Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Το σχόλιο στην αρχή της χρονιάς ξεκινούσε: «Το πιθανότερο αυτή η εβδομάδα, είναι να επικρατήσει υψηλή νευρικότητα. Καθώς οι προοπτικές για το 2016 είναι εξαρτημένες από την επίλυση των εκκρεμοτήτων που κληροδότησε το 2015 στο 2016.
Με τους αναλυτές της αγοράς, εγχώριους και ξένους, να τονίζουν την κρισιμότητα του πρώτου μήνα του νέου έτους για την εξέλιξη των τιμών στο 2016, το πιθανότερο μετά από την αρνητική προκατάληψη που προκλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι να είναι επιφυλακτικοί οι επενδυτές στο ξεκίνημα φέτος. Η λύση της πολυήμερης συσσώρευσης μεταξύ του εκθετικού ΚΜΟ 30 και της στήριξης θα καθορίσει την βραχυπρόθεσμη τάση. Δέκα μονάδες χωρίζουν την… κόλαση από τον… παράδεισο με την υπέρβαση των 186 μονάδων να βελτιώνει σημαντικά την τεχνική εικόνα, αντίθετα η παραβίαση των 176,8 θα την επιδεινώσει δραματικά».
Όλες οι αγορές διόρθωσαν άγρια πτωτικά την περασμένη βδομάδα, ίσως να συνέβη κάτι ανάλογο και στο ΧΑ θα σκεφτεί κάποιος. Στην Αθήνα όμως, η αγορά στις 31 Δεκεμβρίου, ήταν ήδη -33,25% χαμηλότερα από το υψηλό του 2015, που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο. Λίγο μετά τις 20 εκείνου του μήνα, που για τους αγοραίους του εξωτερικού, σήμανε την έναρξη της ρευστοποίησης θέσεων από το ΧΑ. Αυτό πιθανά να υπογραμμίζει το βάθος της μελέτης όσων συμφωνήθηκαν τότε. Γιατί από νομικής απόψεως από τότε… «στράβωσε η δουλειά».
Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, από το Μάρτιο του 2009 ως πέρυσι, είχαν μια καθαρά ανοδική, άλλοτε νευρική και άλλοτε ήπια πορεία, με ενδιάμεσες διορθωτικές περιόδους. Χωρίς αναίρεση της μόνιμα ανοδικής μεσοπρόθεσμης τάσης. Το ΧΑ την πολυετή άνοιξη των μετοχικών αξιών παρακολούθησε, μόνο από το Μάρτιο ως τον Οκτώβριο του 2009! Αμέσως μετά τις 14 Οκτωβρίου του 2009, που ο ΓΔ έκλεισε στις 2896,91 μονάδες, ξεκίνησε περίπου τριετής πτώση (-83,56%), που τον οδήγησε στις 476,36 μονάδες, στις 5 Ιουνίου του 2012! Τότε η παγκόσμια κεφαλαιαγορά συγκλονιζόταν από ενδεχόμενο σοκ, στο ευρώ και στη ζώνη του κοινού νομίσματος, λόγω Grexit. Από τότε ωστόσο, ξεκίνησε μια ήπια άνοδος δίχρονης σχεδόν διάρκειας, ως το Μάρτιο του 2014.
Ημερομηνίες κλειδιά είναι, η 18 Μαρτίου του 2014, που ο ΓΔ έπιασε τη μέγιστη επίδοση (187,51%) από τα χαμηλά του 2012, κλείνοντας στις 1369,56 μονάδες και οι 24/02/2015. Αυτές εμφανίζονται ως σημεία κάμψης της εμπιστοσύνης ή της επενδυτικής απληστίας, που συνιστά το κίνητρο για τοποθετήσεις ή, την έναρξη της ανησυχίας και του φόβου που γεννά τη διάθεση για ρευστοποιήσεις. Οι εξελίξεις δικαίωσαν του πωλητές θέσεων, εκείνες τις μέρες, μετά από εξελίξεις στενά συνδεδεμένες με την εικόνα της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές, βάσει πολιτικών επιλογών των εκάστοτε κυβερνόντων. Πόσοι τότε αισιοδοξούσαν; Για το ΧΑ λοιπόν, οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup ενίσχυσαν το μηχανισμό παραγωγής επενδυτικών ανησυχιών, δείχνοντας πως τα χαμηλά της πτώσης από πέρυσι το Φεβρουάριο ίσως δεν έχουν ακόμα σημειωθεί.
Θα διαπιστώσουμε σήμερα μετά τη δήλωση του ΥΠΟΙΚ που απαντά στον κ Ντάισεμπλουμ αν οι θεσμικοί θα λάβουν υπόψη την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος
Ο επενδυτικός πανικός σφράγισε την έναρξη του 2016
Υπάρχει μια αρχαία πρόληψη που θέλει αν το πρώτο πόδι που πατά στο πάτωμα, όταν κάποιος σηκώνεται από το κρεβάτι, είναι το αριστερό, τότε η μέρα δεν θα πάει καλά και αντιθέτως. Από όσα διαδραματίστηκαν στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά θα λέγαμε πως η χρονιά ξεκίνησε με λάθος πόδι. Και αυτή η γρουσούζικη έναρξη αφορά σε επενδυτικό πανικό που μέρα τη μέρα φούσκωνε, καθώς οι εξελίξεις καθημερινά συμπλήρωναν ένα παζλ τρόμου που το σχημάτισαν οι παραδοσιακές αναλύσεις στις παραμονές του νέου χρόνου, που καταγράφουν τους δυνητικούς κινδύνους.
