Skip to main content

Γ. Βαρουφάκης: Κοινός τόπος ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα συμφωνία

Τον κοινό τόπο ότι θα πρέπει σύντομα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης μεταφέρει σε άρθρο του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αναγνωρίζοντας τα σημεία διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών και τονίζοντας ότι «υποχρέωσή μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας ότι εννοούμε αυτά που λέμε. Δική τους υποχρέωση είναι να εγκαταλείψουν μια προσέγγιση που έχει αποτύχει».    

Με τίτλο «Δύο βήματα από τη συμφωνία» ο υπουργός αναλύει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στους τρεις μήνες αναφέροντας τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας που υπάρχουν έως τώρα.

Ως εμπόδια για να υπάρξει συμφωνία πάνω στο μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας αναγνωρίζει «πρώτον, πρέπει να συμφωνήσουμε στον τρόπο εκπόνησης του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης για τα επόμενα χρόνια. Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια ολιστική, κοινά συμφωνημένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα υποστηρίζει αυτή την πορεία σταθεροποίησης και που θα χαίρει της υποστήριξης της ελληνικής κοινωνίας».

Εκφράζει την διαφορετική θέση της κυβέρνησης στον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων της «σκληρής λιτότητας» και τονίζει ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν πρωτογενή πλεονάσματα «που συμβαδίζουν με σοβαρούς ρυθμούς αύξησης της παραγωγής».

«Εάν αυτό σημαίνει ότι το 2020 ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερος από 120%, ας είναι. Τότε θα πρέπει να επινοήσουμε έξυπνους τρόπους εξορθολογισμού ή αναδιάρθρωσης του χρέους – έχοντας ως στόχο τη μεγιστοποίηση της πραγματικής παρούσας αξίας που θα αποδοθεί στους πιστωτές της χώρας» σημειώνει.

Ακόμα ένα εμπόδιο κατά τον υπουργό είναι η «μεταρρυθμιστική παγίδα». Όπως αναφέρει «περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις δεν θα θεραπεύσουν τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος (χαμηλή απασχόληση και τεράστια αδήλωτη εργασία)». 

Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει «καλά νέα» το γεγονός ότι οι διαφωνίες με τους εταίρους φαίνονται, από τεχνικής πλευράς, να γεφυρώνονται εύκολα. 

Εκφράζει την προυθμία της κυβέρνησης «να εκλογικεύσει το ασφαλιστικό μας σύστημα (για παράδειγμα περιορίζοντας τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις), να προχωρήσει στην αξιοποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, να δώσει λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που καθηλώνουν την τραπεζική πίστη, να δημιουργήσει μια νέα φορολογική αρχή υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου (και ανεξάρτητη από πολιτικές και εταιρικές παρεμβάσεις), να εκπολιτίσει την άγρια αγορά εργασίας, και να προωθήσει την επιχειρηματικότητα των νέων». 

Οι διαφορές που παραμένουν αφορούν το πώς αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων μεταρρυθμίσεων και το μακροοικονομικό περιβάλλον, διαπιστώνει ο ίδιος.

«Κοινός τόπος με τους θεσμούς μπορεί να βρεθεί σύντομα, και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί. Η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει για ένα λογικό πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και για την άμεση συμφωνία πάνω σε μεταρρυθμίσεις που και οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικές» σχολιάζει ο υπουργός. 

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει και τα σημεία συμφωνίας με τους εταίρους και αυτά είναι η διαπίστωση ότι «το φορολογικό μας σύστημα χρειάζεται βαθειά μεταρρύθμιση και οι εισπρακτικές αρχές πρέπει να απελευθερωθούν από πολιτικές και εταιρικές δεσμεύσεις. Το ασφαλιστικό σύστημα αιμορραγεί. Το τραπεζικό σύστημα δεν καταφέρνει να παρέχει ικανοποιητική πίστη ακόμα και σε κερδοφόρες, εξαγωγικές επιχειρήσεις».

Κάνει ιδιαίτερη μνεία στην αγορά εργασίας που έχει πληγεί, στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και τον «αναιμικό» ανταγωνισμό. Όπως αναφέρει σε αυτή την «διάγνωση» συμφωνούμε με τους θεσμούς.