Skip to main content

Ύστατη κίνηση πριν το πλήρες αδιέξοδο

Από την έντυπη έκδοση 

Με καμένο πλέον το πολιτικό χαρτί της σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, η κυβέρνηση εστιάζει τις ελπίδες της στο ότι η κινητικότητα που προκλήθηκε μετά το προχθεσινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για τον αυτόματο μηχανισμό λήψης μέτρων θα επιταχύνει τις εξελίξεις για τη σύγκληση του Eurogroup.

O χρόνος λειτουργεί εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πλέον φλερτάρει για δεύτερη διαδοχική χρονιά με το αδιέξοδο. Με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μετράει τα διαθέσιμά του, να ζητεί τη μεταφορά και του τελευταίου ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας και να υπολογίζει τις ημέρες αντοχής της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι κατευθύνεται σταθερά προς τον τοίχο. Όπως και πέρυσι, ο κάβος του Ιουλίου δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ, δεν μπορούν να αποπληρωθούν χωρίς τα κεφάλαια του ESM.

Περιμένοντας να αποδώσουν οι πολιτικές κινήσεις του πρωθυπουργού -χθες ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον οποίο περιμένει να παρέμβει προκειμένου να οριστεί ημερομηνία για το Eurogroup ακόμη και εντός της ημέρας-, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα συνέχισε και χθες τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών στο Χίλτον. Πέρα από τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης συναντήθηκε χθες επί μιάμιση ώρα με το κουαρτέτο, σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση θέσεων όσον αφορά τον μόνιμο μηχανισμό διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Οι δανειστές -και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- επιμένουν στο να εξειδικευτούν τα προληπτικά μέτρα. Αν όχι ένα προς ένα, τουλάχιστον σε τομείς (σ.σ.: τόσο ποσοστό της πιθανής υστέρησης του στόχου να καλυφθεί από μειώσεις συντάξεων, τόσο ποσοστό από τις περικοπές μισθών, τόσο από φορολογικά μέτρα κ.λπ.). Η ελληνική πλευρά, επικαλούμενη και νομικά προβλήματα, δεν θέλει να προχωρήσει σε εξειδικεύσεις, επιμένοντας ότι η προληπτική νομοθέτηση είναι αντισυνταγματική. Εντός της ημέρας θα φανεί αν θα προσδιοριστεί μια συνεδρίαση του Eurogroup μέσα στις επόμενες ημέρες -χθες ακούστηκε έντονα το σενάριο για την Τρίτη του Πάσχα, χωρίς όμως η πληροφορία να επιβεβαιώνεται από το ένα ή το άλλο στρατόπεδο- ή αν θα ζητηθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις στην Αθήνα σε επίπεδο κουαρτέτου.

Διαφωνίες εντοπίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και στο ποιος θα «μετράει» τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, καθώς χωρίς κοινή αποδοχή των αριθμών δεν μπορεί να προσδιοριστεί και το εύρος του πιθανού κενού που θα πρέπει να καλυφθεί με τα προληπτικά μέτρα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφισβητεί δημόσια τα στοιχεία της Eurostat, εκτιμώντας -παρά τις επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας- ότι το 2015 έκλεισε για την Ελλάδα με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%. Το ποιος θα υπολογίζει τα δημοσιονομικά αποτελέσματα αποτελεί επίσης κομβικό σημείο, καθώς κάθε άνοιξη θα πρέπει να προκύπτει το «κενό», δηλαδή πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέτρων θα πρέπει να λαμβάνονται προκειμένου να εκπληρώνεται ο βασικός δημοσιονομικός στόχος.

Ουσιαστικά, ο πρώτος έλεγχος θα πρέπει να γίνει το 2017 με βάση τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2016. Την άνοιξη του επόμενου έτους θα πρέπει να κριθεί αν είναι εφικτό το πλεόνασμα του 1,75% μέσα στο 2017 ή αν θα απαιτούνται επιπλέον μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και την άνοιξη του 2018 προκειμένου να επιτευχθεί το πλεόνασμα του 3,5% κατά το τελευταίο έτος του 3ου μνημονίου.

