Skip to main content

Στάση αναμονής και νευρικότητα στο Χ.Α.

Στο κενό φαίνεται ότι πέφτει η προσπάθεια επανάκτησης των επιπέδων των 850 μονάδων, με την αγορά να γυρνά εκ νέου σε αρνητικό έδαφος, τηρώντας επιφυλακτική στάση αναμονής έναντι πάσης φύσεως «διαρροών» για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

Ειδικότερα, στις 15:15, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,02% στις 846,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 53 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει κέρδη 0,15% στις 254,60 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 0,25% στις 683,45 μονάδες.

Σήμερα είναι η δεύτερη ημέρα που ο γενικός δείκτης επιχειρεί να διασπάσει την αντίσταση των 850 μονάδων, χωρίς όμως να δείχνει την «αποφασιστικότητα» εκείνη που απαιτείται για να τα καταφέρει.

Λίγη ώρα πριν κατέγραφε κέρδη σχεδόν 1%, με αφορμή τις πληροφορίες που επικαλέστηκε το πρακτορείο ΜΝΙ, η Τράπεζα της Ελλάδος αύξησε κατά 6 δισ. ευρώ του ποσού των εγγυήσεων που δίδονται από τις ελληνικές τράπεζες για τη χρήση των κεφαλαίων του έκτακτου μηχανισμού στήριξης (ELA). Ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώνεται μέχρι τώρα, με την αγορά να αποτυπώνει την έντονη νευρικότητά της.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η απόφαση, θα είναι ένα ακόμη σημάδι στήριξης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εωσότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Στο πλαίσιο αυτό, ήπια ανοδικά κινείται ο τραπεζικός κλάδος, με την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 0,22%, την Εθνική κατά 0,81%, ενώ η Alpha Bank είναι αμετάβλητη στα 0,32 ευρώ. Η Eurobank υποχωρεί κατά 0,68%.

Ωστόσο, τα πρόσημα στον δείκτη FTSE 25 είναι σχεδόν μοιρασμένα, με την Βιοχαλκο να ξεχωρίζει, καθώς ενισχύεται κατά 5,49%, την ΕΥΔΑΠ να είναι στο +2,16% και τον ΟΠΑΠ στο +2,33%. Ελαφρώς ανοδικά κινούνται ΟΤΕ, ΟΛΠ, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ υποχωρεί κατά 2,68%, με αφορμή τα σχόλια από τη διοίκησή της ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της προσεγγίζουν τα 1,9 δισ. ευρώ. Απώλειες 2,38% καταγράφει Τέρνα Ενεργειακή, η Ελλάκτωρ είναι στο -1,58% και η MIG στο -1,47%.