Skip to main content

Εμπορεύματα: Το ασήμι επισκίασε τον χρυσό, το αργό πετρέλαιο καταρρέει

του Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank

Τα εμπορεύματα σημείωσαν άνοδο για δεύτερη εβδομάδα, λαμβάνοντας στήριξη από διάφορες πηγές, και αντιστάθμισαν την ενίσχυση του δολαρίου. Τα εμπορικά στοιχεία και τα στοιχεία για την ανάπτυξη της Κίνας κατέδειξαν τη σταθεροποίηση της οικονομίας, η οποία όμως συνεχίζει να βασίζεται στον δανεισμό. Τα στοιχεία αυτά βοήθησαν στη στήριξη των βιομηχανικών μετάλλων, ενώ παράλληλα ενίσχυσαν τα σιτηρά λόγω της ισχυρής ζήτησης για σόγια.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε υψηλό τεσσάρων μηνών, πριν καταγράψει τελικά απώλειες ενόψει της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Ντόχα. Το αργό πετρέλαιο Brent έχει σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη από 60% σε σχέση με τα χαμηλά Ιανουαρίου. Η τελευταία πηγή στήριξης, πέραν της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης της παραγωγής των ΗΠΑ, ήταν η μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια αγορά θα πλησιάσει το σημείο ισορροπίας πριν από το τέλος του έτους.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της συνάντησης, εφεξής η προοπτική ανόδου –τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα– παραμένει περιορισμένη, καθώς η προσφορά θα συνεχίσει να μειώνεται σε περιβάλλον χαμηλών τιμών.

Το ασήμι, το οποίο κατέγραψε αυξημένη ζήτηση τον τελευταίο μήνα μέσω των διαπραγματεύσιμων προϊόντων, ενισχύθηκε σημαντικά και στην πορεία ξεπέρασε τον χρυσό. Η συνεχιζόμενη ζήτηση οφειλόταν κυρίως στα βελτιωμένα κινεζικά στοιχεία, καθώς το ασήμι χρησιμοποιείται ως βιομηχανικό μέταλλο, αλλά και στην υψηλότερη διαφορά που έχει σημειωθεί ποτέ μεταξύ της τιμής του και αυτής του χρυσού.

Ο κλάδος σιτηρών έλαβε στήριξη από τη σημαντική αύξηση της κινεζικής ζήτησης για σόγια κατά τον Μάρτιο. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη που έχει καταγράψει η σόγια από τον Δεκέμβριο, ενώ παράλληλα υποχρέωσε σε δημιουργία θέσεων πώλησης στο καλαμπόκι, λόγω φημών ότι οι Αμερικανοί αγρότες θα αλλάξουν τις καλλιέργειές τους από καλαμπόκι σε σόγια λόγω της βελτίωσης των οικονομικών όρων.

Ο χρυσός συνεχίζει να κυμαίνεται εντός του εύρους που έχει επικρατήσει τους τελευταίους λίγους μήνες. Κατά την περίοδο αυτή, οι συμμετοχές στα διαπραγματεύσιμα προϊόντα που υποστηρίζονται από τον χρυσό έχουν σταθεροποιηθεί, μετά το μεγάλο κύμα επενδύσεων στην αρχή του έτους.

Ο χρυσός δεν κατάφερε να διασπάσει ανοδικά την περιοχή των 1.255 USD/ουγγιά, ενώ η ενίσχυση του δολαρίου τον ώθησε ακόμη χαμηλότερα, με αποτέλεσμα πλέον να έχει εγκλωβιστεί στο εύρος και η στήριξη να βρίσκεται στην περιοχή των 1.210 USD/ουγγιά.

Το ασήμι έχει αρχίσει να συγκεντρώνει όλο και περισσότερη προσοχή μετά το μαζικό κύμα επενδύσεων στον χρυσό κατά το πρώτο τρίμηνο. Οι διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν εναλλακτικές επενδυτικές λύσεις για τον αυξανόμενο αριθμό κρατικών ομολόγων που αποφέρουν αρνητικές αποδόσεις, κι έτσι κατά το πρώτο τρίμηνο κατέληξαν στον χρυσό.

Ωστόσο, αφού σημείωσε την ισχυρότερη εκκίνηση έτους των τελευταίων δεκαετιών, το ράλι του χρυσού σταμάτησε, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να στραφεί στο ασήμι.

Η αναλογία τιμής ασημιού σε σχέση με τον χρυσό, όπως εκφράζεται με τον δείκτη χρυσού/αργύρου, κορυφώθηκε στις 83 μονάδες (ουγγιές ασημιού ανά μία ουγγιά χρυσού) στα τέλη Φεβρουαρίου, καταγράφοντας σχετικό υψηλό. Πριν από αυτό, η προηγούμενη υψηλότερη τιμή είχε καταγραφεί κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ενώ την τελευταία δεκαετία κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 60.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, υπήρξε ισχυρή ζήτηση για χρυσό, γεγονός που κράτησε τον δείκτη άνω του 80, όμως καθώς ο χρυσός άρχισε να σταθεροποιείται, οι επενδυτές άρχισαν να αναζητούν σχετική αξία.

Αυτό ακριβώς εντόπισαν στο ασήμι – και από τις αρχές Μαρτίου η ζήτηση για διαπραγματεύσιμα προϊόντα ασημιού έχει αυξηθεί σημαντικά (με τον χρυσό να σταθεροποιείται). Ο καταλύτης που οδήγησε στην υπεραπόδοση αυτής της εβδομάδας προήλθε από τα κινεζικά στοιχεία και την τεχνική διάσπαση του δείκτη. Σε αντίθεση με τον χρυσό, το ασήμι έχει πολλές βιομηχανικές χρήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό της ετήσιας ζήτησης.

