Γιατί η γνωστή εταιρεία του χώρου της πληροφορικής Apple να μην αγοράσει την Ελλάδα, με το περίσσευμα ρευστού το οποίο διαθέτει, αναρωτιέται μεταξύ αστείου και σοβαρού ο αρθρογράφος του πρακτορείου Bloomberg, Λέονιντ Μπερσίντσκι.
Ο τελευταίος σημειώνει ότι εάν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οι επικεφαλής αμερικανικών επιχειρηματικών κολοσσών είχαν μεγαλύτερη φαντασία, οι λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν επωφελείς για όλους.
Ο επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ είχε ερωτηθεί, σε σύσκεψη των μετόχων της εταιρείας, εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμά της σε ρευστό – 97,6 δισ. δολάρια τότε – για να «αγοράσει» την Ελλάδα. Τότε, ο ίδιος είχε απορρίψει τη σκέψη, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούν να αγοράζονται ολόκληρες χώρες – ούτε καν στα μυθιστορήματα».
Πλέον το διαθέσιμο ρευστό της Apple έχει αυξηθεί σε 194 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου δε μπορεί να βρει διέξοδο σε επενδύσεις.
Μεγάλο μέρος του ρευστού βρίσκεται εκτός ΗΠΑ, καθώς εάν επαναπατριστεί, θα πρέπει να υποστεί φορολόγηση ύψους 35% από το ομοσπονδιακό αμερικανικό κράτος.
Η δε Ελλάδα χρειάζεται 212 δισ. δολάρια (190 δισ. ευρώ) ώστε το χρέος της να μειωθεί στο 70% του ΑΕΠ της. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Μπερσίντσκι, η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει ρευστό και να ανταποδώσει τη «χάρη» στην Apple, δίνοντάς της ειδικές διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά στους εταιρικούς φόρους, ανάλογες εκείνων που της έχει παραχωρήσει η Ιρλανδία.
Ο αρθρογράφος μάλιστα δηλώνει ότι αυτού του τύπου το «πρόγραμμα διάσωσης» θα κέρδιζε τη λαϊκή αποδοχή σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα στην Ελλάδα.