Έκκληση προς την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους, ώστε να διασφαλισθεί ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, απευθύνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Όσο δεν καταλήγει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους, είναι ουσιαστικά σαν να μην έχει γίνει καθόλου διαπραγμάτευση, αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.
Τη στιγμή που η ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση οι ελληνικές επιχειρήσεις ξεμένουν ακόμα περισσότερο από ρευστό και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οι ανταγωνίστριες χώρες ενισχύονται και οι ευρωπαϊκές αγορές που αποτελούν τους βασικούς εμπορικούς εταίρους μας δείχνουν να ανακάμπτουν, παρατηρεί ο ΣΕΒΕ.
«Η Ελλάδα λοιπόν θα πρέπει αφενός να επισπεύσει τις διαδικασίες για συμφωνία με τους εταίρους της, αφετέρου να προετοιμαστεί για το άμεσο μέλλον και να αδράξει τις ευκαιρίες, οι οποίες δείχνουν να δημιουργούνται από την ιδιαίτερα ευνοϊκή διεθνή συγκυρία – κυρίως λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου, της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών, που παραμένουν οι κυριότεροι εξαγωγικοί εταίροι μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος.
«Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα της σκληρής διαπραγμάτευσης και, όπως όλοι οι Έλληνες, στηρίζουμε την κυβέρνησή μας σε αυτό, οι διαδικασίες όμως θα πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να διασφαλισθεί ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, έτσι ώστε με τη λήξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και την εξασφάλιση της ρευστότητας για την οικονομία, να μπορέσει να αξιοποιηθεί και το πακέτο Ντράγκι αλλά και να ενεργοποιηθεί το ΣΕΣ 2014-2020 – που αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την επανεκκίνηση των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας και των επιχειρήσεών της – και να μην χαθεί περαιτέρω πολύτιμος χρόνος στην υλοποίηση των δράσεών του», επισημαίνει.
Ο Σύνδεσμος αναφέρεται και στα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για το εμπορικό ισοζύγιο στο πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα οποία, οι ελληνικές εξαγωγές, χωρίς τα πετρελαιοειδή κατέγραψαν άνοδο 14% σε ετήσια βάση και σε αξία υπολογίζονται σε 4,4 δισ. ευρώ.
«Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι σχεδόν σε όλους τους βασικούς εξαγωγικούς κλάδους τον Μάρτιο 2015 οι εξαγωγές μας κατέγραψαν ανοδική πορεία, μετά από μια διαρκή πτώση από τα τέλη του 2013. Ωστόσο, πρόκειται προς το παρόν μόνο για ένα μήνα ανόδου και η Ελλάδα παραμένει μια “κλειστή” οικονομία με μικρή συνεισφορά των εξαγωγών στο παραγόμενο προϊόν της χώρας (17,3% το 2014). Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις καλούνται να ανταγωνιστούν διεθνώς εν μέσω ιδιαίτερα δυσμενών συνθηκών για την ελληνική οικονομία», επισημαίνει ο ΣΕΒΕ.