Ως εκ τούτου, το ασήμι έχει πλέον υπερνικήσει τον χρυσό, ως το πολύτιμο μέταλλο με την καλύτερη επίδοση φέτος. Επίσης, αυτό σημαίνει ότι απαιτείται τεχνική διάσπαση προς τα πάνω στο ίδιο το ασήμι ή προς τα κάτω στον δείκτη, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους αγοραστές.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε νέο υψηλό για το 2016, πριν αρχίσει να χάνει μέρος των κερδών του, λόγω της νευρικότητας που επικρατούσε ενόψει των συζητήσεων της 17ης Απριλίου στη Ντόχα για πάγωμα της παραγωγής. Τα αποθέματα των ΗΠΑ αντέστρεψαν την αιφνίδια μείωση της προηγούμενης εβδομάδας, όμως η στήριξη συνεχίστηκε χάρη σε μια ακόμη εβδομαδιαία μείωση της παραγωγής.

Η παραγωγή των ΗΠΑ έχει μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα των 9 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα και πλέον έχει μειωθεί κατά 600.000 βαρέλια ανά ημέρα σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο.

Ενόψει των συζητήσεων στη Ντόχα, το Bloomberg ανέφερε ότι βάσει στοιχείων καταγραφής δεξαμενόπλοιων, έως τον Απρίλιο, το Ιράν ίσως είχε αυξήσει τις εξαγωγές του κατά περισσότερα από 600.000 βαρέλια ανά ημέρα και πιθανόν να έχει ξεπεράσει τα 2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Εάν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί, τότε το Ιράν θα έχει αντισταθμίσει πλήρως τη συνολική μείωση της παραγωγής των ΗΠΑ έως σήμερα.

Το σχόλιό μου στο Bloomberg ήταν πως «ο όγκος παραγωγής του Ιράν τονίζει το γεγονός ότι η ισορροπία της αγοράς θα έρθει κυρίως από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου δεν θα αυξηθούν σημαντικά. Ωστόσο, εάν το Ιράν συνεχίσει τις πωλήσεις σε αυτά τα επίπεδα και κατά τους ερχόμενους μήνες, όταν αρχίσουν να εξομαλύνονται οι διαταραχές της προσφοράς από το βόρειο Ιράκ και τη Νιγηρία, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε λίγο παραπάνω για να επανέλθει η ισορροπία».

Ενώ η επαναφορά της ισορροπίας παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ο IEA παρείχε πρόσθετη στήριξη, καθώς ανέφερε ότι το παγκόσμιο πλεόνασμα προσφοράς εξαλείφεται γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν. Η επιβράδυνση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ ενισχύεται και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του πλεονάσματος προσφοράς κατά 200.000 βαρέλια ανά ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ωστόσο, οποιαδήποτε απότομη μείωση της υπερβάλλουσας προσφοράς συνοδεύεται και από ένα ερωτηματικό σχετικά με την τιμή. Εάν η τιμή του πετρελαίου συνεχίσει να σημειώνει ράλι από τα τρέχοντα επίπεδα, τελικά θα επηρεάσει αρνητικά την επιβράδυνση της παραγωγής.

Η αυξημένη δραστηριότητα σε επίπεδο αντιστάθμισης κινδύνου από παραγωγούς θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι κάποιοι αρχίζουν και επανακάμπτουν και είναι απεγνωσμένοι να ξαναχτίσουν τους ταλαιπωρημένους ισολογισμούς τους μέσω σταθεροποίησης της παραγωγής.

Τα ανοιχτά Futures στο αργό πετρέλαιο WTI και ιδιαίτερα στο Brent (όπως φαίνεται παραπάνω) έχουν αυξηθεί, γεγονός που υποδεικνύει αυξημένη δραστηριότητα από εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων ή/και αυξημένη αντιστάθμιση κινδύνου από τους παραγωγούς. Το γεγονός ότι το αργό πετρέλαιο Brent έχει σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο μπορεί να οφείλεται στην πρόσφατη κατάρρευση του prompt contango spread, το οποίο έχει μειώσει τις αρνητικές συνέπειες της διατήρησης και ανανέωσης θέσεων αγοράς.

Οι κύριοι που αναμένονταν να συζητήσουν στη Ντόχα το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν κατάφεραν να αλλάξουν τα δεδομένα της αγοράς πετρελαίου τους τελευταίους μήνες. Αντιθέτως, οι πραγματικές αλλαγές οφείλονται στο σχιστολιθικό πετρέλαιο της βόρειας Αμερικής, καθώς και σε άλλους παραγωγούς υψηλού κόστους. Η άνοδος της τιμή του πετρελαίου θα αφαιρέσει αυτή τη στήριξη καθώς σταθεροποιεί την παραγωγή.

Το αργό πετρέλαιο τείνει να τιμολογηθεί σε τέλεια επίπεδα, ωστόσο όταν πρόκειται για το πετρέλαιο, τίποτα δεν είναι ποτέ τέλειο. Επί αυτής της βάσης, θεωρούμε ότι η τρέχουσα τιμή του αργού πετρελαίου Brent αποτελεί το υψηλότερο σημείο του εύρους μεταξύ 35-45 USD/βαρέλι.

Παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία –δύο από τους βασικούς διοργανωτές της συνάντησης στη Ντόχα– ιδανικά θα επιθυμούσαν υψηλότερες τιμές, πιθανότατα καταλήγουν επίσης στο συμπέρασμα ότι σε αυτό το στάδιο μια πολύ υψηλότερη τιμή θα ήταν αντιπαραγωγική.