Skip to main content

Ντέισελμπλουμ: Πρέπει να νομοθετηθεί ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων

Ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ τονίζοντας ότι πρέπει να νομοθετηθεί ο μηχανισμός για να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπει αυτόματα σε λειτουργία.

Ειδικότερα, γαι τα προληπτικά μέτρα σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα, θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα που θα αφορούν περικοπή δαπανών σε όλα τα επίπεδα, ορισμένοι είπαν ότι θα πρέπει να αφορούν και τα έσοδα. Τρίτον συμφωνήσαμε ότι θα βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση και να υπάρξει εκ των προτέρων συμφωνία για τα μέτρα. Αρχίζουμε από τη βάση της ελληνικής προτάσεως που δεσμεύει και την χώρα».

Για το χρέος ο κ. Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για την αναγκαιότητα της ελάφρυνσης και τη χρονική στιγμή εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις προϋποθέσεις σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να έχουν ληφθεί.

Απέκλεισε κατηγορηματικά «κούρεμα» του χρέους και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εφαρμογή σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί.

«Το βάρος του χρέους και της εξυπηρέτησής του θα ελέγχεται σε ετήσια βάση» σημείωσε. Όπως είπε «ξεκινήσαμε τη συζήτηση και δώσαμε στις τεχνικές ομάδες τις κατευθύνσεις».

Επίσης σημείωσε ότι θα υπάρχει εξέταση της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, μέσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

«Συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να συζητηθούν έτσι ώστε μέχρι το 2018 να έχουμε συγκεκριμένες πτυχές του ζητήματος λυμένες. Συγκεκριμένα μέτρα που θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε.

Υπογράμμισε πως «μακροπρόθεσμα αν είναι απαραίτητα στο τέλος του προγράμματος θα δούμε αν υπάρχουν επιπλέον μέτρα για το βάρος του χρέους, έτσι ώστε στις επόμενες δεκαετίες η Ελλάδα να μείνει σε σταθερότητα. Αυτά στο τέλος του 2018».

Σημείωσε «δεν ξέρουμε την ακριβή σύσταση αυτού του χρέους. Το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να το συζητήσουμε προς το τέλος του προγράμματος και να δούμε τι μέτρα πρέπει να ληφθούν».

«Για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να αποτυπώσουμε τα στοιχεία σε τρεις χρονικές στιγμές, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θέλει να δει τι θα συμφωνήσουμε αν θα συμφωνήσουμε στις 24 Μαΐου», συμπλήρωσε και τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος.

Μοσκοβισί: Σημαντική πρόοδος προς μία συμφωνία

Σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη μίας συμφωνίας διαπίστωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, κάνοντας λόγο για συγκεκριμένα βήματα τα οποία ακολουθεί η Ελλάδα. 

Μιλώντας μετά το πέρας του Eurogrop και αναφερόμενος σε αυτά τα βήματα, στάθηκε στην ψήφιση του ασφαλιστικού, ενώ έκανε λόγο για δημιουργία μίας Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων που θα διαχειρίζεται ζητήματα σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε σημαντική την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων «για μια Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, που θα προσελκύει επενδύσεις και θα ξαναβρεί την ανάπτυξη».

Στάθηκε επίσης στις εκτιμήσεις της Ε.Ε. για οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα από το β΄εξάμηνο του έτους, «υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθηθεί αυτό το πακέτο μέτρων».

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο συμφωνίας» και στάθηκε στον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, τονίζοντας ότι «αναμένουμε να ψηφιστούν συγκεκριμένες αποφάσεις».

«Είναι χρήσιμο να υπάρχει ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων καθώς διασφαλίζεται η αξιοπιστία, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Χαρακτήρισε επίσης «σημαντικότατο σημείο» τη βιωσιμότητα του χρέους και είπε ότι ο διάλογος στο Eurogroup ήταν ιδιαίτερα δημιουργικός.

«Οι ομάδες μας θα δουλέψουν εντατικά προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της συμφωνίας», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί, εκτιμώντας ότι μπορούν να υπάρξουν θετικές αποφάσεις μέχρι τις 24 Μαΐου.