Skip to main content

Οι Γερμανοί επενδύουν απρόθυμα στις… μετοχές

Έχοντας απογοητευθεί από την πολιτική μηδενικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς τους στερεί το εισόδημα από τόκους που κάποτε εξασφάλιζαν από τις καταθέσεις, οι Γερμανοί δεν έχουν άλλη επιλογή, από το να στραφούν σε εναλλακτικές μορφές επενδύσεων.

Και, παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά αποφεύγουν το ρίσκο,  στρέφονται απρόθυμα προς τις αγορές μετοχών, επισημαίνουν οι «FT» σε δημοσίευμά τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι μέτοχοι στη Γερμανία αριθμούσαν πέρυσι στα 10,3 εκατομμύρια, ο υψηλότερος αριθμός από το 2007. Από τα χαμηλά μετά την πιστωτική κρίση, μόλις στα 8,4 εκατομμύρια, ο αριθμός των Γερμανών που είτε διακρατούν άμεσα μετοχές είτε επενδύουν στο χρηματιστήριο μέσω αμοιβαίων μετοχικών κεφαλαίων έχει αυξηθεί πάνω από 20%.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος των Γερμανών για χρηματιστηριακές επενδύσεις οφείλεται σε δύο παράγοντες, όπως εξηγεί στους «FT» η Μιχαέλα Χόλμαϊερ, επικεφαλής τάσεων στις κεφαλαιαγορές στην DAI και μία εκ των συντακτών της σχετικής μελέτης. «Ο δείκτης DAX κινείται ανοδικά εδώ και μία δεκαετία, κατά συνέπεια οι Γερμανοί αρχίζουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον. Εάν σε αυτό προσθέσει κανείς και τον παράγοντα των πολύ χαμηλών επιτοκίων στους λογαριασμούς καταθέσεων, η προσοχή τους στρέφεται στην αναζήτηση εναλλακτικών επενδύσεων», εξηγεί.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο μηδέν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2019, φουντώνοντας τις ανησυχίες των Γερμανών καταθετών. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ παραμένει «κολλημένο» κάτω από το μηδέν εδώ και περίπου επτά χρόνια.

Όμως παρά τις συνθήκες σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, οι Γερμανοί διατηρούν την επιφυλακτικότητά τους απέναντι στο ρίσκο των χρηματιστηριακών αγορών, όπως παρατηρούν αναλυτές.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, μετοχές και μετοχικές επενδύσεις αντιπροσωπεύουν μόλις το 11% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού νοικοκυριού, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των 34 χωρών του Οργανισμού. Σε Σουηδία και Φινλανδία, το αντίστοιχο ποσοστό των νοικοκυριών ανέρχεται κοντά στο 40%.

Η εμπιστοσύνη των Γερμανών στα χρηματιστήρια δεν έχει ανακτηθεί πλήρως από την εποχή της φούσκας dot.com, σχεδόν δύο δεκαετίες πριν, παρατηρεί ο Μάρτιν Βέμπερ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ.