Skip to main content

Ντέισελμπλουμ: Πακέτο έκτακτων μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ, για να κλείσει η αξιολόγηση

H Ελλάδα θα πρέπει να ετοιμάσει ένα πακέτο «έκτακτων μέτρων», ύψους 2% του ΑΕΠ, ως εγγύηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα, που θα ληφθούν μόνο εάν είναι απαραίτητο, για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018» διευκρίνισε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία ακολούθησε τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Άμστερνταμ.

Το έκτακτο πακέτο μέτρων – συνέχισε – πρέπει «να είναι αξιόπιστο, να νομοθετηθεί προκαταβολικά, να είναι αυτοματοποιημένο και να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες».

Πρόσθεσε ότι εάν υπάρξει συμφωνία για το βασικό πακέτο μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ και του έκτακτου, ύψους 2% του ΑΕΠ, τότε ενδεχομένως θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup, τη Μεγάλη Πέμπτη.

«Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς υπάρχει σημαντική προσέγγιση σε ασφαλιστικό, φορολογία, κόκκινα δάνεια και αποκρατικοποιήσεις» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε σήμερα να «εργαστεί εποικοδομητικά» για τη δημιουργία ενός πακέτου προληπτικών μέτρων.

«Μόλις η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, θα εξεταστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους» συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας ότι το Eurogroup δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ονομαστικό «κούρεμα». «Εξετάζουμε την αναπροσαρμογή του χρέους, μέσω της πιθανής μείωσης των επιτοκίων ή της περιόδου χάριτος» εξήγησε σχετικά.  

Λαγκάρντ: Τα έκτακτα μέτρα πρέπει να ειναι αξιόπιστα

Το «παρών» στη συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup έδωσε και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κατέστησε σαφές ότι «τα έκτακτα μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα, προκειμένου να βοηθήσουν αυτόματα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». Η επικεφαλής του Ταμείου ζήτησε μάλιστα, την εκ των προτέρων νομοθέτηση αυτών των μέτρων.

Παράλληλα, χαιρέτισε την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, «εφόσον τα στοιχεία είναι ακριβή». Άλλωστε, σημείωσε ότι κατά το παρελθόν, η Eurostat έχει αναθεωρήσει αρκετές φορές τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών – μελών. 

Σχετικά με το χρέος, υποστήριξε ότι η θέση του ΔΝΤ παραμένει πάγια και ότι πρέπει να γίνει ελάφρυνση, όχι με ονομαστικό κούρεμα αλλά με έμμεσο τρόπο – δηλαδή επιμήκυνση του χρόνους αποπληρωμής και περίοδος χάριτος.

Μοσκοβισί: Κοντά σε συμφωνία

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, διαβεβαίωσε ότι είμαστε κοντά σε μία «ισορροπημένη και θετική συμφωνία», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να συζητηθεί άμεσα, καθώς συνιστά προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

Όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα, διαμήνυσε ότι θα εργαστούμε για μια αξιόπιστη, δίκαιη και κοινά αποδεκτή λύση, ενώ κατέστησε σαφές ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι αναγκαία, ώστε να καθησυχάσουμε τους δανειστές και να ενθαρρύνουμε τους επενδυτές.

Πρόβλημα ρευστότητας

Εκ μέρους της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ χαιρέτισε την πρόοδο στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και Αθήνας και επισήμανε ότι υπάρχει σημαντική σύγκλιση στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Διαβεβαίωσε παράλληλα, ότι «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να βοηθήσει σε τεχνικό επίπεδο την όποια συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στο ζήτημα του χρέους, προκρίνοντας ως λύση την παράταση της περιόδου ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ονομαστική μείωση του χρέους θα πρέπει να αποκλειστεί από τη συζήτηση, ενώ προειδοποίησε ότι σταδιακά ανακύπτει εκ νέου πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα.

Σχετικά με το έκτακτο πακέτο μέτρων, ξεκαθάρισε ότι συνιστά ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο λειτουργεί ως «ασφαλιστική δικλείδα».

Το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα

Οι θεσμοί και Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία των εργασιών στην εν εξελίξει πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από την Ελλάδα.

Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο των τελευταίων εβδομάδων, απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια σε ορισμένους τομείς, μεταξύ των οποίων η στρατηγική της δημοσιονομικής πολιτικής και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να συμφωνήσουν γρήγορα με τους θεσμούς σε μία δέσμη μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε επίσης να καλύπτει ζητήματα, όπως έκτακτα μέτρα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το Eurogroup εκφράζει την ελπίδα ότι μία συμφωνία είναι δυνατό να επιτευχθεί εντός των επομένων ημερών και, σε αυτή την περίπτωση, δηλώνει έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου εκτάκτως, προκειμένου να καταλήξει στα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

naftemporiki.gr