Πιθανά ορισμένοι, στο προηγούμενο σχόλιο, θα θεώρησαν υπερβολή το συμπέρασμα, από την παρατήρηση πως οι αναπτυγμένες οικονομίες στο 2016 δεν πρόκειται να εμφανίσουν διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2015. Δηλαδή θα έχουν μεταβολές κατώτερες του μέσου όρου των τελευταίων 20 ετών. Καταλήγαμε στο ότι αυτό, καθιστά την Κινέζική οικονομία την σπουδαιότερη στον κόσμο για το τρέχον έτος. Ήτοι ανώτερης βαρύτητας ακόμα και από τις ΗΠΑ.
Την πρώτη βδομάδα του 2016, η επιβεβαίωση ήταν απόλυτη. Καθώς οι πληροφορίες για τον ΡΜΙ στη μεταποίηση της Κίνας, που αποτυπώνει τη διάθεση για παραγωγή στον βιομηχανικό τομέα, τρόμαξε τους επενδυτές στα Κινέζικα χρηματιστήρια και ακολούθησαν ρευστοποιήσεις. Τη σκυτάλη παρέλαβαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την παρέδωσαν στη Wall Street, όταν η ανατριχίλα της υποτίμησης του κινεζικού νομίσματος, που την μεγάλωσε η διαρκής βουτιά του πετρελαίου, καθόρισε τις κινήσεις των ισχυρότερων διαχειριστών κεφαλαίων στον κόσμο.
Το ποδαρικό του 2016
Η εβδομαδιαία μεταβολή στην έναρξη του χρόνου, αποτελεί και επίδοση πρώτου τριμήνου και επίδοση έτους. Επιλέξαμε να την παραθέσουμε μαζί με την επίδοση την περυσινή χρονιά. Για την εβδομάδα, ο S&P500 που είχε επίδοση στο 2015 -0,73%, κλείνοντας στις 1922,03 από 2043,94 μονάδες είχε μεταβολή -5,96%. Ο Dow υποχώρησε -6,19% όταν στο 2015 απέδωσε -2,23%. Ο S&P400 με επίδοση στο 2015 -3,71%, έπεσε -6,44%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, είχε μεταβολή -7,90%, όταν στο 2015 εμφάνισε επίδοση -5,71%. Ο δε Nasdaq με βουτιά -7,26%, εξάτμισε την θετική απόδοσή του (+5,73%) για το 2015. Ο χρυσός είναι η μόνη αξία με εβδομαδιαία κέρδη και μάλιστα υπολογίσιμα +4,11%, κλείνοντας στα 1104,10 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ υποχώρησε -11,30% στα 32,88 δολάρια το βαρέλι μετά από απώλειες στο περασμένο έτος -33,39%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, βούτηξε -7,02% αφού κέρδισε το περασμένο έτος +9,41%. Ο γερμανικός δείκτης DAX, με απόδοση +9,56% το 2015, βούτηξε -8,32% σε συντονισμό με τους υπόλοιπους της ευρωζώνης. Ο CAC έχασε -6,54%, με απόδοση το 2015 +8,53%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας στο έτος που πέρασε έχασε -7,15% στη βδομάδα υποχώρησε -6,65%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε πτώση -7,23% όταν στο 2015 κέρδισε +12,66%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούτηξε -6,32%, με απώλειες το περασμένο έτος -13,31%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έχασε -6,31%, αν και στο 2015 απέδωσε -0,39%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε -2,23% με επίδοση για το 2015 +2,39%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία βούτηξε -4,69%, και στο 2015 απέδωσε -4,87%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έχασε -6,67%, ενώ στο 2015 κλείδωσε στο -7,16%. Πτώση σημείωσε ο βασικός δείκτης της αγοράς της Σαγκάης SSE Comp. Ind. -9,97% εξαφανίζοντας την περυσινή ετήσια επίδοση του +9,41%. Συνεπώς είχαμε μαζική φυγή από τις μετοχικές αξίες και αναζήτηση, παραδοσιακά ασφαλών, επενδυτικών καταφυγίων.
Η Κίνα παραμένει στο επίκεντρο
Σε λεπτομερείς αναλύσεις υπάρχουν αναφορές για τη διαφορά μεταξύ των επίσημων (του κινέζικου κράτους) ΡΜΙ της βιομηχανικής παραγωγής και του τομέα των υπηρεσιών, έναντι των μετρήσεων των Markit/Caixan. Αναφέρουμε κάτι πιο «τρομακτικό». Την παρατήρηση του συνιδρυτή της PIMCO, που οι θέσεις του αποτελούν υπολογίσιμη άποψη για τους επενδυτές διεθνώς. Ο Bill Gross λοιπόν, ανάφερε στο Bloomberg, πως ενώ το κράτος δηλώνει ανάπτυξη κοντά στο 7% που μπορεί να πέσει στο 6,7%, στην πραγματικότητα η μεταβολή του ΑΕΠ στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πιθανά να είναι η μισή της επίσημης, με βάση στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση πετρελαίου και πρώτων υλών τα τελευταία τρίμηνα ή την εικόνα στην αγορά ακινήτων.
Έχοντας ταρακουνήσει τις αγορές παγκόσμια στις αρχές του 2016, η Κίνα θα παραμείνει στο προσκήνιο την τρέχουσα εβδομάδα, με τις δημοσιεύσεις δεδομένων που μπορεί να βοηθήσουν στην εκτίμηση του πόσο έντονα επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Κίνα.
