To «χαστούκι» των Γερμανών δικαστών στηνΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και οι ζοφερές προβλέψεις της Κομισιόν ειδικά για τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου ρίχνουν βαριά σκιά στην αγορά κρατικού χρέους. Στενεύει ο κλοιός πιέσεων γύρω από τα ομόλογα της περιφέρειας, με το άλμα στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας να συμπαρασύρει και τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων.
Οι προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν ότι κρίση λόγω κορωνοϊού έχει χτυπήσει άνισα τις χώρες της Ευρωζώνης, βαθαίνοντας το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου. Την ίδια στιγμή, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας εντείνει την αβεβαιότητα για το κατά πόσον θα επιτραπεί στην ΕΚΤ να κάνει ό,τι πραγματικά χρειασθεί για τη διάσωση της Ζώνης του Ευρώ. Στη δύσκολη εξίσωση έρχεται να προστεθεί το κύμα ομολογιακών εκδόσεων, καθώς τα μέτρα στήριξης που λαμβάνουν οι χώρες-μέλη δημιουργούν αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης. Γαλλία και Ισπανία έχουν προγραμματίσει σήμερα δημοπρασίες, επιδιώκοντας την άντληση περισσότερων από 18 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί χθες η πρώτη από το 2015 κοινοπρακτική έκδοση της Γερμανίας, αντλώντας 7,5 δισ. ευρώ.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έκανε άλμα σε υψηλά δύο εβδομάδων, ξεπερνώντας το 2%, με αρκετούς αναλυτές να προειδοποιούν ότι ένα κόστος δανεισμού σε αυτά τα επίπεδα θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους. Οι πιέσεις που δέχονται τα ιταλικά ομόλογα επηρεάζουν και τους ελληνικούς τίτλους, με την απόδοση του 10ετούς να διευρύνεται στο 2,23% και το spread στις 280 μονάδες βάσης.
Η Ελλάδα σχεδιάζει τουλάχιστον δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων φέτος, επιδιώκοντας την άντληση 4 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η χώρα έχει ήδη αντλήσει από τις αρχές του έτους συνολικά 4,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης 15ετούς και 7ετούς ομολόγου.
naftemporiki.gr