέγιστο δυνατό για τη μέρα.

Σήμερα

Το πρώτο πραγματικό ράλι στις τιμές των μετοχών των ασιατικών χρηματιστηρίων πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 13/1 μετά από τα δεδομένα για τις εμπορικές συναλλαγές της Κίνας που αποδείχθηκαν πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Αυτή η εξέλιξη προσέφερε μια σπάνια αχτίδα φωτός στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας κερδίζει στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών του +2,5% μετά από πτώσεις στο νέο έτος, ενώ οι κακοποιημένες μετοχές της Αυστραλίας εμφάνισαν άνοδο +1,3%. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας επιτάχυνε κατά +1,6% και βρέθηκε μακριά από το χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2011.

Ακόμη και οι άστατες αγορές της Κίνας κατάφεραν να αποτυπώσουν κάποια ανακούφιση με τον Shanghai Composite Index να φθάνει σε άνοδο ως +0,8% και ο δείκτης CSI300 0,9% στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο η αγορά της Σαγκάης πέρασε σε απώλειες  της τάξης του -0,5%.

Η επενδυτική ευθυμία εκφράστηκε και στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον S&P500 που αναρριχήθηκαν κατά  +0,8%. Τα κέρδη ήρθαν αφού η Κίνα ανέφερε πως οι εξαγωγές της είχαν αυξηθεί 2,3% τον Δεκέμβριο σε  όρους γιουάν, από το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 4,0%.

Σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, οι εξαγωγές της Κίνας το Δεκέμβριο ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, με πτώση 1,4% από το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,6%. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν οι εξαγωγές να πέσουν 8,0% και οι εισαγωγές να μειώνονται 11,5%.

Ενώ οι επενδυτές τρέφουν υποψίες σχετικά με την αξιοπιστία των δεδομένων, σε πρώτη θεώρηση προσέφεραν ελπίδα ότι οι ροές στο παγκόσμιο εμπόριο τουλάχιστον σταθεροποιούνται, μετά από το μελαγχολικό 2015.

Αποκάλυψε επίσης, ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επιτύχει στην ολοένα και πιο ισχυρή προσπάθειά της για τη σταθεροποίηση του γιουάν, προκαλώντας έτσι την απόσβεση των φόβων για μια σταθερή υποτίμηση.

Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων το δολάριο ισχυροποιήθηκε 0,2 τοις εκατό.

Ομοίως, οι αξίες χαμηλού κινδύνου όπως αυτές του κρατικού χρέους έπρεπε να δώσουν πίσω ένα μικρό ποσοστό εκ των πρόσφατων κερδών και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ανέβηκαν 3 μονάδες βάσης στο 2,137 τοις εκατό.

Η υπόδειξη της πιο σταθερής ζήτησης από την Κίνα παρείχε μια αναστολή στις πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, τα οποία βρέθηκαν κάτω από σφυροκόπημα για μήνες.

Η τιμή του Αργού στις ΗΠΑ ανέβηκε κατά 44 σεντς στα 30,88 δολάρια το βαρέλι μια μέρα από κατάδυση ως τα 29,93 για να σπάσει το φράγμα των 30 δολαρίων για πρώτη φορά σε 12 χρόνια.

Η αξία του Αργού στις ΗΠΑ μειώθηκε 17% σε μόλις επτά συνεδρίες, αποδείχθηκε ότι ήταν ένα δώρο για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, αλλά και μια ισχυρή παράμετρος για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η ρήση ότι ‘όταν φτερνίζεται η Αμερική κρυώνει όλος ο Κόσμος’ ίσχυε μόνο για την Αμερικανική Οικονομία. Και αυτό έγινε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 – 8. Όμως, οι φρενήρεις ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας, της τελευταίας 15ετίας, που είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει Οικονομική Υπερδύναμη, καθιστούν τη ρήση αυτή επίκαιρη, για την Κίνα όμως αυτή τη φορά.

Το “φτέρνισμα” λοιπόν της Κίνας, δηλαδή οι κραδασμοί της στο Χρηματοπιστωτικό σκηνικό της και η επιβράδυνση της μεγέθυνσης, ταράζουν ολόκληρη την Παγκόσμια Οικονομία, οδηγώντας σε ένα ξεκίνημα με πτωτική πορεία το σύνολο των διεθνών Αγορών. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αναπόφευκτα, κινήθηκε ανάλογα πτωτικά.