Οι δονήσεις από το -1% υποχώρησης του γιουάν, από τις ρευστοποιήσεις των μετοχών στο χρηματιστήριο της Σαγκάης ως τη βουτιά στην τιμή του πετρελαίου σε χαμηλά 12 ετών, έφεραν το χειρότερο ξεκίνημα της Wall Street για το νέο χρόνο από το 2001. Σαν να επέστρεψε, στην αρχή του 2016, ο αντίλαλος της αναταραχής που προκάλεσε η Κίνα τον περασμένο Αύγουστο. Τότε μια υποτίμηση του γιουάν κατά 2%, με απόφαση του Πεκίνου, στη μέση μιας καθόδου των αναδυόμενων αγορών και των βασικών εμπορευμάτων, οδήγησε στη μεγαλύτερη μονοήμερη πτώση στη Wall Street σε βάθος τεσσάρων χρόνων. Και τα δύο επεισόδια δείχνουν το μέγεθος της ανησυχίας σχετικά με την ισχύ της κινεζικής οικονομίας.
Ξεκινώντας την Τετάρτη με τα στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, είναι πιθανό οι επενδυτές να καταλάβουν ότι η δραστηριότητα, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, συνεχίζει να επιβραδύνεται. Όπως έδειξαν δημοσκοπήσεις από το Reuters. Οι εξαγωγές πιθανολογείται να έχουν πέσει 8% το Δεκέμβριο, μετά την ολίσθηση 6,8% το Νοέμβριο, και οι εισαγωγές μπορεί να έχουν μειωθεί 11,5% μετά από πτώση 8,7% το Νοέμβριο σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των 25 αναλυτών που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση. Τα στοιχεία για το εμπόριο θα θέσουν τη βάση για την δημοσίευση, στις 19 Γενάρη, της μεταβολής του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο και το σύνολο του έτους, μαζί με τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τα δεδομένα για τις επενδύσεις παγίου ενεργητικού.
Ο παγκόσμιος πανικός
Στις ΗΠΑ την Παρασκευή οι τιμές αρχικά κινήθηκαν ανοδικά, γιατί το επενδυτικό φρόνημα ανυψώθηκε, από τα φρένα στην πτώση των Κινέζικων χρηματιστηρίων και από την έκθεση από την αγορά εργασίας. Οι αγοραίοι περίμεναν η οικονομία των ΗΠΑ να προσθέσει 215.000 νέες θέσεις εργασίας σύμφωνα με έρευνα του MarketWatch, ενώ αυτές ανήλθαν σε 292.000. Το ποσοστό της ανεργίας διατηρήθηκε στο 5%, γιατί προτέθηκαν στον εργατικό πληθυσμό μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Αυτό που απογοήτευσε ήταν ότι δεν αυξήθηκε η ανά ώρα εργατική αμοιβή. Τελικά επικράτησε πάλι ο πανικός και βουτιά των δεικτών. Αυτή σχετίζεται με το φαινόμενο η ανησυχία για την ανάπτυξη της Κίνας, να ανανεώνει τις πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου, από Αμερικανούς διαχειριστές στην αγορά των commodities. Η αδιάκοπη αναζήτηση σκληρού πυθμένα στην κατά -33% πτώση του 2015, πρόσθεσε σε μια βδομάδα ακόμα ένα -11% πανικοβάλλοντας τους επενδυτές στις αγορές μετοχών της Νέας Υόρκης. Παράλληλα τα μηνύματα σχετικά με το πόσες φορές θα υπάρξει άνοδος των επιτοκίων της Fed στο τρέχον έτος δεν είναι σαφή με τους αναλυτές χωρισμένους σε όσους βλέπουν δυο φορές έναντι τεσσάρων που αρχικά άφησαν να εννοηθεί οι αρμόδιοι.
Ο Peter Oppenheimer της Goldman Sachs στο Λονδίνο τόνισε πως η επιβράδυνση στην Κίνα είναι ιστορία που αφορά στα θεμελιώδη μεγέθη. Η έμφαση έχει δοθεί στη συνεχιζόμενη αδυναμία του τομέα της μεταποίησης, αλλά υπάρχει επίσης έλλειψη αποδείξεων ότι η παραδοσιακή πολιτική χαλάρωσης, μπορεί πραγματικά να επιτύχει τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Το ενδιαφέρον για την κατάσταση της Κίνας προέρχεται όχι μόνο από το μέγεθος της, αλλά για την επίδρασή της στις αναδυόμενες αγορές και τη ζώνη του ευρώ. «Θα εξετάσουμε την επίπτωση για τη Γερμανία, η οποία έχει απευθείας έκθεση στις πωλήσεις προϊόντων στην Κίνα περίπου 12%». Υπογράμμισε τις ανησυχίες για περαιτέρω αδυναμία σε ορισμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες, και τη δυνατότητα το συνάλλαγμα να ρέει μέσα από τις ευρύτερες αγορές.
Οι χώρες είναι σημαντικός παράγοντας έναντι της Κινεζικής επιβράδυνσης, αλλά ο Oppenheimer τόνισε τη σημασία της διαφοροποίησης μεταξύ των τομέων. Οι διαφορές μεταξύ των κλάδων είναι πολύ πιο σημαντικές από ό, τι οι διαφορές μεταξύ των χωρών.
Η εικόνα στα Εμπορεύματα συνεχίζει να αποτελεί κορυφαία ανησυχία του Oppenheimer και της ομάδας του, που στο πρόσφατο σημείωμα προς τους επενδυτές οι κλάδοι που προτείνουν είναι μέσα ενημέρωσης, ασφάλιση και τηλεπικοινωνίες. Η Goldman είναι επιφυλακτική για τα χημικά προϊόντα, τον καπνό και τα τρόφιμα ποτά. Στις φωτεινές επενδυτικές περιπτώσεις περιλαμβάνουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με επιλογές τις Barclays, Credit Suisse, και Julius Baer. Αλλά ο Oppenheimer δεν εγκαταλείπει και τις τράπεζες των ΗΠΑ που θα επωφεληθούν από την άνοδο των επιτοκίων.
