Skip to main content

Τέσσερις σταθμοί για συμφωνία

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου 
[email protected]

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς, με νέο στόχο την επίτευξη της πλήρους συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. 

Η τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης αποτελεί σημαντικό «σταθμό», ωστόσο η μάχη με τον χρόνο συνεχίζεται. Στις 30 ημέρες που έχουν απομείνει μέχρι το Eurogroup του Λουξεμβούργου ήδη εντοπίζονται τέσσερις επιπλέον ημερομηνίες-σταθμοί: 

1 Το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης θα πρέπει να επικυρώσει την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο ύστερα από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων. Όπως υποστήριξε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τη συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται να προκύψουν νεότερα και όσον αφορά το θέμα της διευθέτησης του χρέους. Μάλιστα, στο θέμα του χρέους έχει πέσει πλέον ξεκάθαρα το επίκεντρο της προσοχής. Από τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκρινε σκόπιμο να θέσει τη συνεδρίαση της Πέμπτης ως χρονικό ορόσημο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτομάτως η τεχνική αξιολόγηση περνά σε δεύτερη μοίρα, ειδικά μετά και τη δημόσια δήλωση των θεσμών για την επίτευξη της συμφωνίας. 

2 Από σήμερα και μέχρι τα μέσα Ιουνίου, η ελληνική πλευρά πρέπει να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην 4η αξιολόγηση, με βάση και τα όσα συζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με τους δανειστές. «Μερικά θέματα είναι δύσκολα τεχνικά. Πρέπει να τρέξουμε και να είμαστε οργανωμένοι. Υπήρχαν ορισμένα ζητήματα τα οποία ήταν αγκάθια. Θεωρώ ότι λύθηκαν με έναν τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά. Προφανώς σε μερικά πράγματα έπρεπε να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας, αλλά γενικά θεωρώ ότι η συζήτηση έγινε πολύ δημιουργικά και επί της ουσίας. Στα πιο πολλά σημεία είμαι πολύ ευχαριστημένος», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος το Σάββατο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Γεγονός είναι ότι με δεδομένο τον όγκο των προαπαιτούμενων, περιθώρια για καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Από τη Βουλή θα πρέπει να περάσει και ένα πολυνομοσχέδιο με διατάξεις για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2019-2022. Επίσης, στο ΦΕΚ θα πρέπει να δημοσιευτεί σειρά υπουργικών αποφάσεων, μεταξύ των οποίων και αυτή με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. 

3 Η 15η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ η οποία προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Δεδομένου ότι ούτε τον Απρίλιο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών, όλο το βάρος πέφτει σε αυτό τον μήνα. Η 15η Ιουνίου είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία ο ESM μπορεί να κάνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει στοιχεία για πραγματοποίηση πληρωμών άνω του 1 δισ. ευρώ (σ.σ.: το διπλάσιο του ποσού της τελευταίας εκταμίευσης που ήταν 500 εκατ. ευρώ).

4 Η 21η Ιουνίου είναι για προφανείς λόγους η ημερομηνία «κλειδί» για το ελληνικό ζήτημα, καθώς στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο θα πρέπει να βρεθεί κοινή λύση όχι μόνο για το θέμα του χρέους, αλλά και για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας. Επίσης, μέχρι τότε θα πρέπει η ελληνική πλευρά να έχει κλείσει και τα 88 προαπαιτούμενα. 
Η στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να αποτελέσει «κλειδί» για τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα των διαπραγματεύσεων. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: 

«Μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επισκέφθηκε την Αθήνα από τις 16 έως τις 19 Μαΐου για να συζητήσει πολιτικές που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από μια προληπτική διευθέτηση του ΔΝΤ. Η αποστολή πραγματοποίησε ικανοποιητική πρόοδο και θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τις αρχές από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ τις προσεχείς ημέρες, εστιάζοντας σε ορισμένα εναπομείναντα ζητήματα στους τομείς των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι απαραίτητη για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ. Η αποστολή συνεργάστηκε με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM».