Skip to main content

Εμπορεύματα: Οι διαταραχές στην προσφορά στηρίζουν το πετρέλαιο

του Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank

Την περασμένη εβδομάδα, τα εμπορεύματα παρουσίασαν μικτά πρόσημα, με τα κέρδη των κλάδων ενέργειας και γεωργικών προϊόντων να αντισταθμίζουν πλήρως τις απώλειες στα πολύτιμα και βιομηχανικά μέταλλα. Γενικά, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ο κλάδος φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί εντός συγκεκριμένου εύρους, καθώς η επανάληψη των κερδών που κατέγραψε τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους μοιάζει όλο και πιο δύσκολη.

Το δολάριο που υποχωρούσε κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016 αναμφίβολα αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα, αλλά όχι τον μοναδικό, στην ανάκαμψη των εμπορευμάτων. Ο δείκτης USD του Bloomberg (ο οποίος παρακολουθεί την απόδοση του USD έναντι μιας ομάδας 10 βασικών νομισμάτων) σημείωσε χαμηλό έτους στις 3 Μαΐου.

Ωστόσο, έκτοτε έχει ανακάμψει κι έχει δημιουργήσει δυσκολίες στα εμπορεύματα που αποτιμώνται σε δολάρια.

Όμως, η ενίσχυση του δολαρίου δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει το αργό πετρέλαιο να επιχειρήσει και πάλι να διασπάσει το ψυχολογικό επίπεδο των 50 USD/βαρέλι. Οι αναταραχές στον Καναδά και τη Νιγηρία έχουν μειώσει προσωρινά αλλά σημαντικά την προσφορά.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την πρώτη εποχική μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης, στήριξαν τις τιμές των οποίων η θετική δυναμική φαινόταν να εξασθενεί.

Οι πολιτικές αναταραχές στη Βραζιλία και το έλλειμμα προσφοράς έδωσαν στήριξη στη ζάχαρη, η ξηρασία στο Βιετνάμ και η ενίσχυση του BLR ενίσχυσαν τον καφέ, ενώ η σημαντική μείωση που αναμένεται στα αποθέματα της σόγιας για το επόμενο έτος την οδήγησε σε σημαντική ημερήσια άνοδο.

Οι επιπτώσεις της φούσκας στα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στην Κίνα, όπως το σιδηρομετάλλευμα και το ατσάλι, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της ζήτησης στην Κίνα, έπληξαν τα βιομηχανικά μέταλλα.

Τα κινεζικά Futures ενισχυμένου ατσαλιού, τα οποία παρά τη χρόνια υπερπροσφορά ηγήθηκαν της κερδοσκοπικής ανόδου τον περασμένο μήνα, έχουν πλέον καταρρεύσει. Την περασμένη εβδομάδα κατέγραψαν απώλειες 12% –πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχουν σημειώσει ποτέ– οι οποίες αποδυνάμωσαν τη ζήτηση για τα άλλα βιομηχανικά μέταλλα, με αποτέλεσμα το αλουμίνιο και ο χαλκός να καταγράψουν τις χειρότερες επιδόσεις.

Η κινεζική φούσκα των εμπορευμάτων, που έσκασε τελικά μετά τη λήψη αυστηρότερων μέτρων από τις αρχές τον προηγούμενο μήνα, οδήγησε σε κατάρρευση τόσο τους όγκους διαπραγμάτευσης όσο και τις τιμές του ατσαλιού και του σιδηρομεταλλεύματος:

Ο χρυσός και ο άργυρος συνεχίζουν να έχουν καλή στήριξη, παρά τα κέρδη άνω του 20% που έχουν ήδη καταγράψει κατά το τρέχον έτος. Στους βασικούς παράγοντες συγκαταλέγονται οι αργοί ρυθμοί ανάπτυξης, οι μειωμένες προοπτικές αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, τα αρνητικά επιτόκια που έχουν θεσπίσει οι διάφορες κεντρικές τράπεζες και οι υποτιμήσεις του κινεζικού νομίσματος.

Οι ανωτέρω παράγοντες αναφέρθηκαν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council – WGC) στην έκθεσή του με τίτλο «Τάσεις της ζήτησης του χρυσού στο α’ τρίμηνο 2016» ως μερικοί από τους βασικούς λόγους για τη σημαντική άνοδο που έχει καταγράψει ο χρυσός κατά το α’ τρίμηνο.

Καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες δεν αναμένεται να εξαλειφθούν σύντομα, τόσο οι θεσμικοί όσο και οι ιδιώτες επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν εναλλακτικές επενδύσεις, όπως ο χρυσός. Η άυλη ζήτηση για τον χρυσό έχει αντισταθμίσει πλήρως την επιβράδυνση της ζήτησης για κοσμήματα η οποία επιδεικνύει μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας στην τιμή και την ανάπτυξη.

Η ζήτηση για χρυσό μέσω διαπραγματεύσιμων προϊόντων και Futures έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 1.000 τόνους από την αρχή του έτους έως σήμερα. Την περασμένη εβδομάδα, τα hedge fund αύξησαν τις θέσεις τους στα Futures που επενδύουν στην άνοδο του χρυσού κατά 27% σχεδόν σημειώνοντας επίπεδα-ρεκόρ:

Εντούτοις, ο χρυσός και ο άργυρος υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα δεδομένης της ανάκαμψης του δολαρίου, όμως η ανοδική τάση παραμένει ισχυρή και έως τώρα όλες οι πτώσεις έχουν αντισταθμιστεί από πρόσθετες αγορές.

Εάν υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου, πιθανόν να ανακύψουν κάποιες δυσκολίες, ωστόσο το δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit και οι κλυδωνισμοί στις αγορές μετοχών δημιουργούν αρκετή αβεβαιότητα, ώστε να αναμένουμε συνεχή στήριξη του χρυσού και του άργυρου.

Ο χρυσός έχει σταθεροποιηθεί στο εύρος των 1.225 USD/ουγγιά έως 1.310 USD/ουγγιά, ενώ το επίπεδο στήριξης προσδιορίζεται στα 1.257 USD/ουγγιά:

Οι πολλαπλές διαταραχές της προσφοράς στηρίζουν το αργό πετρέλαιο

Την περασμένη εβδομάδα, τόσο το αργό πετρέλαιο Brent όσο και το αργό πετρέλαιο WTI έκαναν μία ακόμη απόπειρα ανοδικής διάσπασης. Οι παγκόσμιες διαταραχές στην προσφορά και η ισχυρή ζήτηση βοήθησαν να στηριχθεί η σημαντική άνοδος από τα χαμηλά που είχαν σημειωθεί στην αρχή του 2016.

Οι πρόσφατες διαταραχές στην προσφορά από τη Βενεζουέλα, τον Καναδά και τη Νιγηρία έχουν οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της υπερπροσφοράς.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την πρώτη εποχική μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης, στήριξαν τις τιμές των οποίων η θετική δυναμική φαινόταν να εξασθενεί.

Αφού σχημάτισαν διπλή κορυφή στα διαγράμματα, και τα δύο είδη πετρελαίου απώλεσαν μέρος των εβδομαδιαίων κερδών τους την περασμένη Παρασκευή.

Το αργό πετρέλαιο διατηρεί την υψηλή συσχέτιση με το δολάριο και η ενίσχυση του δολαρίου που σημειώθηκε την Παρασκευή –σε συνδυασμό με τις αναφορές για άνοδο της παραγωγής του ΟΠΕΚ σε νέο υψηλό ετών τον Απρίλιο– βοήθησε να επιτευχθεί μερικό κλείδωμα των κερδών.

Ενώ ο ΟΠΕΚ συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή του –κυρίως λόγω του Ιράν– εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις μειώσεις της προσφοράς άλλων παραγωγών για να μπορέσει να στηρίξει τα υφιστάμενα επίπεδα τιμών.

Η επιβράδυνση της παραγωγής των ΗΠΑ επηρεάζεται από την τιμή και καθώς το αργό πετρέλαιο WTI (για το ημερολογιακό έτος 2017) διαπραγματεύεται πολύ κοντά στα 50 USD/βαρέλι, το ενδεχόμενο εξασθένησης της επιβράδυνσης της παραγωγής θα προκαλούσε αναστάτωση στις τρέχουσες προσδοκίες σχετικά με τον χρόνο εξισορρόπησης της αγοράς.

Βάσει των παραπάνω, διατηρούμε την άποψή μας ότι η διαδικασία εξισορρόπησης που έχει ξεκινήσει συνεχίζει να επηρεάζεται σημαντικά από την τιμή. Στηρίζεται κυρίως στην ακούσια μείωση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ (όπως το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ) καθώς και σε πολλαπλές αλλά κυρίως προσωρινές διαταραχές της προσφοράς.