ΧΑ
«Βαριά» έναρξη έτους με πολλαπλά μηνύματα
Τα χρηματιστήρια είναι μηχανισμοί προεξόφλησης οικονομικών εξελίξεων, αλλά και πολιτικών, στον εκάστοτε βαθμό που η πολιτική καθορίζει τα πλαίσια της οικονομίας, εντός της οποίας πραγματοποιούν τα κέρδη τους οι εισηγμένες. Το 2016 λοιπόν στο ξεκίνημά του, για την Ελλάδα, όπως και για την παγκόσμια ανάπτυξη, δεν περιγράφεται από ευοίωνες προσδοκίες. Ο ΓΔ εμφάνισε τη χειρότερη εκκίνηση νέας χρονιάς του βίου του στα μνημόνια, δηλαδή των προγραμμάτων στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.
Μια βουτιά κατά -7,19% για τον ΓΔ και – 8,75% για τον FTSE25 με ενισχυμένη τη βαρύτητα των τραπεζικών blue chip στο σχηματισμό της τιμής του, κάνουν την πτώση του FTSEΜ κατά -3,60%… άθλο. Στον 25άρη ωστόσο, είχαμε υπερσυγκέντρωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και στα τραπεζικά blue chip, καθώς έξη μετοχές απασχολούσαν μόνιμα πάνω από το 85% του συνολικού τζίρου. Με τέτοιες επιδόσεις είναι αναμενόμενες οι τέσσερις διαδοχικές καθοδικές σύνοδοι. Με πρώτη τη Δευτέρα 4/1, όταν η πτώση του ΓΔ κατά -1,60% και του 25άρη -2,42%, έναντι απωλειών άνω του -4% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λειτούργησε καθησυχαστικά σε σχέση με τις πιέσεις που ακολούθησαν στο μετά την αργία διάστημα. Ομοίως την Τρίτη που συνεχίστηκε η γλυκιά πτώση με τον ΓΔ στο -0,57% και ο 25άρης είχε μεταβολή -0,89%. Τις δυο πρώτες μέρες το πλήθος των ανοδικών κλαδικών δεικτών με μετοχές υψηλού συντελεστή βαρύτητας συνιστούσαν οι εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας, Κοινής Ωφέλειας, Τηλεπικοινωνιών, Κατασκευές Υλικά, Πετρελαίου Αερίου, ενώ μόνιμα με πτώση πάνω από -2% βρισκόντουσαν οι εταιρίες Τραπεζών, Ταξίδια Αναψυχή και Πρώτων Υλών. Ο τζίρος την Τρίτη διαμορφώθηκε στα 82,846 από 58,763 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,550 από 0,806 εκατ. ευρώ.
Μετά την αργία «των Φώτων» οι θεσμικοί επανήλθαν στις συναλλαγές επηρεασμένοι από την επιμονή της καθόδου των μετοχικών αξιών σε ολόκληρο τον κόσμο και με γνώση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς για το ασφαλιστικό, που είναι κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης για το τρίτο μνημόνιο. Την Πέμπτη λοιπόν, όταν έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο –2,73%, ο CAC είχε μεταβολή -2,01%, με τον FTSE100 στο -2,10%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ο Dow στις 17:20 έχανε –1,18% και o S&P500 -1,22%. Στην Αθήνα ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -4,35% και έφθασε στις 590,75 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 169,19. Με όλους τους σημαντικούς κλαδικούς δείκτες να εμφανίζουν απώλειες με καλύτερη περίπτωση αυτή των Τροφίμων Ποτών με πτώση -1,50%. Ο δε τζίρος εκτινάχθηκε στα 113,5 εκατ. ευρώ με αξία συναλλαγών με πακέτα 11,255. Την πτώση οδήγησαν οι κλάδοι Τραπεζών -7,25%, Εμπορίου -6,23%, Πρώτων Υλών -5,49%, Κοινής Ωφέλειας -4,56%.
Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν και η μόνη που από το ξεκίνημά της έδειξε ότι υπάρχει και ένα πιο αισιόδοξο κομμάτι στο παζλ των επενδυτικών προσδοκιών. Αφού στην προηγούμενη συνεδρίαση ξεπεράστηκαν στηρίξεις σχετικά ισχυρές, προειδοποιώντας για πιθανά χειρότερες εξελίξεις. Τελικά ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,81% και έφθασε στις 580,98 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 167,29 με μεταβολή -1,12%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 87,833 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 7,248. Οι μέσες τιμές του τζίρου αντίστοιχα διαμορφώθηκαν στα 85,7 εκατ. και των πακέτων 5,7 εκατ. ευρώ τη μέρα. Ο FTSEM που τις πρώτες δυο συνόδους εμφάνισε μικρά κέρδη, την Παρασκευή έχασε -0,46% από -3,60% που βούτηξε την Πέμπτη.
Αρνητικά μηνύματα από τη στατιστική
Η αποτίμηση μιας βδομάδας που προκάλεσε σε 4 συνόδους τεράστιες απώλειες, σε σχέση με την απόσταση των τιμών από τα ελάχιστα των τελευταίων 12 μηνών, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο ΓΔ είναι μόλις 5,08% ψηλότερα από το minimum μιας πτώσης που επικρατεί από τον Μάρτιο του 2014 και -38,04% κάτω από τα επίπεδα που ήταν πέρυσι τον Φεβρουάριο.
Είναι παράλογο να αποκλειστεί η περίπτωση αναζήτησης νεότερων χαμηλών σε αυτή την πτώση. Όταν οι τιμές των μετοχών τραπεζών που έκαναν πρόσφατα επιτυχώς την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου τους, με χρηματιστηριακή αξία πριν λίγο κοντά στα επίπεδα των αντληθέντων κεφαλαίων, βρίσκονται σήμερα κάτω από την τιμή στην ΑΜΚ. Οι κλάδοι με μόνιμα αρνητική μεταβολή στο 2016 είναι: του Εμπορίου, Πρώτων Υλών, Ταξίδια Αναψυχή, Τροφίμων Ποτών και Τραπεζών.
Τα blue chip το 2016
Αλφαβητικά, διψήφιες απώλειες, στο ποδαρικό του 2016, εμφάνισαν οι: ΑΛΦΑ -16,47%, ΕΤΕ -17,20%, ΜΥΤΙΛ -10,08%, ΟΠΑΠ -16,05%, και ΦΦΓΚΡΠ -13,64%. Μεταβολές ισότιμες του δείκτη τους είχαν οι ΕΥΡΩΒ -8,94% και ΠΕΙΡ -8,63% με τις ΕΧΑΕ -6,42% και ΔΕΗ -5,15% σε πτώση σημαντική αλλά κατώτερη των βασικών δεικτών. Ενώ μόλις πέντε από είκοσι πέντε εμφάνισαν άνοδο και αλφαβητικά είναι: ΑΡΑΙΓ +1,46%, ΕΥΔΑΠ +1,00%, ΛΑΜΔΑ +2,72%, ΜΟΗ +0,50%, ΟΛΠ +1,95%.
Η ομάδα με το μεγαλύτερο πλήθος είναι οι μετοχές με πτώση κάτω του -5% και πάνω από -3% ήτοι ΕΕΕ -4,60%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -4,14%, ΕΛΠΕ -4,70%, ΜΕΤΚ -3,76%, ΜΠΕΛΑ -4,12%, ΟΤΕ -4,76% και ΤΕΝΕΡΓ -3,66%. Αμυντικά χαρακτηριστικά εμφάνισαν οι ΒΙΟ -2,50%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,50%, ΓΡΙΒ -0,27%, και ΤΙΤΚ -0,62%. Η πορεία των δυο τελευταίων ομάδων στην τρέχουσα εβδομάδα, θα αποκαλύψει τη διάθεση των θεσμικών έναντι του βραχυπρόθεσμου μέλλοντος της αγοράς.
Τεχνική ανάλυση
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Από τεχνικής απόψεως “κατεβάζοντας σκάλα” στην περιοδικότητα του διαγράμματος του Γενικού Δείκτη από τα ημερήσια στα 4ωρα δεδομένα, για να ενσκήψουμε στους βραχυχρόνιους επενδυτές, διακρίνουμε με την αποτύπωση καναλιών τάσης ως σημεία κλειδιά για τους μεν “Bears” τις 580 με 575 μονάδες, όπου πιθανή καθοδική λύση θα οδηγήσει προς τα επίπεδα των 550 μονάδων και για τους δε “Bulls” τις 617 με 620 μονάδες επαναφέροντας τον Δείκτη σε ανοδική ρότα προς τις 650 με 660 μονάδες.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης οδεύει προς την περιοχή των περυσινών χαμηλών (557 μονάδες) έχοντας μόνο τον MACD σε θέση αγορών. Το συγκεκριμένο αγοραστικό σήμα κρέμεται πλέον από μια κλωστή, αφού ένα κλείσιμο οριακά χαμηλότερα από τα επίπεδα της Παρασκευής θα δώσει τέλος στην “αναμονή ανόδου” στην οποία βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης από τις 16 Δεκεμβρίου του 2015. Παρελθόν αποτελεί μετά την διάσπαση των 613 μονάδων και το αγοραστικό σήμα του κινητού μέσου των 30 ημερών, το οποίο είχε ενεργοποιηθεί στην τελευταία συνεδρίαση του 2015.
Αν και παρατηρούνται επιμέρους υπερβολές σε Δεικτοβαρείς μετοχές, σε ημερήσια διαγράμματα τιμών η εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν έχει εισέλθει ακόμα σε υποτιμημένες ζώνες σε ότι αφορά του ταλαντωτές. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι στο φετινό ξεκίνημα οι τζίροι είναι σχεδόν διπλάσιοι από τις αντίστοιχες περυσινές συνεδριάσεις, με την αποτίμηση της Αγοράς να βρίσκεται 19% χαμηλότερα, ενώ η δυναμική της πίεσης έχει διαφοροποιηθεί στις επιμέρους μετοχές δίνοντας ένα στίγμα επιλεκτικότητας.
Σήμερα
Οι Ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν καθοδικά σήμερα Δευτέρα 11/1 μετά από τη χειρότερη πρώτη βδομάδα νέου έτους στην ιστορία που υπέστη η Wall Street, εξ αφορμής επίσης των αμφιβολιών σχετικά με την δυνατότητα του Πεκίνου να ελέγχει τις οικονομικές εξελίξεις οι επενδυτές κατευθύνθηκαν στην αγκαλιά του γιεν ως ασφαλές καταφύγιο και στα κρατικά ομόλογα.
Η απουσία του χρηματιστηρίου του Τόκιο λόγω διακοπών έχει περιορίσει τη ρευστότητα στην ασιατική κεφαλαιαγορά, αυξάνοντας την αστάθεια. Οι αγορές συναλλάγματος είχαν μερικές άγριες ταλαντεύσεις με το νοτιοαφρικανικό ραντ να καταρρέει σε ένα επίπεδο που αντιστοιχούσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ πριν ανακάμψει.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας βυθίστηκε -2%, όπως έκανε ο κύριος δείκτης της Αυστραλίας αν και στη συνέχεια οι απώλειες στην Αυστραλιανή αγορά μειώθηκαν στο -1,16%. Τα E-mini futures του S&P 500 είχαν πτωτική μεταβολή -0,7% με αρκετά μεγάλη κίνηση για τις ασιατικές συναλλαγές.
Τα Εμπορεύματα παρέμειναν υπό πίεση, καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent έπεσε άλλα 74 σεντς στα 32,81 δολάρια το βαρέλι. Ενώ του Αργού στις ΗΠΑ crude υποχώρησε 71 λεπτά στα 32,45.
