Skip to main content

Οι ελληνικές τράπεζες «φλερτάρουν» τους επενδυτές

Από την έντυπη έκδοση 

Της Άννας Δόγα
[email protected]

Ένα γεμάτο διήμερο, μεταξύ 15 και 17 Μαΐου, έχουν οι ελληνικές τράπεζες στο Λονδίνο για να «εξηγήσουν» σε μεγάλα επενδυτικά funds τις εξελίξεις σε αξιολόγηση, χρέος, πιθανή ένταξη στο QE.

Έπειτα από μεγάλο διάστημα απραξίας, ο κλάδος έχει ένα στόρι να αφηγηθεί, αν και όπως τονίζουν τραπεζίτες το ζητούμενο είναι η αξιολόγηση να συνοδευτεί από μια επανεκκίνηση σε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να είναι διατηρήσιμη η βελτίωση του κλίματος. Και μόνο η προοπτική για την αποκατάσταση της κανονικότητας εν όψει κλεισίματος της αξιολόγησης έδωσε πάντως ώθηση στα ελληνικά ομόλογα και με τη σειρά τους οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 30% σε οκτώ μόλις συνεδριάσεις.

Τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών θα συμμετάσχουν το διήμερο 15-17 Μαΐου στο KBW European Financial Conference, μια μεγάλη διοργάνωση για ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς και στο conference της Morgan Stanley για αναδυόμενες αγορές την ίδια περίοδο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, στις 11 και 12 Μαΐου, πραγματοποιείται στην Αθήνα το Greek Retreat της Wood με συμμετοχή του κλάδου. Για πρώτη φορά ύστερα από αρκετούς μήνες αναβιώνει στις επαφές με επενδυτές το στόρι που είχε «θαμπώσει» στις καθυστερήσεις της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι τραπεζίτες θα αναλύσουν το μακροοικονομικό κομμάτι και τις προοπτικές για την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο QE, ενώ όσον αφορά τα τραπεζικά, «κόκκινα» δάνεια πρωτίστως και δευτερευόντως καταθέσεις και ρευστότητα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων με επενδυτές.

Η αξιολόγηση μπορεί να θέσει σε κίνηση τις θετικές εξελίξεις που επαγγέλλεται εδώ και καιρό η κυβέρνηση και προσδοκούν τράπεζες και επιχειρήσεις και οι οποίες είναι αναγκαίες για να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον ανάκαμψης.

Ελάφρυνση του χρέους, QE και πιθανή δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα αποτελέσουν θέματα προς συζήτηση, ενώ στα αμιγώς τραπεζικά οι εκπρόσωποι του κλάδου θα αναφερθούν στη σταθεροποίηση των καταθέσεων που ακολούθησε μια ανησυχητική περίοδο υποχώρησης της καταθετικής βάσης εξαιτίας της αβεβαιότητας.

Οι ερωτήσεις όσον αφορά τη διαχείριση των προβληματικών δανείων αναμένεται να επικεντρωθούν στην εξέλιξη των νέων καθυστερήσεων, την πρόοδο στην υλοποίηση των στόχων κατά τους πρώτους μήνες του 2017, τον ρεαλισμό των στόχων αυτών, καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που πρόκειται να συμπληρωθεί με την ψήφιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της νομικής ασυλίας.

Είναι ενδεικτικό των προοπτικών ότι από τις 21 Απριλίου και σε οκτώ μόνο συνεδριάσεις οι τράπεζες κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 30%.

«Όσο υποχωρεί η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, η άνοδος θα συνεχιστεί καθώς αυτό είναι που κοιτάζει η αγορά» σημειώνει τραπεζικό στέλεχος. Η ανάδειξη και επόμενου καταλύτη στη συνέχεια, με διατήρηση μιας αλληλουχίας θετικών ειδήσεων, θα συντηρήσει το κλίμα, προσθέτει.

Αυξάνει τις τιμές-στόχους η BofA

Σε έκθεσή της με τίτλο «Πλοήγηση σε αχαρτογράφητα νερά» η Bank of America/Merrill Lynch αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για κερδοφορία λόγω των ισχνών προοπτικών ανάπτυξης της οικονομίας.

Επί του παρόντος, η BofA δέχεται ότι η αβεβαιότητα και η καθυστέρηση στην αξιολόγηση δεν επηρέασαν την υλοποίηση των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων, αλλά τονίζει ότι μακροπρόθεσμα το πολιτικό και το οικονομικό περιβάλλον θα πρέπει να «στηρίξουν» την προσπάθεια.

Στην έκθεση αξιολογούνται ως «καλύτερης ποιότητας» οι αναδιαρθρώσεις της Eurobank και ως «πιο ενεργός» στο ίδιο μέτωπο η Alpha Bank, ενώ η Εθνική Τράπεζα θεωρείται ότι έχει αξιοποιήσει περισσότερο τις διαγραφές. Η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να εκπλήξει περισσότερο σε ορίζοντα 12 μηνών όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις, αναφέρουν οι αναλυτές.

Οι πραγματικές δυσκολίες για τις τράπεζες ξεκινούν από το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και για το σύνολο του 2018, καθώς οι στόχοι γίνονται πιο δύσκολοι και σε εκείνο το χρονικό σημείο αναμένεται να υπάρξει απόκλιση στις χρηματιστηριακές επιδόσεις κάθε τράπεζας ανάλογα με την πρόοδό της.

Η BofA «προτιμά» την Alpha Bank και την Εθνική και δίνει νέα τιμή-στόχο για την πρώτη τα 2,14 ευρώ, από 1,93 ευρώ προηγουμένως και για την Εθνική Τράπεζα το 0,31 ευρώ από 0,26 ευρώ προηγουμένως. Για τη Εurobank η νέα τιμή-στόχος είναι στο 0,71 ευρώ από 0,60 ευρώ προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς στο 0,19 ευρώ από 0,18 ευρώ.