Περίπου 12-14 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα των 20 δισ. ευρώ αναμένεται να χρειαστούν έως το τέλη Ιουνίου σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Η χρήση των συγκεκριμένων διαθεσίμων αρχίζει να γίνεται σταδιακά από τον τρέχοντα μήνα ενώ αναμένεται να ενταθεί το Μάιο. Το ποσό αυτό αφορά τα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα συμπεριλαμβανομένων και των κλαδικών παρεμβάσεων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πορεία των εσόδων τον Μάρτιο ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο. Ειδικότερα τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 200 εκατ. ευρώ .
Στο σκέλος των ταμειακών διαθεσίμων, πηγές του ΥΠΟΙΚ σημείωναν ότι δυνητικά είναι αξιοποιήσιμο το σύνολο των 20 δισ. ευρώ, αλλά όπως ανέφεραν «πάντα θέλεις να αφήσεις ένα απόθεμα» καθώς υπάρχουν και έκτακτες ανάγκες, η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ αλλά και χρήματα τα οποία πρέπει να κατευθυνθούν σε άλλες χρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Eurogroup έχει εγκρίνει τη χρήση τους ενώ δεν υπάρχει δημοσιονομικός περιορισμός, λόγω της ρήτρας διαφυγής. Επίσης υπάρχουν, όπως τόνιζαν πηγές του ΥΠΟΙΚ, οι λεγόμενες «προσαρμογές» και η κυκλική προσαρμογή στον υπολογισμό των πλεονασμάτων (διαφυγόντα έσοδα, προβλέψεις για επιδόματα ανεργίας κλπ). Με αυτές τις προσαρμογές «μπορεί και να πετύχουμε το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ» πλεονάσματος φέτος.
Όσον αφορά την αύξηση του χρέους, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι αυτό θα επηρεαστεί από την μείωση του ΑΕΠ κι όχι από πρόσθετο δανεισμό ο οποίος θα είναι περιορισμένος. «Μέχρι και τον Ιούλιο τα βγάζουμε κανονικά πέρα» όμως πολλά θα εξαρτηθούν από το τί θα συμβεί το επόμενο διάστημα, πότε θα ανοίξει η αγορά όπως και η πορεία του τουρισμού
Ειδικότερα για το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ, πηγές του ΥΠΟΙΚ, διευκρίνιζαν ότι δεν υπάρχει θέμα να πειραχθεί και δεν έχει γίνει καμία συζήτηση. Η χρήσης του είναι για τέτοιες περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων αλλά η τελική απόφαση ανήκει στον ESM.
Όσον αφορά τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% το 2020, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα είναι κάτω από το μισό από αυτή την πρόβλεψη και κάνει λόγο για μία πολύ άδηλη κατάσταση υγειονομικά και επηρεάζει την εικόνα.
Στοχευμένα μέτρα
Για την επόμενη φάση των μέτρων, η ίδια πηγή ανέφερε πως θα επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία. Η επόμενη φάση είναι συνάρτηση και του πως θα αντιδράσουν οι πολίτες. Δεν θα είναι οριζόντια μέτρα αλλά στοχευμένα, το ίδιο ισχύει και για τη μείωση του ενοικίου.
Στο σκέλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής», επισημάνθηκε ότι αποκαθιστά αδικίες που έγιναν με τους ΚΑΔ καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν ένα ατελές μέτρο (πολλοί είχαν λάθος ΚΑΔ, άλλοι υπέκρυπταν και άλλες δραστηριότητες, άλλες δράσεις). Το ποσό θα μοιράζεται στις επιχειρήσεις που θα επιλεγούν με βάση το περιθώριο κέρδους, το τζίρο και άλλα στοιχεία. Η καταβολή της θα ξεκινήσεις στις επιχειρήσεις που θα επιλεγούν στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου. Το επιτόκιο θα είναι χαμηλό, η υποβολή της αίτησης δεν συνιστά δέσμευση. Επομένως η αποδοχή της Επιστρεπτέας θα γίνει εκ των υστέρων.
naftemporiki.gr