Skip to main content

Goldman Sachs: Οι τρεις προϋποθέσεις για βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Τις τρεις βασικές προϋποθέσεις, που απαιτούνται προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει τη βιώσιμη επιστροφή στις αγορές, αλλά και τις δυσκολίες που αυτές ενέχουν, επσημαίνει σε έκθεσή της η Goldman Sachs. Προειδοποιεί πως χωρίς αυτές οι αγορές θα συνεχίσουν να βλέπουν τη χώρα μας ως «ειδική περίπτωση» και ευάλωτη σε απρόβλεπτα σοκ. 

Η πρώτη είναι να αποφασιστεί μία ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Όσο δύσκολη και εάν είναι αυτή πολιτικά και οικονομικά, οι ειδικοί της Goldman προειδοποιούν πως εάν δεν γίνει, το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. «Υπολογίζουμε ότι χωρίς την ελάφρυνση το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα σκαρφαλώσει πολύ υψηλότερα των ορίων, που το ΔΝΤ προσδιορίζει αναγκαία, ώστε να αποτραπεί μία νέα κρίση» επισημαίνουν χαρακτηριστικά. 

Η δεύτερη είναι να έχει οικοδημθεί ένα σημαντικό «μαξιλάρι ρευστότητας» πριν την έξοδο από το πρόγραμμα. Τέτοιου είδους μαξιλάρια ήταν που τόνωση των εμπιστοσύνη των επενδυτών στις περιπτώσεις της επιστροφής της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου στις αγορές, θυμίζει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος. «Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες χώρες, η Ελλάδα θα έρθει πιθανότατα αντιμέτωπη με πιο αυστηρή νομισματική πολιτική τα επόμενα χρόνια» προειδοποιεί, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο αναγκαίο το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, εάν ο πιστωτές συμφωνήσουν να εκταμιεύσουν το σύνολο του ποσού του προγράμματος, επισημαίνει η Goldman. 

H τρίτη προϋπόθεση είναι η συμφωνία της εξόδου να περιλαμβάνει ένα «ισχυρό σύστημα κινήτρων» , το οποίο θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Το να στηριχθεί κανείς αποκλειστικά στην πειθαρχία που επιβάλλουν οι αγορές δεν είναι αρκετό» διαμηνύει η επενδυτική τράπεζα, προσθέτοντας πως απαιτείται ενισχυμένη εποπτεία των δημοσιονομικών στόχων με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους.  Με λίγα λόγια επισημαίνει ότι η ελάφρυνση θα πρέπει να εξαρτάται από την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, κάτι που άλλωστε έχουν επισημάνει πολλές φορές και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. 

Εφόσον και οι τρεις προϋποθέσεις αυτές εκπληρωθούν η Goldman βλέπει «ισχυρές πιθανότητες» σταδιακής σύγκλισης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με εκείνες των ομολόγων της στη ζώνη του ευρώ σε βραχυπρόθεσμη βάση. Αντιθέτως εν απουσία τους θα μπροούσε η Ελλάδα να εξακολουθεί να θεωρείται ως μία «ιδιαίτερη περίπτωση αγοράς ευαίσθητης σε απροσδόκητα σοκ». 

Η Goldman επισημαίνει τέλος ότι οι πιστωτές έχουν κίνητρο να στηρίξουν την βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. 

naftemporiki.gr