Skip to main content

Ευρωπαϊκή πιστωτική γραμμή 240 δισ.

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Την πρόσβαση όλων των χωρών της Ευρωζώνης στα δάνεια ύψους 240 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), χωρίς ιδιαίτερους όρους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις άμεσες και έμμεσες δαπάνες της πανδημίας του κορωνοϊού στον τομέα της υγείας, αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την απόφαση, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τον επόμενο μήνα μέχρι και το τέλος του 2022, ενώ κάθε χώρα θα μπορεί να ζητήσει ποσό ίσο με το 2% του ΑΕΠ της. Στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 3,8 δισ. ευρώ.

Ο ΕSM θα είναι έτοιμος από την 1η Ιουνίου για να δέχεται αιτήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις της συμφωνίας από εθνικά Κοινοβούλια. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, η μόνη απαίτηση πρόσβασης στο πιστωτικό όριο θα είναι ότι τα κράτη-μέλη που ζητούν υποστήριξη πρέπει να δεσμευτούν ότι η πιστωτική γραμμή θα διατεθεί για τη στήριξη της εγχώριας χρηματοδότησης άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω της πανδημίας. Η μέση διάρκεια ωρίμανσης των δανείων θα είναι 10 έτη, ενώ η παρακολούθηση θα γίνεται με ενιαίο τρόπο και θα είναι ανάλογη με εκείνη που προβλέπεται για κάθε άλλη διευκόλυνση που παρέχεται από κοινοτικούς μηχανισμούς, στο πλαίσιο της πανδημικής κρίσης.

«Συμφωνούμε ότι η παρακολούθηση και η επιτήρηση θα πρέπει να είναι ανάλογα με τη φύση του συμμετρικού σοκ που προκαλείται από την πανδημία, σύμφωνα με το πλαίσιο της Ε.Ε. και τη σχετική κατευθυντήρια γραμμή του ΕSM» αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μαζί με το αίτημα συμμετοχής, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποβάλουν κατάλογο με έμμεσες και άμεσες δαπάνες που οφείλονται στην πανδημία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕSM, Kλάους Ρέγκλινγκ, το επιτόκιο θα κινείται οριακά πάνω από το μηδέν, ενώ θα προστεθούν οι προμήθειες.

Οι υπουργοί χαιρέτισαν επίσης την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για τις άλλες δύο χρηματοδοτικές πηγές του πακέτου, τον μηχανισμό SURE για την παροχή δανείων 100 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τη στήριξη της απασχόλησης, και 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την παροχή κεφαλαιακής υποστήριξης στις επιχειρήσεις, κυρίως στις μμε. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»