Skip to main content

Αγορά εργασίας: Ο πιο επώδυνος Απρίλιος από το 2001, παρά τα μέτρα στήριξης

Βαρύτατο το αποτύπωμα του Covid 19 στην αγορά εργασίας τον Απρίλιο, παρά τα μέτρα που ελήθφησαν για να μπει φρένο σε απολύσεις. Από τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» είναι προφανές ότι όπως και τον Μάρτιο ακυρώθηκαν τα σχέδια για προσλήψεις κατά τον συγκεκριμένο μήνα και ιδίως για τις προγραμματισμένες εποχικές προσλήψεις στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο 2020 το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης παρουσίασε θετικό πρόσημο μόνο κατά 7.205 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από το 2001. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο μικρό είναι το κέρδος των θέσεων θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον ίδιο μήνα του 2019 δημιουργήθηκαν 110.895 νέες θέσεις απασχόλησης. Παρά το γεγονός ότι όσες εταιρείες εκμεταλλεύθηκαν τα μέτρα στήριξης δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού, είχαμε τον Απρίλιο 68.879 απολύσεις.

Τα πράγματα βεβαίως θα μπορούσαν να είναι και πολύ χειρότερα, εάν δεν υπήρχε δίχτυ ασφαλείας, που ανέκοψε έως έναν βαθμό τις ισχυρές αρνητικές τάσεις απολύσεων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία και το lockdown.  

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε δήλωσή του εξέφρασε την  πεποίθηση ότι θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος το 2021. «Το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, που θέσαμε από τον Ιούλιο του 2019, έφερε εμφανή αποτελέσματα, τα οποία αποτυπώθηκαν στη συνεχή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας. Δυστυχώς, η δυναμική τάση ανάσχεσης της ανεργίας, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019, αναμένεται να διακοπεί, εξαιτίας των εξελίξεων που οφείλονται στην πανδημία του COVID-19. Το τίμημα ενάντια στη μάχη του κορονοϊού, αναπόφευκτα, επιβαρύνει την οικονομία και την αγορά εργασίας» σχολίασε ο κ. Βρούτσης. 

«Ολόκληρη η Ευρώπη, άρα και η χώρα μας, δέχεται ισχυρά πλήγματα στην οικονομία και στην αγορά εργασίας. Παρόλα αυτά, το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση συνολικά με σχέδιο, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, υλοποιεί στοχευμένες πολιτικές και άμεσα μέτρα στήριξης ολόκληρου του παραγωγικού ιστού της χώρας, ώστε να διατηρηθούν ζωντανές οι θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις. Οι ελπίδες και οι προσδοκίες μας παραμένουν θετικές, καθώς οι βαθιές πληγές και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία θα είναι προσωρινού χαρακτήρα και το 2021 θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος» συμπλήρωσε.