Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προσδοκούν σε ένα θετικό σήμα των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το ξεκλείδωμα της επόμενης δόσης.
Αυτή τη στιγμή (15.45), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,05% στις 605,92 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 0,35% στις 169,01 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα – και συγκεκριμένα στα 42,74 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 42 ενισχύονται, 45 υποχωρούν και 15 διατηρούνται αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 0,92% στις 38,36 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 0,37%, η Εθνική Τράπεζα κατά 0,70%, η Eurobank κατά 2,35% και η Alpha Bank κατά 0,47%.
Στο ταμπλό, κέρδη κοντά στο 10% εμφανίζει η μετοχή της ΕΛΒΕ, ενώ στο 4,2% διαμορφώνονται τα κέρδη για την Κορρές. Άνοδο κατά 1,50% σημειώνει και η μετοχή του Ελλάκτορα. Αντίθετα, η μετοχή του Υγεία διολισθαίνει κατά 1,85%, της Revoil κατά 0,75% και του Πλαίσιο κατά 1,66%.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω πρόοδος σημειώθηκε στη σημερινή συνάντηση των τεχνοκρατών της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Εurogroup, αλλά δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία θα ξεκινήσει στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας), στις Βρυξέλλες.
Όπως επισήμανε πριν από λίγο αξιωματούχος της ευρωζώνης, βρισκόμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία, ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση του Εurogroup θα βρεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα, δηλαδή το βασικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, το εφεδρικό πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ που ζητάει το ΔΝΤ και για πρώτη φορά η ελάφρυνση του χρέους.
Στόχος του Προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ είναι να υπάρξει σήμερα μια σημαντική πρόοδος ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 24 Μαίου, επόμενη τακτική συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Ενώ για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ φαίνεται ότι υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία, αντίθετα παραμένει ανοικτό το εφεδρικό πακέτο ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που ζητάει το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετέπειτα.
Το ΔΝΤ ζητάει να εξειδικευθούν τώρα τα εφεδρικά μέτρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική κυβέρνηση και άλλες χώρες θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αναγκαία. Προτείνουν στο ΔΝΤ να συμφωνηθεί τώρα μόνο ο μηχανισμός για την αυτόματη ενεργοποίηση μέτρων όταν κρίνεται απαραίτητο.
Συγχρόνως, εμπροσθοβαρές, τουλάχιστον στο σκέλος όλων ανεξαιρέτως των φορολογικών μέτρων, θα είναι το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ – ή 3% του ΑΕΠ – όπως προκύπτει από το προσχέδιο του μνημονίου. Εκτός από τις αυξήσεις στον φόρο εισοδήματος και τη μείωση του αφορολόγητου «μπροστά» έρχονται και οι περισσότεροι έμμεσοι φόροι. Από την 1η Ιουλίου ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ θα ανέλθει στο 24%, ενώ οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά, καύσιμα κ.λπ. θα ισχύσουν ακόμη και από την 1η Ιουνίου.
Το χρονοδιάγραμμα που αποκαλύπτεται από το προσχέδιο του μνημονίου δείχνει ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουν επιβληθεί όλα τα φορολογικά μέτρα της νέας συμφωνίας. Μεταξύ αυτών και μια δυσάρεστη έκπληξη της τελευταίας στιγμής για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε όλες τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες (τις λεγόμενες προσωπικές), ο φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη του 2016 αυξάνεται από το 26% στο 29%.
Τέλος, σε επίπεδα οριακής οικονομικής βιωσιμότητας θα κινείται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας εάν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, παρά τις νέες περικοπές συνταξιοδοτικών δαπανών που προβλέπει η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οικονομικής έκθεσης, αλλά και της αναλογιστικής μελέτης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, προκύπτει ότι παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα προέλθει από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης έως το 2019, το μέλλον του ασφαλιστικού είναι εξαιρετικά ευάλωτο και επισφαλές.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι η αναλογιστική μελέτη αφορά τα τέσσερα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Δημοσίου), χωρίς να συνυπολογίζονται οι εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων που συνολικά πλησιάζουν τις 330.000 (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα), ενώ απουσιάζουν μελέτες για τα άλλα δύο ταμεία κύριας ασφάλισης, δηλαδή για το ΕΤΑΑ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
naftemporiki.gr