Αν και είναι πιθανόν να υπάρξει διάσπαση προς τα 50 USD/βαρέλι κατά το τρέχον τρίμηνο, ο κίνδυνος υποχώρησης παραμένει. Τα αποθέματα των ΗΠΑ ξεκίνησαν την ετήσια μείωσή τους και τις ερχόμενες εβδομάδες αναμένονται πρόσθετες μειώσεις, καθώς ο Καναδάς θα μειώσει τις εισαγωγές δεδομένου ότι η παραγωγή επιστρέφει σταδιακά στην πλήρη δυναμικότητά της μετά τις τεράστιες πυρκαγιές.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ ξεκίνησαν την ετήσια μείωσή τους από υψηλό 80 ετών, ενώ τα αποθέματα βενζίνης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα:

Δεδομένου ότι πλέον η ανάπτυξη των αποθεμάτων επιβραδύνεται, το ενδιαφέρον θα στραφεί στα διυλιστήρια και τη ζήτησή τους για αργό πετρέλαιο. Η ζήτηση για βενζίνη συνεχίζει να ξεπερνάει την περσινή ζήτηση κατά 325.000 βαρέλια, αλλά παράλληλα τα αποθέματα έχουν αυξηθεί κατά 14 εκατ. βαρέλια σε σχέση με πέρυσι (ενώ τα περιθώρια των διυλιστηρίων έχουν αντίστοιχα μειωθεί κατά 15% περίπου).

Το αργό πετρέλαιο WTI διαπραγματεύεται εντός του εύρους 43 USD/βαρέλι έως 47 USD/βαρέλι, ενώ για το αργό πετρέλαιο Brent το εύρος διαμορφώνεται σε 43,5 USD/βαρέλι έως 48 USD/βαρέλι. Επί του παρόντος, η μόνη βεβαιότητα στις αγορές πετρελαίου είναι ότι επίκειται δύσκολη πορεία.

Οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν τελικώς για να προσελκύσουν νέες επενδύσεις και δραστηριότητες εξόρυξης. Προς το παρόν, όμως, ο χρόνος τομής των καμπυλών ζήτησης και προσφοράς παραμένει άγνωστος και σίγουρα θα προκαλέσει σημαντική μεταβλητότητα τους ερχόμενους μήνες.

Τα αργά πετρέλαια WTI και Brent παραμένουν σταθερά στις ανοδικές τους τάσεις, ωστόσο πλέον αντιμετωπίζουν κάποια αντίσταση:

Τα Futures σόγιας σημειώνουν άνοδο λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων για τα αποθέματα

Οι εκτιμήσεις της έκθεσης Απριλίου για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση αγροτικών προϊόντων (World Agriculture Supply and Demand – WASD) έδωσαν σημαντική ώθηση στην αγορά σιτηρών και ειδικότερα στη σόγια. Ήταν η πρώτη μηνιαία έκθεση που προχώρησε σε προβλέψεις για τα αποθέματα τέλους του ερχόμενου έτους αγορών 2016/2017.

Τα Futures σόγιας ενισχύθηκαν σημαντικά και σημείωσαν υψηλό 17 μηνών, ενώ πολλά συμβόλαια έφτασαν το ανώτατο ημερήσιο όριο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην έκθεση WASD, σύμφωνα με την οποία τα παγκόσμια, και ειδικότερα τα αμερικανικά, αποθέματα πρόκειται να μειωθούν πέρα από κάθε προσδοκία.

Τα παγκόσμια αποθέματα σημείωσαν χαμηλό τριών ετών και διαμορφώθηκαν στα 68,2 εκατ. τόνους, δηλαδή υπολείπονταν των προσδοκιών κατά 5 εκατ. τόνους. Εντωμεταξύ, τα αποθέματα των ΗΠΑ εκτιμώνται σε 305 εκατ. μπούσελ, περίπου 100 εκατ. μπούσελ χαμηλότερα από τις προσδοκίες.

Δεδομένου ότι η σόγια με παράδοση τον Νοέμβριο έχει σημειώσει ράλι κατά 25% φέτος, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της πρόσφατης ανόδου. Εάν το καλοκαίρι στις ΗΠΑ δεν υπάρξει ξηρασία, τα αποθέματα ενδέχεται να ενισχυθούν, γεγονός που θα οδηγήσει τις τρέχουσες τιμές σε πτώση.

Αρχικά, η σόγια ενισχύθηκε κατά 5% μετά τις εκτιμήσεις της έκθεσης WASD για άνοδο της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης αγροτικών προϊόντων, ωστόσο στη συνέχεια υποχώρησε λόγω της δημοσίευσης των απογοητευτικών στοιχείων για τις εξαγωγές.