Σε εξέλιξη βρίσκεται το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, με τους 19 υπουργούς Οικονομικών να αναζητούν έναν «οδικό χάρτη» μέσω του οποίου η Αθήνα θα οδηγηθεί, όπως όλα δείχνουν, σε μία ενδιάμεση συμφωνία – γέφυρα, όπως ζήτησε χθες και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Μόνο που για να φτάσουμε στον «θησαυρό» της εκταμίευσης μέρους των δόσεων ή του 1,9 δισ. από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα ή τα χρήματα του ΤΧΣ, πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις, όπως αυτές έχουν καταγραφεί εμμέσως πλην σαφώς από Ευρωπαίους αξιωματούχους:
Η Αθήνα να συμφωνήσει και να περάσει από τη Βουλή μια ελάχιστη λίστα «βασικών μεταρρυθμίσεων». Ποιες μπορεί να είναι αυτές; Στα εργασιακά να μεταθέσει χρονικά τις προεκλογικές της εξαγγελίες για σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2015 και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στο ασφαλιστικό, να μην προχωρήσει στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ταμεία. Στον ΦΠΑ, να προχωρήσει σε κατάργηση φοροαπαλλαγών που θα φέρουν «φρέσκο χρήμα στα δημόσια ταμεία. Και στις ιδιωτικοποιήσεις, να λυθεί το αγκάθι για το πού και σε ποιο ποσοστό θα πάνε τα χρήματα: για την ανάπτυξη και το ασφαλιστικό που θέλει η κυβέρνηση ή για το χρέος που ζητούν οι δανειστές.
Το δεύτερο είναι ότι όσα συμφωνηθούν θα πρέπει να περάσουν άμεσα από το ελληνικό κοινοβούλιο και κατόπιν από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών. Αυτό σημαίνει πως θα απαιτηθεί ένα έξτρα διάστημα 4 με 5 εβδομάδων γεγονός που σημαίνει ότι η όποια εκταμίευση των δόσεων δεν θα γίνει πριν το τέλος Μαΐου, πιθανότατα τον Ιούνιο.
Στο μεσοδιάστημα η ΕΚΤ παρακολουθεί με προσοχή τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας. Ενδεικτική είναι και η δήλωση της κ. Μέρκελ χθες μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα και την πιθανότητα μιας χρεοκοπίας ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση».
Εντός αυτού του κλίματος και εφόσον υπάρξει μια σύμπτωση απόψεων Ελλάδας και δανειστών δεν αποκλείεται η σύγκληση ενός ακόμη έκτακτου Eurogroup στις 29 ή τις 30 του μήνα ειδικά για το θέμα της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