Skip to main content

Τα funds διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια αξίας 20 δισ.

Της Ειρήνης Σακελλάρη 
[email protected] 

Σε 20 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό των κόκκινων δανείων που βρίσκεται προς διαχείριση σε εταιρίες διαχείρισης όπως ανέφερε ο σύνδεσμος των servicers που έκανε σχετική παρουσίαση. Το ποσό αυτό θα μεγαλώσει δραματικά το προσεχές διάστημα αφού οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις NPLs την προσεχή τριετία, ύψους έως 33 δισ. ευρώ.

Τράπεζες και servicers διαθέτουν 100 δισ. κόκκινα δάνεια δάνεια που πρέπει να μειωθούν στα 30 δισ. στο παραπάνω διάστημα.

Οι servicers ανέρχονται ήδη σε 17, ενώ άλλοι 5 αναμένεται να εισέλθουν στην αγορά κατά το προσεχές διάστημα. Οι υφιστάμενες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων απασχολούν περίπου 2.000 άτομα προσωπικό.

Λόγω του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων, η Ελλάδα είναι η 4η αγορά στην Ευρώπη και αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω, όσο οι τράπεζες θα «ξεφορτώνονται» προβληματικά χαρτοφυλάκια.

Παρότι οι εταιρίες διαχείρισης είναι πιο ευέλικτες και δεν έχουν τις αγκυλώσεις των τραπεζών που το κούρεμα «μολύνει» το χαρτοφυλάκιό τους, οι ανακτήσεις δανείων παραμένουν πολύ περιορισμένες και δύσκολη υπόθεση.

Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική αγοράζουν ένα χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων π.χ. στο 7%, 10 ή 20% και στόχος τους είναι να εξαντλήσουν όλα τα μέσα ώστε να εισπράξουν, από τους δανειζόμενους, ποσό μεγαλύτερο ή πολλαπλάσιο της δαπάνης αγοράς του χαρτοφυλακίου.

Η ανάκτηση του ποσού του κόκκινου δανείου ξεκινά από την πλήρη «χαρτογράφηση» της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των οφειλετών, εντοπίζοντας τα στοιχεία που μπορούν να καλύψουν μέρος ή το σύνολο της οφειλής. Είναι ενδεικτικό ότι δίπλα στις εταιρείες διαχείρισης, αναπτύσσεται μια αγορά δευτερογενής από συμβούλους, μηχανικούς, και άλλων δραστηριοτήτων.