Είναι πλέον σαφές ότι το Eurogroup στη Ρίγα δεν θα αποτελέσει σημείο καμπής για το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, καθώς αναμένεται απλά μια αποτίμηση της κατάστασης και όχι λήψη κρίσιμων αποφάσεων, αναφέρει η Deutsche Welle σε σημερινό δημοσίευμά της.
Η Ελλάδα φέρνει τους Ευρωπαίους εταίρους στα όριά τους όσο δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα για κατάθεση λίστας συγκεκριμένων και κοστολογημένων μεταρρυθμίσεων. Προφανώς, για τον λόγο αυτό εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μεταβαίνει στη Ρίγα της Λετονίας με περιορισμένες προσδοκίες.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel, ήδη από τα τέλη Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση δημοσίευσε μακρύ κατάλογο μεταρρυθμίσεων με χρονοδιάγραμμα και προβλεπόμενα έσοδα. Οι θεσμοί όμως την επέκριναν ως ασαφή και σε μεγάλο βαθμό μη ρεαλιστική.
Από την άλλη πλευρά, όμως, παραμένει άγνωστο τι περιμένει από την Αθήνα η πρώην τρόικα. «Μα τι θέλουν επιτέλους οι θεσμοί;» διερωτάται ο Τζέιμς Γκάλμπρεθ, αμερικανός οικονομολόγος και σύμβουλος ο Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη: «Είδα τη λίστα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά όχι εκείνη των θεσμών», δήλωσε ο Αμερικανός οικονομολόγος στο Spiegel Online.
Όμως, εκπρόσωποι των θεσμών αντιδρούν στην κριτική, υποστηρίζοντας ότι επί εβδομάδες δεν υπήρχαν από την πλευρά της Αθήνας συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να αξιολογηθεί πόσα έσοδα μπορούν να προκύψουν από ποιες μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση δεν επέτρεψε σε ανθρώπους των τριών θεσμών να μπουν σε ελληνικά υπουργεία. Κατά συνέπεια, οι ελεγκτές δεν είχαν επί μακρόν εικόνα για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ξεκίνησαν μόλις πριν από μερικές μέρες.
Την ίδια στιγμή, οι θεσμοί θεωρούν μη ρεαλιστική την οικονομική ανάπτυξη του 1,4% που αναμένει το 2015 η ελληνική κυβέρνηση. Όμως, σε αυτή την ακριβώς την πρόβλεψη στηρίζονται όλοι οι υπολογισμοί της Αθήνας. Οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις στη φορολογία θα αποφέρουν λιγότερα αν η οικονομία δεν αναπτυχθεί. Και όσο συνεχίζονται τα σενάρια για ένα ενδεχόμενο Grexit, τόσο μεγαλώνει η απόσταση από τους στόχους.
Με αφορμή τη σύλληψη του επιχειρηματία Λεωνίδα Μπόμπολα, το Spiegel Online σημειώνει ότι οι θεσμοί θα ήταν πολύ ικανοποιημένοι αν η ελληνική κυβέρνηση συνέχιζε με αποφασιστικότητα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δεν καταθέτουν, ωστόσο, προτάσεις για να μην εκληφθούν ως παρέμβαση στο κυβερνητικό έργο.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι αδυνατούν, ωστόσο, να κατανοήσουν για ποιον λόγο η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έθεσε στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την συστηματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία κτηματολογίου. Με τα δεδομένα αυτά πάντως, γράφει η ιστοσελίδα, μια συμφωνία Ελλάδας – εταίρων αναμένεται το νωρίτερο στα μέσα Μαΐου.
Πηγή: Deutsche Welle