Skip to main content

«Πυρετώδες» δίμηνο για τις τράπεζες

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το επόμενο δίμηνο για τις τράπεζες, με αρχή την τρέχουσα εβδομάδα, διάστημα κατά οποίο θα ξεδιπλώσουν τα σχέδιά τους για τις επόμενες κινήσεις τους.

Σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της ΕΤΕ, ενώ πιθανόν σήμερα θα ανακοινωθεί και o πλειοδότης του πακέτου Symbol της τράπεζας.

Η Εθνική αναμένεται να είναι μια από τις πρωταγωνίστριες της εβδομάδας, αφού στις 16 του μηνός πραγματοποιεί road show στο Λονδίνο και την επόμενη θα ανακοινώσει στον Τύπο τα άμεσα σχέδιά της για την περαιτέρω πορεία της.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν οι προσφορές και για την τιτλοποίηση που προετοιμάζει η Eurobank.

Εν τω μεταξύ το περασμένο Σαββατοκύριακο η Alpha Bank προχώρησε σε ανάλυση του πλάνου της επόμενης τριετίας για τα στελέχη της.

Τις μηχανές έχει ανάψει και η Τράπεζα Πειραιώς ως προς την ανάθεση της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων της.

Αμέσως μετά, η Πειραιώς αναμένεται να επιχειρήσει έκδοση ομολόγου Tier II ενισχύοντας την κεφαλαιακή της βάση, όπως έχει αναλάβει την υποχρέωση να το πράξει μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Αντίστοιχους σχεδιασμούς πραγματοποιούν και άλλες τράπεζες (πηγές θεωρούν πως η ΕΤΕ είναι μία από αυτές), κάτι το οποίο καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρον το πλάνο των επόμενων μηνών. Το ζήτημα είναι τα παραπάνω εγχειρήματα να στεφθούν με επιτυχία, αφού αυτό μόνο μπορεί να αναζωογονήσει αποτελεσματικά το τραπεζικό σύστημα.

Τιτλοποιήσεις

Σε 9,5 δισ. ευρώ τιτλοποίηση προσανατολίζεται η Eurobank.

Tο πρώτο κομμάτι αφορά στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ. Η αγορά θεωρεί το πακέτο εξαιρετικά σημαντικό, καθώς αποτελεί την πρώτη τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Πρόκειται για τη γνωστή τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar, ενώ ακολουθεί η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, που περιλαμβάνει κυρίως επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ, για το οποίο θα υποβληθούν μη δεσμευτικές προσφορές. Το πακέτο αυτό που συνδέεται με την Grivalia λύνει οριστικά το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων της τράπεζας.

Οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν προσφορά ξεχωριστά για το πακέτο Pillar και ξεχωριστά για το Cairo ή συνολικά για το πακέτο των 9,5 δισ. ευρώ.

Ας σημειωθεί πως η επιτυχία της συναλλαγής θα αποτελέσει οδηγό και για τα σχέδια άλλων τραπεζών τα οποία θα εξελιχθούν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα. Σημειώνεται πως και η Alpha Bank φαίνεται να πραγματοποιεί ανάλογους σχεδιασμούς.

Το πολιτικό κλίμα

Για τα φιλόδοξα σχέδια των τραπεζών προφανές εμπόδιο αποτελούν το πολιτικό κλίμα και η προεκλογική περίοδος, όπως επίσης και η ανασφάλεια που φαίνεται να ανακύπτει από τον διεθνή παράγοντα (κυρίως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις).

Τραπεζικοί παράγοντες θεωρούν πως η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε καμία των περιπτώσεων δεν βοηθάει τα σχέδια των πιστωτικών ιδρυμάτων που πρέπει με κάθε τρόπο να επιτύχουν.

Ωστόσο, οι ίδιοι συνομολογούν πως αν οι ευρωεκλογές αποτελέσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις εθνικές εκλογές, οι ξένοι θα λειτουργήσουν με τρόπο διαφορετικό και η ανασφάλεια θα λήξει.

Σε κάθε περίπτωση και με βάση και το διεθνές κλίμα, μια αγορά ρηχή όπως αυτή της Ελλάδας είναι μάλλον δύσκολο να αντλήσει κεφάλαια που να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ υπό τη μορφή τραπεζικών ομολόγων. Πάντως, η επιτυχία των εγχειρημάτων θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό από την επιτυχία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Υπενθυμίζεται τέλος πως στις 9 και 10 Ιουλίου θα έρθει στη χώρα μας ο κ. Enria, επικεφαλής του SSM, με αφορμή το συνέδριο του Economist. Ωστόσο, το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει μόνο την αφορμή για τον κ. Enria, ο οποίος θα συζητήσει με τις τράπεζες όλη την ανοικτή ατζέντα που τις αφορά. 

Ανάθεση διαχείρισης NPEs

Η Τράπεζα Πειραιώς δουλεύει το δικό της deal για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της. Η τράπεζα, όπως έχει πολλάκις γραφτεί, έχει κινήσει κλειστή διαγωνιστική διαδικασία με αντικείμενο την ανάθεση διαχείρισης για το σύνολο των NPEs στην Ελλάδα.

Από τη συναλλαγή εκτιμάται ότι η Πειραιώς θα εγγράψει σημαντικό κεφαλαιακό κέρδος ενισχύοντας ισόποσα τον δείκτη κύριων εποπτικών κεφαλαίων της (Common Equity Tier I – CET I).

Η τράπεζα εν συνεχεία θα προχωρήσει σε μία έκδοση που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, η οποία θα κινηθεί σε μια κλίμακα μεταξύ 200 και 500 εκατ. ευρώ, αναλόγως του κλίματος όταν πραγματοποιηθεί η έκδοση.