Διαβεβαιώσεις ότι δεν έχει «πατηθεί καμία κόκκινη γραμμή» παρείχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην «ERTOpen» και πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για μία συμφωνία όταν θα διαμορφωθεί αυτή, τότε θα πάμε στα όργανα και θα πούμε “συμφωνούμε;”. Εάν όχι, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Εάν ναι, τότε είναι συλλογική ευθύνη».
Σύμφωνα με τον υπουργό στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά διερωτάται «αν εγώ πατήσω την κόκκινη γραμμή, εσείς θα πατήσετε τη δικιά σας;». Υποστήριξε δε, ότι όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τίποτα δεν έχει κλείσει «και μέχρι να κλείσει δεν υπάρχει τίποτα».
Σημείωσε, μάλιστα, ότι «στη διαπραγμάτευση δεν πας για τη ρήξη. Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός. Δεν έχουμε τα όπλα για να επιβάλουμε τις θέσεις μας. Αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί», προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό.
Απαντώντας σε όσους του ζητούν να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «δεν εξελέγην για αυτό», ενώ αναφορικά με εκείνους που λένε να κλείσει τη συμφωνία, επισήμανε ότι «δεν εξελέγην για να εφαρμόσω το ε-mail Χαρδούβελη. Ο κόσμος μάς εξέλεξε για να δεχτούμε το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης».
Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι «εάν δεν είμαστε διατεθειμένοι να διανοηθούμε τη ρήξη, τότε θα υποχωρήσουμε και θα υποταχθούμε όπως οι προηγούμενοι».
Ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως «μου αρέσει η έντονη αντιπαράθεση. Ο κόσμος μας βλέπει ενωμένους με τις διαφωνίες μας. Ως διαπραγματευτής, θέλω ένα κόμμα που να με ελέγχει και να με εγκαλεί. Αυτό είναι απαραίτητο σε μία διαπραγμάτευση, γιατί οι ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονται».
Για το εάν πρέπει να υπάρξει «Κούγκι», διερωτήθηκε «δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι; Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης;». Συμπλήρωσε πως «δεν ντρέπομαι για την ιστορία του Κούγκι», σημειώνοντας, πάντως, ότι «το θέμα είναι να μην χρειαστεί να γίνει Κούγκι».
Στόχος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, υποστήριξε, είναι να σταματήσει την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση και να αναδιανείμει τα βάρη.
Όσον αφορά στις επαφές της Ελλάδας με άλλες χώρες, δήλωσε ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους αφορά ένα ζήτημα που παραμένει εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και εκεί θα λυθεί.
«Η Ελλάδα», είπε, «έχει βεβαίως διμερείς σχέσεις, και στη βάση των κοινών μας συμφερόντων θα κάνουμε συμφωνίες, συναλλαγές και ανταλλαγές, με γνώμονα τη δική μας αντίληψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, υποστηρίζοντας ότι «εγώ δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο που να έχουν πωληθεί όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια σε μία εταιρία και χωρίς τη συμμετοχή του κράτους. Στη Γερμανία δεν θα συνέβαινε».
Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι «εκλογές δεν θα γίνουν» και απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο ανασχηματισμό υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά».
Για την πιθανότητα δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό για πολύ μεγάλα ζητήματα να αποφαίνεται για το μέλλον του και σημείωσε πως «δεν είναι καθόλου κακό να σκεφτόμαστε τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος».
Πηγή: ΑΜΠΕ