Skip to main content

Υπεροχή των πωλητών στο Χ.Α. με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον προσκρούει στο διεθνές κλίμα, το οποίο επηρεάζεται δυσμενώς από την πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14.43), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,78% στις 782,94 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κάμψη κατά 0,69% στις 2.080,35 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 40,03 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 30 ενισχύονται, 59 υποχωρούν και 20 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,02% στις 786,72 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 0,31%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,43%, η Eurobank κατά 1,64% και η Alpha Bank κατά 1,76%. Από την πλευρά της, η Attica Bank ενισχύεται κατά 9,41% στα 0,093 ευρώ/μετοχή.

Σημειώνεται ότι σε σημερινό της σημείωμα, η Moody’s χαρακτήρισε «credit positive» τη συμφωνία της Attica Bank με την Aldridge EDC Specialty Finance (AEDC) για τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων, ύψους 1,30 δισ. ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ κατακρημνίζεται κοντά στο 3,50%, ενώ πέριξ του 1,80% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Folli-Follie, Αegean και ΟΛΠ. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Viohalco διολισθαίνει κατά 1,42%, της ΓΕΚ Τέρνα κατά 1,47%, των ΕΛΠΕ κατά 1,41%, της ΜΕΤΚΑ κατά 1,43% και του ΟΠΑΠ κατά 1,66%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μικρή επιδείνωση, κινούμενες άνω του τεχνικού ορίου του 5,60%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 3,5 μονάδες βάσης στο 5,748% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 14 μονάδες βάσης στο 5,636%.

Οι επενδυτές επηρεάζονται δυσμενώς από το διεθνές κλίμα, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ και τα σκάνδαλα του Ντόναλντ Τραμπ έχουν θορυβήσει τους αναλυτές, οι οποίοι θέτουν εν αμφιβόλω την κυβερνητική δεινότητα του Αμερικανού προέδρου.

Όσον αφορά τις εσωτερικές εξελίξεις, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο προσεχές Eurogroup της Δευτέρας, με τα -έως τώρα- μηνύματα να είναι αντιφατικά, γεγονός το οποίο καθιστά αβέβαιη την επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο Μπενουά Κερέ εμφανίστηκε επιφυλακτικά αισιόδοξος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Η Ελλάδα κάνει πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, αλλά θα πρέπει να αποσαφηνιστούν αρκετά ακόμη εμπόδια, προτού η ΕΚΤ προχωρήσει στην αγορά των ελληνικών ομολόγων» δήλωσε ο αξιωματούχος της Φρανκφούρτης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ προχώρησε σήμερα, στη μείωση του ανώτατου ορίου του μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, κατά 1,2 δισ. ευρώ στα 45,3 δισ. ευρώ.

naftemporiki.gr