Skip to main content

Η «ακτινογραφία» των μέτρων ανακούφισης και ενίσχυσης της ρευστότητας

Μείωση των φορολογικών βαρών και ενίσχυση της ρευστότητας προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους αλλά και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης. 

Μεγάλο μέρος των μέτρων έχει διάρκεια από τον Ιούνιο έως και το τέλος Οκτωβρίου ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στήριξη  των κλάδων του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να διατηρηθεί η μείωση του ενοικίου κατά 40%:

  • Για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού τον Ιούνιο. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν το Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου.
  • Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
  • Δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο,

  • Αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών ενώ
  • Θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμψηφίσουν μέρος των απωλειών που υπέστησαν με φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν μετά τον Ιούλιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται η καταβολή του φόρου εισοδήματος αλλά και ο ΕΝΦΙΑ.

Τον Ιούλιο οπότε και θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του τζίρου των επιχειρήσεων για το Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, από ένα ποσοστό και πάνω, θα καθοριστεί και το ύψος της μείωσης της προκαταβολής φόρου που πρέπει να καταβάλουν το 2020 για το 2021.

Φθηνότερες θα είναι οι μεταφορές με τρένο, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνο, πλοίο ή με συνδυαστικές μεταφορές καθώς από τον Ιούνιο έως και το τέλος Οκτωβρίου μειώνεται ο ΦΠΑ από το 24% στο 13%.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, φθηνότερα θα πληρώνουν οι πολίτες τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά καθώς ο ΦΠΑ θα μειωθεί στο 13% από 24%.

Στον τομέα του πολιτισμού, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μειώσει τον ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων στο 13% από 24% επίσης για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

Ενίσχυση ρευστότητας και τόνωση επενδύσεων

Τον Ιούνιο έρχεται δεύτερος γύρος για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», στην οποία θα προστεθούν περισσότερες επιχειρήσεις σε εκείνες που θα μπορούν να συμμετάσχουν ενώ μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό που θα διατεθεί (πιθανόν άνω του 1,4 δις. ευρώ) καθώς λίγο πάνω από 53.000 επιχειρήσεις υπέβαλλαν οριστικές αιτήσεις στον πρώτο γύρο. Στα κριτήρια που θα τεθούν είναι η μείωση του τζίρου για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο- Μάιο. Το αδιάθετο υπόλοιπο της πρώτης φάσης, που μόλις ολοκληρώθηκε, θα προστεθεί στη 2η φάση, ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Υψηλό παραμένει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την άντληση ρευστότητας μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ καθώς όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, από χθες στις 12 το μεσημέρι που άνοιξε και πάλι η  πλατφόρμα και έως χθες το απόγευμα  40.000 επιχειρήσεις είχαν υποβάλλει αίτηση. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για παροχή ρευστότητας με επιδότηση επιτοκίου για δύο έτη. «Στο διάστημα που η πλατφόρμα έμεινε κλειστή μετά το πρώτο πενθήμερο όταν, κυριολεκτικά, έγινε ανάρπαστο τα προϊόν αυτό, μπορέσαμε και μεταφέραμε επιπλέον πόρους και έτσι αυξήσαμε το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο με τη μόχλευση από 1,3 δισ. ευρώ σε πλέον των 2 δισ. ευρώ» πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύντομα ένα ακόμα εργαλείο θα προστεθεί στα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας. Πρόκειται για το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο θα προσφέρει κρατική εγγύηση έως 89% για επιχειρηματικά δάνεια κίνησης.

Η ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου συμβάλλει περαιτέρω στην στήριξη της επιχειρηματικότητας με τον αρμόδιο υπουργό να σημειώνει ότι οι εγκρίσεις που ήδη έχει λάβει η χώρα ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα ενισχυθούν 2.000 επενδυτικά σχέδια από 600 εκατ. ευρώ που υπολογίζονταν αρχικά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν παρέλειψε να καλέσει και τις τράπεζες να μην εξαντλούν την αυστηρότητα τους πάνω στις χορηγήσεις των χρηματοδοτικών εργαλείων δίνοντας έμφαση στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η γρήγορη διεκπεραίωση των φακέλων.

Επειδή όμως πολλές επιχειρήσεις φοβούνται ότι δεν θα έχουν εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα λόγω διαρθρωτικών προβλημάτων, ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα έχουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο μας για τις μικροπιστώσεις, έτσι ώστε κι άλλες επιχειρήσεις που δεν έχουν την ίδια δυνατότητα με τις περισσότερο οικονομικά υγιείς να αποκτήσουν πρόσβαση, έστω και σε ένα πρώτο κεφάλαιο κίνησης με ευέλικτο τρόπο»

Από το Φθινόπωρο, όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, όσο θα σταθεροποιείται και θα ανατάσσεται η οικονομία, θα αυξάνονται οι δυνατότητες για την κυβέρνηση να δρομολογήσει πολιτικές, οι οποίες θα έχουν πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, ώστε η χώρα να συνεχίσει από εκεί που ήταν πριν την πανδημία.

Ραλλού Αλεξοπούλου