Η Κίνα ήταν και πάλι το επίκεντρο της ανησυχίας, επειδή η Λαϊκή Τράπεζα μπέρδεψε τους αναλυτές από την καθοδήγηση του γουάν που το κίνησαν απότομα κάνοντάς το ισχυρότερο, μια κίνηση που θα μπορούσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για μια ανταγωνιστική υποτίμηση, αλλά τελικά πρόσθεσε μόνο σύγχυση στην αγορά ως προς την τελική πρόθεση του Πεκίνου.
Τους επενδυτές μετοχών φάνηκε ότι δεν τους καθησύχασε η Λαϊκή Τράπεζα με τον Shanghai Composite Index και τον δείκτη CSI300 σε πτώση περίπου 1% στις αρχές των ακανόνιστων συναλλαγών κατόπιν ωστόσο ανέβηκαν οι πιέσεις και ο Shanghai Composite Index βούτηξε κατά -5,3% με τον Χανγκ Σενγκ στο -2,4%.
Τα λάθη από τις Αρχές για τη διαχείριση των τιμών των μετοχών και των αγορών συναλλάγματος, έχουν οδηγήσει σε ανησυχίες ότι οι αρμόδιοι του Πεκίνου μπορεί να χάσουν την επαφή τους με την οδό της επιτυχούς οικονομικής πολιτικής.
Τόσο ο Dow όσο και S & P 500 είχαν τη χειρότερη πενθήμερη έναρξη έτους στην ιστορία την περασμένη εβδομάδα, και η ροή εταιρικών ειδήσεων είναι απίθανο να φέρει οποιαδήποτε ευδιαθεσία στους επενδυτές την εποχή που έρχονται τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι ένα δύσκολη.
Οι αποδόσεις των 10ετών, 7ετών, και 3ετών κρατικών ομόλογων των ΗΠΑ είχαν όλες τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τις αρχές Οκτωβρίου του περασμένου έτους, ενώ πέντε ετών οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά το μεγαλύτερο από το Σεπτέμβριο του 2013.
Στις αγορές συναλλάγματος, ο κύριος αποδέκτης ενδιαφέροντος ήταν το γεν που συχνά ευνοείται σε περιόδους στρες, καθώς η Ιαπωνία παραμένει η μεγαλύτερη χώρα πιστωτής παγκοσμίως. Το δολάριο υποχώρησε μισό γιεν σε χαμηλό σχεδόν 5,5 μηνών των 116,70 γιεν στις αρχές των συναλλαγών, πριν σταθεροποιηθεί στα 117,13.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Εξωγενείς παράγοντες ανάγκασαν τον Γενικό Δείκτη σε αναδίπλωση θέσεων και βίαιο ‘pullback’ χαμηλότερα της ιδιάζουσας βραχυχρόνιας ζώνης στήριξης των 600 με 590 μονάδων, προς άμεση αξιολόγηση της ευμεταβλητότητας του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος.
Έτσι η “νηνεμία”, ή μη, των διεθνών Αγορών θα καθορίσει σε αυτή τη χρονική στιγμή τη κίνηση του Γενικού Δείκτη στην αρχή της εβδομάδας. Εντωμεταξύ άξιο λόγου είναι και το γεγονός ότι αρκετά “funds” που είχαν κλείσει τα βιβλία τους για το 2015 πραγματοποιώντας ποσοστιαίες ρευστοποιήσεις θα επαναδραστηριοποιηθούν τοποθετώντας στοχευόμενες εντολές αγορών για το 2016.
Για τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές, πέραν της όποιας επικίνδυνης τροπής στα Διεθνή Χρηματιστήρια, θα πρέπει να μείνουν εστιασμένοι στο “τρίπτυχο”: “Αξιολόγηση – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επαναφορά του waiver στα Ελληνικά ομόλογα – Ελάφρυνση χρέους.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Μόνο μια ήρεμη χρηματιστηριακή χρονιά δεν προμηνύουν οι πρώτες συνεδριάσεις του 2016. Αφενός οι εκτιμήσεις για νέες αυξήσεις στα επιτόκια και οι προβλέψεις για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, αφετέρου οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε Ιράν, Σαουδική Αραβία, Β. Κορέα και η εγρήγορση ενόψει νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα αρνητικών νέων που επανέφερε την μεταβλητότητα στις Αγορές.
Η επίδραση σε όλες τις κατηγορίες αξιογράφων και η γεωγραφική εξάπλωση των διακυμάνσεων ήταν καθολική και οι διακυμάνσεις είχαν και στοιχεία συστημικής πίεσης από το συνεχές σφυροκόπημα των κεφαλαιοποιήσεων.
Στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά η πρώτη εβδομάδα της χρονιάς έκλεισε με ένα πτωτικό σερί “4 x 4” και απώλειες 7,19% το δεύτερο χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς μετά το 2001 όταν ο Γενικός Δείκτης στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις είχε καταγράψει απώλειες 7,2%.
Οι Αγορές αισθάνονται ότι το “άστρο” της Κίνας έχει αρχίσει να “ξεθωριάζει”. Η αφορμή που έδωσε το σύνθημα της μεγάλης υποχώρησης ήταν η έβδομη συνεχόμενη μείωση του δείκτη μεταποίησης. Το ειδικό βάρος της Κίνας στους δείκτες της Παγκόσμιας Οικονομίας (2η μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη με ΑΕΠ $11,4 τρις) και η επίδραση που έχει στην διαμόρφωση των τιμών των Εμπορευμάτων, των Ναύλων και των Ενεργειακών τιμών, έδωσε το έναυσμα για αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη για το 2016.
Επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 19η Ιανουαρίου όπου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ με τις εκτιμήσεις να αναμένουν αύξηση 6,92%. Η 1η Φεβρουαρίου επίσης αποτελεί μια σημαντική ημερομηνία καθώς θα ανακοινωθούν τα μηνιαία στοιχεία της Μεταποίησης για τον μήνα Ιανουάριο. Κατά τα λοιπά οι γεωπολιτικές εξελίξεις αύξησαν το ασφάλιστρο κινδύνου στις Αναδυόμενες και Αναπτυσσόμενες Αγορές, ειδικά σε όσες η Οικονομία τους βασίζεται στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.
Πέρα από τους εξωτερικούς παράγοντες η εγχώρια ειδησεογραφία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρνητική. Αφενός η υπογραφή της πώλησης του Αστέρα και η κινητικότητα γύρω από το κλείσιμο του Ασφαλιστικού, έβγαλαν ένα στοιχείο θέλησης από την πλευρά της Κυβέρνησης στο να προχωρήσουν τα εκκρεμή θέματα και να ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης.
Η ερχόμενη εβδομάδα θα έχει σαν σημείο αναφοράς την συζήτηση του Ασφαλιστικού στην Βουλή, καθώς αναμένεται στις 15 Ιανουαρίου η κατάθεσή του με στόχο την ψήφισή του στις αρχές του τρίτου δεκαήμερου του Ιανουαρίου. Ως τώρα δεν έχει διαφανεί κάποια ευρύτερη πολιτική σύμπραξη στην αποδοχή του νομοσχεδίου και όσο να ‘ναι η Αγορά θα ακολουθήσει μια συντηρητική προσέγγιση, αναμένοντας την ψήφισή του και έχοντας νωπές τις μνήμες από άλλες κρίσιμες ψηφοφορίες κατά το 2014.
Συμπερασματικά το 2016 έδειξε από νωρίς ότι θα είναι μια χρονιά αναταράξεων, αφού στις προϋπάρχουσες ανησυχίες των Αγορών (τρομοκρατία, επιβράδυνση ανάπτυξης, αύξηση επιτοκίων) ήρθαν να προστεθούν νέα δεδομένα που θέτουν σε αναθεώρηση τα δεδομένα της κερδοφορίας των Επιχειρήσεων. Επίσης έδειξε ότι το κέντρο βάρους των εξελίξεων μετατοπίζεται στο ξεκίνημα της χρονιάς, σε Οικονομίες με μεγαλύτερη εμβέλεια βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις επιδράσεις άλλων Εθνικών Οικονομιών, ή επιχειρηματικών νέων, θέτοντας ένα ζήτημα συνολικής προσέγγισης των Αγορών για όσο διάστημα η φόρτιση των διεθνών δεικτών θα παραμένει υψηλή από τις πρόσφατες εξελίξεις.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Μεγαλώνει η αποστροφή προς τον κίνδυνο από την κατατρόπωση των μετοχικών αξιών στην Κίνα
Οι Ασιατικές μετοχές διεύρυναν τις απώλειες τους από τις αυξημένες ανησυχίες για την Κίνα. Ο Shanghai Composite υποχώρησε -2.7% μετά από μια σταθεροποιητική σύνοδο την περασμένη Παρασκευή, και ο δείκτης MSCI APEX 50 υποχώρησε -2.0%. Η Αγορά μετοχών της Ιαπωνίας ήταν σήμερα κλειστή. Μεταξύ των περιφερειακών νομισμάτων, το CNY γουαν είχε άνοδο 0,2% μετά την απόφαση της PBOC που κράτησε σταθερό το επίπεδο στήριξης του νομίσματος για δεύτερη ημέρα, αλλά το Κορεατικό νόμισμα είχε αποδυναμωθεί -0,9% έναντι του USD.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας ανέβηκε στο 1,6% σε ετήσια βάση, τον Δεκέμβριο, αλλά η άνοδος προκύπτει και πάλι κυρίως από τις τιμές των τροφίμων. Ο δείκτης τιμών παραγωγού παρέμεινε αμετάβλητη, με το δείκτη σε πτώση -5,9% σε ετήσια βάση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.
Πιστεύουμε ότι η παρατεταμένη περίοδος του κινδύνου εμφάνισης αποπληθωρισμού και μια αδύναμη οικονομική προοπτική απαιτεί να παραμένει η νομισματική πολιτική διευκολυντική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ψάχνουμε για δύο μειώσεις κατά 25bp των επιτοκίων αναφοράς και δύο τομές 50 μονάδων βάσης στο RRR το 1ο εξάμηνο του 2016 για να στηρίξει τη ρευστότητα και το δανεισμό. Επιπλέον, θεωρούμε ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να επιβραδύνει τις επενδύσεις δημιουργώντας ισχυρές δυσμενείς εξελίξεις για την ανάπτυξη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Για τις ΗΠΑ κατά την άποψή μας τα απογοητευτικά στοιχεία για το 4ο τρίμηνο αποτελούν ένα αδύναμο μπάλωμα και όχι μια πιο σοβαρή ύφεση, η εμπιστοσύνη μας βασίζεται κυρίως στην συνεχιζόμενη υγεία των αγορών εργασίας. Αυτή η έκθεση για την απασχόληση, σε συνδυασμό με το πολύ χαμηλό επίπεδο των αρχικών προσδοκιών, υποδηλώνει ότι η δυναμική της αγοράς εργασίας παραμένει σταθερά στη θέση του.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Μία ώρα διήρκεσεη συνάντηση που είχε στο Παρίσι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Οι δύο υπουργοί παραχώρησαν στη συνέχεια συνέντευξη τύπου και σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν η αξιολόγηση θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες μέρες όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ή πιθανώς σε μήνες όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες είναι και οι εβδομάδες».
