Skip to main content

Ομόλογα: Πιέσεις σε Ελλάδα και Ιταλία, αντίστροφο το κλίμα διεθνώς

Της Εφης Τριήρη                                                                                                                                                [email protected]

Πιέσεις δέχθηκαν σήμερα ελληνικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη περιφέρεια, που ευνοήθηκε από την υψηλή επενδυτική ζήτηση στις δημοπρασίες που πραγματοποίησαν χθες Ιρλανδία και Ισπανία. Αντίθετα, στις ΗΠΑ, συνέβη κάτι απίστευτο, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν αναλυτές: η ζήτηση στη δημοπρασία 10ετούς ήταν η μικρότερη εδώ και μία δεκαετία, γεγονός που αποτυπώνει τη μειωμένη όρεξη των επενδυτών να δεχθούν τις σημερινές αποδόσεις.

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε στο 3,52%, με τους επενδυτές να κάνουν μία παύση και να αναμένουν τις εξελίξεις, καθώς αρχίζει να προεξοφλείται η διεξαγωγή εκλογών, δημιουργώντας νευρικότητα και αβεβαιότητα ως προς τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Οι προεκλογικές κυβερνητικές εξαγγελίες δεν φαίνεται να βρήκαν απήχηση στην αγορά. Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώθηκε στις 358 μονάδες βάσης, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 69 εκατ.ευρώ. Πιέσεις γνώρισε και το πενταετές με λήξη το 2024 και το επταετές με λήξη το 2025, οι αποδόσεις των οποίων βρέθηκαν στο 2,39% και 2,85% αντίστοιχα.

Στην Ιταλία, οι ηγέτες των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση συνασπισμού, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο έχουν επανέφεραν στο προσκήνιο την πιθανότητα παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. όσον αφορά στις δημόσιες δαπάνες της χώρας τους. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού αυξήθηκε έξι μονάδες βάσης, στο 2,67%, με το spread στις 271 μονάδες βάσης. Πιέσεις προήλθαν και από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς η BlackRockαποσύρθηκε από την προτεινόμενη διάσωση της ιταλικής τράπεζας Carige.

Σε Ιρλανδία και Ισπανία, οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν χρέος στις χθεσινές δημοπρασίες, γεγονός που καταδεικνύει την απομάκρυνση των δύο χωρών από την “περιφέρεια”. Η Ιρλανδία άντλησε 4 δισ.ευρώ από κοινοπρακτικό ομόλογο με λήξη το 2050, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται 4,5 φορές, ενώ η Ισπανία 4,08 δισ.ευρώ από τις δικές της ομολογιακές εκδόσεις. Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 10ετούς ιρλανδικού άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2017, στο 0,491%, ενω στο 10ετές ισπανικό βρέθηκε κοντά σε χαμηλό δυόμισι ετών, στο 0,99%.

Οι ΗΠΑ άντλησαν μόλις 27 δισ.δολάρια από την έκδοση 10ετούς, με απόδοση 2,479%. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε μόνο 2,17 φορές, η χαμηλότερη από το 2009. Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε ενδοσυνεδριακά στο 2,428%. Προς στιγμή όμως, υποχώρησε στο 2,424%, χαμηλότερα από την απόδοση του εντόκων τριμήνου, δημιουργώντας αντιστροφή της καμπύλης για πρώτη φορά από το Μάρτιο.