Αναζητεί ευρωπαϊκό «ανάχωμα» απέναντι στο ΔΝΤ

«Ευρωπαϊκή λύση» απέναντι στη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα αναζητεί η κυβέρνηση, η οποία κινείται σε υψηλότατο επίπεδο για τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΔΝΤ μεταφέρεται όμως και στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε ευθέως τη Ν.Δ. ότι με τη στάση της υπονομεύει τις εθνικές θέσεις, ενώ στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στον οποίο διαβίβασε χθες τηλεφωνικά το αίτημά του για διοργάνωση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης η οποία όμως δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του ΔΝΤ και ζήτησε τη Σύνοδο Κορυφής «προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα του περασμένου Ιουλίου και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη». Από την πλευρά του ο κ. Τουσκ δεν συναίνεσε στη Σύνοδο Κορυφής αλλά, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναμένει 24 ώρες πριν υποβάλλει επισήμως το αίτημά του για σύγκληση της Συνόδου Κορυφής «προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος προς την κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup». «Πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση αναβίωσης της αβεβαιότητας στην Ελλάδα. Πρέπει να ορίσουμε μια ημερομηνία για Eurogroup στο άμεσο μέλλον. Μέσα στις επόμενες ημέρες, όχι εβδομάδες» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup (αξιοπιστία, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, θεσμοθέτηση)» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, ενώ και η Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και υπεγράφησαν τον Αύγουστο με τους θεσμούς.

Οι κυβερνητικές πηγές έκαναν μάλιστα λόγο για «εμμονή» του ΔΝΤ η οποία επιβεβαιώνεται από την άρνησή του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης. «Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες, νομικές και οικονομικές, αυτής της πρότασης αλλά δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή. Αυτό είναι το όριο της συμφωνίας» ξεκαθάρισε το Μέγαρο Μαξίμου και εξέφρασε αισιοδοξία για την υπέρβαση του αδιεξόδου, προεξοφλώντας ότι θα διαψευστούν όσοι επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει όμως και στο εσωτερικό, καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι υπονομεύει την εθνική προσπάθεια, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την κυβέρνηση «την πιο επικίνδυνη και ανίκανη» που πέρασε από τον τόπο και την κάλεσε να παραιτηθεί.

Ειδικότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε τη Ν.Δ. να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί με το ΔΝΤ για την υιοθέτηση νέων προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

«Έχουμε δει τη Ν.Δ. να συμφωνεί με το ΔΝΤ πολλές φορές στο παρελθόν. Αν δεν συμφωνεί, το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να μην υπονομεύει τη διαπραγματευτική μάχη της ελληνικής κυβέρνησης» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και ζήτησε από τη Ν.Δ. να συνταχθεί με την εθνική γραμμή για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. «Πρέπει η Ν.Δ. τελικά να αποφασίσει αν έχουμε πει ναι σε όλα ή αν οδηγούμε τη χώρα στα βράχια. Διότι και τα δύο δεν μπορεί να συμβαίνουν. Αυτή η αντίφαση είναι ενδεικτική της μικροπολιτικής στην οποία επιδίδονται» πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση…

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε, ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ο πρόεδρος του κόμματος χαρακτήρισε καθήκον της Ν.Δ. να πρωτοστατήσει στο μεγάλο κίνημα για να φύγει η «σημερινή επικίνδυνη κυβέρνηση από την εξουσία». «Να φύγει αυτή η παρέα που έγινε κυβέρνηση με τις αντιμνημονιακές κορόνες, τα ψέματα και τις αυταπάτες και που κατάφερε ως κυβέρνηση να φορτώσει στους Έλληνες δύο μνημόνια και 12 δισ. πρόσθετα μέτρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε, μάλιστα, ότι οι δανειστές ζητούν περισσότερα μέτρα γιατί δεν εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό. «Κανείς δεν πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας έχει ούτε τη διάθεση, αλλά ούτε και την ικανότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμα στο οποίο ο ίδιος συμφώνησε. Για αυτό τον λόγο του ζητούν να δεσμευθεί, από τώρα, σε προληπτικά μέτρα. Όλοι το γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα αποτύχει. Γιατί δεν έχει δώσει κανένα δείγμα γραφής ότι μπορεί να πετύχει» σημείωσε και κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχει καμία αναστολή να παίξει το μέλλον του τόπου στα ζάρια».

Προέβλεψε ταυτόχρονα ότι σύντομα η κυβέρνηση θα εγκαταλείψει την εξουσία. «Το μήνυμα έρχεται από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση που καθήλωσε την Ελλάδα στο χθες, που μας έφερε πολλά χρόνια πίσω.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Το μόνο ερώτημα είναι πόση ζημιά θα κάνει ακόμα στον τόπο ο κ. Τσίπρας πριν οι πολίτες του δείξουν και με την ψήφο τους την πόρτα της εξόδου από την εξουσία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.