Δύο επισημάνσεις είναι σκόπιμο να γίνουν για την Κίνα: πρώτον ότι το “sell off” του Χρηματιστηρίου της είναι φυσιολογικό παρεπόμενο όσων είχαν συμβεί μέχρι το 1ο τετράμηνο του 2015, οπότε ο αριθμός των νέων κωδικών επί πολλούς μήνες αύξανε με ρυθμούς μέχρι 205 χιλ. ανά ημέρα. Συντελέστηκε δηλαδή το φαινόμενο του 1999 του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αλλά σε κλίμακα ιλιγγιωδώς μεγαλύτερη. Εκατομμύρια επενδυτές, δηλαδή, χωρίς καμία επενδυτική παιδεία, έσπευσαν να τοποθετηθούν υπό το κράτος της θετικής ψυχολογίας και της ανορθόλογης ευφορίας. Με την αντιστροφή της ψυχολογίας, οι ίδιοι έγιναν πανικόβλητοι πωλητές (ήδη από πέρυσι).

Το δεύτερο σχετίζεται με την υπερανάπτυξη των “σκιώδους Τραπεζικού Συστήματος” που ευθύνεται για μαζικές χρηματοδοτήσεις, ιδιαίτερα στο reale state, μεγάλο μέρος των οποίων δεν εξυπηρετείται, καθώς επίσης και για αλόγιστη υπερχρέωση των Τοπικών Κυβερνήσεων. Υφίσταται δε ο φόβος ότι η έκταση του προβλήματος, όταν και αν αποκαλυφθεί, αφού η Κίνα παραμένει μια Οικονομία κεντρικού σχεδιασμού, θα είναι τεράστια!

Τα του “Κινεζικού πυρετού”, από κοινού και με τους άλλους “μαύρους κύκνους” του εξωτερικού περιβάλλοντος, είναι η μια ομάδα παραγόντων που “γκριζάρει την ατμόσφαιρα” του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Από την άλλη πλευρά, τα του εσωτερικού περιβάλλοντος συνεχίζουν να είναι σε στασιμότητα, καθώς η Κυβέρνηση ασχολείται με την επικοινωνιακή πολιτική που θα οδηγήσει σε ψήφιση το Ασφαλιστικό.

Παράλληλα, άγνωστη είναι η στιγμή που η Ελληνική αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί. Έτσι, παρά την απαξιωμένη εικόνα του, αρκετοί θεωρούν ότι κινήσεις “short” μόνο, μπορούν να δικαιώσουν επενδυτικά, αφού βραχυχρόνια δεν πιθανολογούνται θετικά “ακούσματα”.

Είναι προφανές το υψηλό επενδυτικό ρίσκο τέτοιων κινήσεων, με τον Δείκτη κάτω από τις 600 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, σε αυτά τα επίπεδα τιμών, το επιλεκτικό “stock picking” είναι μια εναλλακτική εξεταστέα πολιτική, για όσους πιστεύουν ότι η “ταλαιπωρία” του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει κοντινή ημερομηνία λήξης και όχι μετά το 1ο εξάμηνο, όπως διατείνονται οι αναλυτές του Bloomberg που εξαντλούν την απαισιοδοξία για το ύψος της πιθανολογούμενης ύφεσης το 2016.

Σε μέγγενη λοιπόν θα παραμένει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τις ανοδικές αναλαμπές όπως η χθεσινή, να συνιστούν ότι καλύτερο μπορεί να επιδείξει.

Σχόλιο ξένων αναλυτών

Barclays: Ασιατικές μετοχές σε ράλι καθώς τα στοιχεία του εμπορίου της Κίνας ξεπέρασαν τις προσδοκίες

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών εκτινάχθηκαν, σε μια κίνηση που υποστηρίζεται από το βελτιωμένο κλίμα στη διάρκεια της νύχτας και καλύτερα από το αναμενόμενο στις εξαγωγές της Κίνας. Ο Topix κέρδισε 2,7% και ο δείκτης Kospi αυξήθηκε 1,3%. Ωστόσο, η αγορά στη Σαγκάη ήταν επίπεδη, και όλοι οι μεγάλοι δείκτες στις ασιατικές αγορές μετοχών παραμένουν σε αρνητικό έδαφος σε ετήσια βάση. Στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας έδειξαν επιτέλους κάποια σημάδια βελτίωσης τον Δεκέμβριο: οι εξαγωγές μειώθηκαν μόλις 1,4% (συναίνεση: -8,0%) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,6% (συναίνεση: -11.0%).

