Skip to main content

Π. Ξενοκώστας: Να αγαπήσουμε την επιχειρηματικότητα

«H άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, χρειάζεται δύο παρτενέρ, από τη μια έναν άνθρωπο με όραμα και από την άλλη το κατάλληλο και πρόσφορο εξωτερικό περιβάλλον», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ Technologies, Πάνος Ξενοκώστας από το βήμα του 1ου Συνεδρίου Επιχειρηματκότητας της Ναυτεμπορικής. 

Όπως είπε, «η αποτυχία των κυβερνήσεων του Δυτικού κόσμου να δράσουν ως επιχειρηματίες, οδήγησε στην αναγκαιότητα να βοηθήσουν τους ιδιώτες στις δικές τους επιχειρηματικές κινήσεις».

Αναφερόμενος στο αποτύπωμα που άφησε η ελληνική επιχειρηματικότητα μετά την κρίση στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι με εξαίρεση λίγα φωτεινά παραδείγματα, η τεχνολογία έχει δεχτεί πλήγματα, η ναυπηγική βιομηχανία έχει καταστραφεί και η βαριά βιομηχανία έχει ουσιαστικά εκδιωχθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Ξενοκώστα οι τομείς στους οποίους διαφαίνονται οι δυνατότητες του «σήμερα» και οι επενδύσεις του «αύριο» είναι: Real Estate, Βιομηχανίες Υψηλής Τεχνολογίας, όπως η Αμυντική, Ενέργεια & Πλουτοπαραγωγικές Πηγές, Μεταφορές, Τουριστικές Υποδομές, Social Media & Ψυχαγωγία.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ONEX Technologies αναφέρθηκε στην έλλειψη κουλτούρας και παιδείας απέναντι στην επιχειρηματικότητα, δηλώνοντας.«Η έλλειψη διαπαιδαγώγησης που μας αποτρέπει να δούμε το ‘όλον’, συνήθως οδηγεί δυστυχώς σε ατομιστές ενήλικες, με χαμηλό το αίσθημα της ομαδικότητας. Στην επιχειρηματικότητα δεν υπάρχει περιορισμός. Μη σταματάτε, παρά μόνο όταν θα έχετε ολοκληρώσει το στόχο σας. Τα εμπόδια θα υπάρχουν πάντα, και θα είναι εκεί για να τα υπερπηδήσουμε», σημείωσε.

«Ο ‘σώφρων’ επιχειρηματίας προσαρμόζεται στο περιβάλλον… ο ‘τρελός’ επιχειρηματίας προσαρμόζει το περιβάλλον, γύρω από το όραμά του… Γι’ αυτό η Ελλάδα θα αλλάξει μόνο από ‘τρελούς’ επιχειρηματίες!», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Το επιχειρείν δεν είναι για όλους. Πριν σκεφτούμε πώς θα ασχοληθούμε με την επιχειρηματικότητα, πρέπει πρώτα να την αγαπήσουμε. Θα πρέπει επιτέλους να πάψει η εκδίωξη των επιχειρήσεων που δημιουργούν πλούτο και η ενθάρρυνση του κρατικού δανεισμού σε ένα κράτος που επικεντρώνεται τα τελευταία 6 χρόνια στην αναδιανομή του υφιστάμενου πλούτου και όχι στη δημιουργία νέου. Οι νεοφυείς εταιρείες έχουν ανάγκη τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν τις υποδομές μας και ας θυμόμαστε ότι οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις θέλουν να έχουν στο πλευρό τους τις μεγάλες επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Ξενοκώστας.