Skip to main content

«Καμπανάκι» των βιομηχάνων για κίνδυνο επενδυτικής φυγής

Από την έντυπη έκδοση

Την ανάγκη άμεσης βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στη χώρα, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στις Σκουριές της Χαλκιδικής, επισημαίνουν με κοινή τους παρέμβαση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη οι πρόεδροι των Βιομηχανικών Συνδέσμων ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΠΔΕ.

Οπως τονίζεται «η πολυπόθητη ανάκαμψη δεν θα έρθει αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους σοβαρούς ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τις ιδιωτικές επενδύσεις, τιμά τα συμβόλαια που υπογράφει και τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και η ενδεχόμενη ακύρωση της επένδυσης της Eldorado Gold, πέρα από το πλήγμα που θα προκαλούσε στην ελληνική οικονομία θα έστελνε πολύ αρνητικά μηνύματα για τη δυνατότητα της χώρας μας να υποδέχεται και να αξιοποιεί ξένες επενδύσεις».   

Αναλυτικά, σε κοινή τους επιστολή οι εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας τονίζουν ότι η έλλειψη μακρόπνοης εθνικής βιομηχανικής στρατηγικής, το εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον απέναντι σε εγχώριες και ξένες επενδύσεις, η ανασφάλεια δικαίου που προκαλούν οι συνεχείς αλλαγές του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και η απουσία σοβαρών και στοχευμένων επενδυτικών κινήτρων αποτελούν διαχρονικά γνωρίσματα της ελληνικής οικονομίας, που οδήγησαν στην κατάρρευση του αναπτυξιακού προτύπου των τελευταίων δεκαετιών. Οπως τονίζουν η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση απαιτεί ρήξη με όλες τις παθογένειες που έφεραν τη χώρα μέχρις εδώ, καλά σχεδιασμένες πολιτικές σε ένα πλαίσιο εθνικής συναίνεσης για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας βάσης και, το σημαντικότερο, πολλές και σταθερές επενδύσεις.

Το αυτονόητο

Οι επικεφαλής των Βιομηχανικών Συνδέσμων κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των ξένων επενδύσεων για την ελληνική οικονομία, όπου, όπως τονίζεται σχετικά, «όλες οι αναλύσεις αποδεικνύουν το αυτονόητο: τη συμβολή τους στην απασχόληση, τα φορολογικά έσοδα, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε συμπληρωματικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η χώρα μας κατάφερε να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους μόλις 1,2 δισ. ευρώ το 2013, συγκριτικά με 21,5 δισ. ευρώ της Ιρλανδίας και 3,5 δισ. ευρώ της Πορτογαλίας, χωρών που παρότι οι οικονομίες τους έχουν παρόμοιο μέγεθος με αυτό της Ελλάδας, έχουν πετύχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό εξωστρέφειας».

Οι πρόεδροι των πέντε Βιομηχανικών Συνδέσμων απευθύνουν έκκληση στο υπουργείο και στους εκπροσώπους της εταιρείας να προσέλθουν σε έναν ανοιχτό και απροσχημάτιστο διάλογο και δηλώνουν σύμμαχοι σε κάθε θετική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, της τήρησης της νομιμότητας και της συνεννόησης, που θα αποτρέψει να «εκδιωχθεί» μία από τις ελάχιστες ξένες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που υλοποιούνται σήμερα στη χώρα.

Τριμερής συνάντηση

Στο μεταξύ, την άμεση πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ της κυβέρνησης, της εταιρείας και των μεταλλωρύχων ζήτησαν δημόσια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν προχθες στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών. Οπως τόνισαν χαρακτηριστικά, κύριο αίτημά τους είναι να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που επικρατεί όσον αφορά την πορεία της επένδυσης της Eldorado Gold στην Ελλάδα στην Ελληνικός Χρυσός και τη συνέχιση της εργασίας τους.

Οι εργαζόμενοι επεσήμαναν πως η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας «ήταν μεγάλη σε όγκο και παλμό και ειρηνική, παρά τις προκλήσεις» και τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε επιστολή μάλιστα που απέστειλαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος επεσήμαναν ως προσβλητικά τα όσα διατυπώθηκαν από την πλευρά της πολιτείας σχετικά με τις κινητοποιήσεις τους, αρνήθηκαν τον χαρακτηρισμό «υποκινούμενοι», συμπληρώνοντας πως «το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν άντεξε, έχασε την ψυχραιμία του και μίλησε σαν υπουργείο δίωξης μεταλλωρύχων».