Οι Αρχές στον καθορισμό το USDCNY άφησαν τα πράγματα σχεδόν αμετάβλητα στα 6, 563, και οι συνθήκες ρευστότητας χαλάρωσαν σημαντικά, με την μεταβολή από τη  μια μέρα στην άλλη του Hibor στο 8,3% από 66,8% χθες. Αλλού, τα νομίσματα της Ασίας — Ειρηνικού ενισχύθηκαν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, παρά τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου WTI υποχώρησαν κάτω από τα 30 δολάρια ανά βαρέλι εντός της χθεσινής ημέρας, για πρώτη φορά από το 2003, ωθώντας τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα παγκόσμια, αν και ο S ​​& P 500 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,78%.

Η περίοδος ανακοίνωσης για τα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 ξεκίνησε ανεπίσημα αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ, εν μέσω ανάπτυξης της δεύτερης χειρότερης επίδοσης για την αρχή μιας χρονιάς σε βάθος τουλάχιστον 30 χρόνια. Οι εκτιμήσεις της αγοράς αναμένουν το EPS να μειωθεί κατά περισσότερο από 5%. Αναμένουμε τα πραγματικά αποτελέσματα να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις, παρόλο που η ανάπτυξη των κερδών είναι πιθανό να είναι και πάλι αρνητική.

Η ζώνη του ευρώ έχει βιώσει μια βαθιά και σοβαρή μείωση του πληθωρισμού, αλλά η χειρότερη φάση της αντιπληθωριστικής περιόδου μπορεί να είναι μπροστά. Ενώ το πρώτο βήμα σε οποιαδήποτε ανάκαμψη για τις τιμές καταναλωτή είναι να σταματήσει η συρρίκνωση, τι σχήμα θα πάρει η ανάκαμψη δεν είναι ακόμη βέβαιο. Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις δυνάμεις που κινούν την μέτρια ανάκαμψη πρόκειται να μαλακώσουν το 1ο εξάμηνο, αναμένουμε ο πληθωρισμός να γίνει και πάλι αρνητικός.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στη σημασία της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της συνέχισης της συνεργασίας της με τους διεθνείς εταίρους, στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του τελικού τιμήματος για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά «ρίχθηκαν» χθες, αμέσως μετά την αποσφράγιση της σχετικής προσφοράς, ΤΑΙΠΕΔ και Cosco. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και ο καθορισμός του ανταλλάγματος θεωρούνται πολύ σημαντικές παράμετροι και για τις δύο πλευρές.

«Ο κ. Ντέισελμπλουμ διευκρίνισε ότι οι “μήνες” που είχε αναφέρει ότι χρειάζονται για την πρώτη αξιολόγηση αφορούσαν και το χρέος μαζί», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον κ. Ντέισελμπλουμ, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. «Έγινε συζήτηση με πολιτικό που θέλει να βρεθούν λύσεις», ανέφεραν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ.

«Υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης, ενώ αποκάλυψε ότι καιρό πριν είχε προειδοποιήσει για τα capital controls. Ερωτηθείς αν είχε δει τα capital controls να έρχονται και αν είχε προειδοποιήσει και προειδοποιηθεί για αυτά, απάντησε «ναι, καιρό πριν», ενώ εξηγώντας γιατί δεν είχε γίνει αντιληπτή η έκταση του ζητήματος, σημείωσε ότι «υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Και το έκανα σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση».

Σχέδιο για προμήθεια φυσικού αερίου σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δίκτυα, με τη μεταφορά του δια θαλάσσης ή οδικώς σε υγροποιημένη ή συμπιεσμένη μορφή, εκπονεί η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), όπως ανέφερε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Θόδωρος Κιτσάκος. Οι Περιφέρειες στις οποίες αναμένεται να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση το σχέδιο, είναι η Στερεά Ελλάδα και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, με ορίζοντα υλοποίησης το 2018.

Εισηγήσεις για πρόστιμα συνολικού ύψους άνω του 1,5 εκατ. ευρώ στην «Ελληνικός Χρυσός» ενέκριναν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για εισηγήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος) για πρόστιμα ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας, οι οποίες ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν την περίοδο από το 2012 έως και τα μέσα του 2014.

Την εκτίμηση ότι το 2016 θα κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης εξέφρασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, διαψεύδοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις των ξένων αναλυτών για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι «εφόσον υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η κυβέρνηση προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στο νέο αναπτυξιακό νόμο, η οικονομία θα αντιδράσει θετικά, επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή τροχιά κατά το β’ εξάμηνο του έτους».

Μεταξύ των 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών κατατάχθηκε η ελληνική εταιρεία λογισμικού Aqurance, σύμφωνα με την ετήσια λίστα της Deloitte Global Technology. Συνολικά, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ) εμφάνισαν μέσο όρο αύξησης των εσόδων 1.012% , με την ολλανδική Catawiki να κατατάσσεται στην πρώτη θέση. Η ελληνική εταιρεία βρέθηκε στην 291η θέση, με ποσοστό ανάπτυξης 352%. Η Aqurance με έτος ίδρυσης το 2011 και γραφεία σε Αθήνα, Λονδίνο και Κωνσταντινούπολη είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον κλάδο επιστημών υγείας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων επικρατεί στη διεθνή επιχειρηματική αγορά, στερώντας τη δυνατότητα ταχείας μετάβασης των επιχειρήσεων στη ψηφιακή εποχή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της SAP – την οποία παρουσιάζει ο ΣΕΠΕ – ενώ το 73% των CIOs, παγκοσμίως, αναγνωρίζει ότι οι ψηφιακές δεξιότητες στον τομέα των big data analytics skills είναι κομβικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μόνο το 39% απαντά ότι διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό για να υποστηρίξει το συγκεκριμένο τομέα. Αντίστοιχα υψηλή είναι και η ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες στον τομέα του Internet of Things, όπου μόνο το 37% των CIOs απαντά ότι έχει στη διάθεσή του, εργαζόμενους με τα συγκεκριμένα skills

Την περικοπή τουλάχιστον 4.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η BP εντός του 2016, με απώτερο στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής.

«Θέλουμε να απλοποιήσουμε τη δομή μας και να περιορίσουμε το κόστος παραγωγής, δίχως ωστόσο, να υπάρξουν “συμβιβασμοί” στο επίπεδο της ασφάλειας» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της βρετανικής εταιρείας. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Βόρεια Θάλασσα, οι περικοπές θα ανέλθουν σε 600.

Στα 163 δισ. ευρώ υποχώρησε το 2014 το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ε.Ε. στον κλάδο των υπηρεσιών. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια πτώση των τελευταίων πέντε ετών. Η επιβράδυνση του πλεονάσματος οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών κατά 11% στα 602 δισ. ευρώ, καθώς οι εξαγωγές ενισχύθηκαν μόλις κατά 6% στα 764,9 δισ. ευρώ. Το 2013, οι εισαγωγές είχαν ανέλθει στα 544,1 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές στα 719,6 δισ. ευρώ.

Σημαντική συρρίκνωση εμφάνισαν τον Σεπτέμβριο ο μεταποιητικός και ο βιομηχανικός κλάδος της Μεγάλης Βρετανίας. Συγκεκριμένα, η μεταποίηση υποχώρησε κατά 0,4% ενώ η βιομηχανική παραγωγή κατά 0,7%. Σε ετήσιο επίπεδο, η μεταποιητική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 1,2% σημειώνοντας πτώση για τέταρτο διαδοχικό μήνα.

Την πώληση περιουσιακών στοιχείων 6 δισ. ευρώ σχεδιάζει η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica, με στόχο τη συγκράτηση του υψηλού χρέους που διαθέτει (50 δισ. ευρώ). Εκτός αυτών, η Telefonica προσδοκά στην πώληση και της βρετανικής O2 στην CH Hutchison Holdings Ltd, επιδιώκοντας να αποκομίσει όφελος 14 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της συμφωνίας προσκρούει στις εποπτικές αρχές της Κομισιόν, η απόφαση της οποίας αναμένεται για το β’ τρίμηνο του 2016.

Σε συμφωνία για την εξαγορά της θυγατρικής της Cellcom Telecommunicaions στη Λιβερία κατέληξε η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange, επιχειρώντας να διεισδύσει στην αφρικανική αγορά. «Η εξαγορά συνιστά μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού της Orange, η οποία στοχεύει να αυξήσει την κερδοφορίας της, εισερχόμενη σε νέες αγορές» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η γαλλική εταιρεία.

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εκκρεμεί η έγκριση των εποπτικών αρχών.

Κατά 18% υποχώρησαν οι πωλήσεις της Alcoa κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου (Οκτώβριος – Νοέμβριος) του 2015. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 0,04 δολάρια ανά μετοχή, ενώ τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 5,25 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,02 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 5,29 δισ. δολαρίων. Για το σύνολο του 2015, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 22,5 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 6% έναντι του 2014.