Η Γερμανία προτίθεται να προσφέρει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, εν όψει της συνάντησης των δύο υπουργών Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Ευκλείδη Τσακαλώτου, την προσεχή Τετάρτη, στο Βερολίνο. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Τσακαλώτος επιθυμεί να αποδεχθεί μια προσφορά που είχε κάνει ο Σόιμπλε στους Έλληνες εδώ και αρκετά χρόνια.
Οδηγίες για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο παρέχει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, η οποία απεστάλη σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς προς άμεση εφαρμογή στους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με το νέο μισθολόγιο αποσυνδέεται το βαθμολογικό από το μισθολογικό καθεστώς του υπαλλήλου, ενώ η μισθολογική κατάταξη πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα μισθολογικά κλιμάκια ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσής των υπαλλήλων. Ειδικότερα, προβλέπονται 13 κλιμάκια για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής (ΥΕ) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) και 19 για τους υπαλλήλους τεχνολογικής (ΤΕ) και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ).
H εξέταση συνεργασίων για την υλοποίηση επενδύσεων εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της Επιχείρησης, επισημαίνει η ΔΕΗ, σε ανακοίνωσή της, κατόπιν αναφορών του Τύπου για προχωρημένες συζητήσεις με ξένη εταιρεία. «Η ΔΕΗ επαναλαμβάνει ότι στο στρατηγικό της σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η εξέταση δυνατοτήτων συνεργασιών με τρίτους για την υλοποίηση επενδύσεων που θα ενισχύουν τις προοπτικές της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη γειτονική περιοχή» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Την εξαγορά της εταιρείας Συσσώρευσης Ηλιακής Ενέργειας Α.Ε. έναντι 508.320 ευρώ ανακοίνωσε η ΕΛΒΕ. Σημειώνεται ότι η εταιρεία Συσσώρευσης Ηλιακής Ενέργειας διαθέτει φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 1 Mwp, στη θέση «Χασάμπαλη» και «Μεριάδες» στην περιοχή Πλατύκαμπου του νομού Λάρισας.
Ο κλάδος της ναυτιλίας θα παραμείνει ασταθής αλλά απολύτως απαραίτητος και το τρέχον έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εκ των κορυφαίων εταιρειών ορκωτών ελεγκτών Moore Stephens. Αν και δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για να είναι κάποιος αισιόδοξος, εντούτοις δεν είναι όλα τόσο μαύρα όσο φαίνονται εκ πρώτης όψεως, σύμφωνα με τον Richard Greiner αναλυτή συνεργάτη της Moore Stephens.
Η απαλλαγή από τη φορολογία των μερισμάτων που καταβάλλονται από ναυτιλιακές εταιρείες, η απαλλαγή από τη φορολογία της υπεραξίας που σχετίζεται με τις μετοχές σε ναυτιλιακές εταιρείες και η απαλλαγή από τον φόρο κληρονομίας είναι οι βασικότερες διατάξεις του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ελληνόκτητης ναυτιλίας και των επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες στη ναυτιλία, οι οποίες τίθενται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Αισιόδοξος για την πορεία της κυπριακής οικονομίας δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι η ανάκαμψη ήταν ταχύτερη και ισχυρότερη του αναμενομένου. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, για τη διαχείριση των «ανοικτών» θεμάτων και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.
Ακόμη 292.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, με τον δείκτη ανεργίας να παραμένει στο 5%.
Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές αναθεώρησαν ανοδικά τα στοιχεία για την απασχόληση του Νοεμβρίου και του Οκτωβρίου, με τις νέες θέσεις εργασίας να ανέρχονται σε 252.000 και 307.000 αντίστοιχα. Πτώση ωστόσο, κατέγραψε το μέσο ωρομίσθιο των εργαζομένων, το οποίο τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στα 25,24 δολάρια.
Πτώση του κινεζικού γουάν κατά 6% αναμένει η Goldman Sachs για τους επόμενους 12 μήνες, καθώς η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι οι αρμόδιες αρχές της Κίνας θα επιχειρήσουν με νομισματικά μέτρα να ενισχύσουν την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs αναθεωρεί στα 7 γουάν/δολάριο (από 6,60 γουάν) το στόχο για τη συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος, σε βάθος 12 μηνών.
Επαφές προκειμένου να ενταχθεί στις κεφαλαιαγορές έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco. «Εξετάζουμε διάφορες επιλογές, προκειμένου να μας επιτραπεί η εγγραφή μας στις κεφαλαιαγορές» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η πετρελαϊκή εταιρεία.
Την εξαγορά της TNT Express από την FedEx ενέκριναν οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάβοντας το πράσινο φως στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, ύψους 5 δισ. δολαρίων. Η έγκριση της εξαγοράς αναμενόταν τον περασμένο Οκτώβριο. Όμως, η Ε.Ε. απέρριψε τη συμφωνία, καθώς εξέφρασε ανησυχία για τα επίπεδα ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά, τα οποία θα συνεπάγονταν αυξημένες τιμές τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις. Μετά από αρκετές παραχωρήσεις της FedEx, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, με την Κομισιόν να την εγκρίνει τελικώς.
Στην εντυπωσιακή ανάκαμψη της Ιρλανδίας εστιάζει δημοσίευση της Deutsche Welle την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι μόλις πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της εγχώριας οικονομίας, η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Επί πέντε χρόνια δύο υπουργοί έδωσαν σκληρή μάχη κατά του ιρλανδικού δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Μπρένταν Χόουλιν από το εργατικό κόμμα ήταν αρμόδιος για τις δαπάνες και ο Μάικλ Νούναν από το Fine Gael για τα δημόσια έσοδα. Η εξυγίανση των δημοσιονομικών έμοιαζε με ηράκλειο άθλο.