Στην τέταρτη κατά σειρά αναβολή της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού φαίνεται πως οδηγείται η κυβέρνηση, καθώς η επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού δεν επιτρέπει προς το παρόν την εκκίνηση της διαδικασίας.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, η 4μηνη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού επρόκειτο να ξεκινήσει το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου. Λίγα 24ωρα προτού εκπνεύσει η προθεσμία για την αποστολή της πρόσκλησης προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς προκειμένου να αξιολογήσουν τον κατώτατο μισθό, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση αναβάλλοντας για άλλη μια φορά, λόγω κορωνοϊού, τη διαδικασία.
Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού δεν είναι εύκολο να εκκινήσει σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία δεν έχει ακόμη καταστεί εφικτή η σταδιακή αποσωλήνωση της ελληνικής οικονομίας από τα μέτρα στήριξης και τα lockdowns. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πρέπει πρώτα να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η αποσωλήνωση της οικονομίας, ώστε να αποκαλυφθεί στο πεδίο το αποτύπωμα από το πολύμηνο lockdown.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμήσεις αναφέρουν πως το νέο χρονικό ορόσημο για την έναρξη του διαλόγου θα πρέπει να τοποθετείται μάλλον μετά το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον νόμο, άλλωστε, το ύψος του κατώτατου μισθού πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών». Με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία η εξίσωση δεν είναι εύκολη. Το 2020 έχει κλείσει με ύφεση 8,2% και το πρώτο τρίμηνο του 2021 κινδυνεύει να κλείσει με διψήφια ύφεση.
Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 650 ευρώ (καταργήθηκε ο υποκατώτατος) και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ.
Ανοίγει διάλογος για ευρω-Οδηγία
Το θέμα του κατώτατου μισθού αναμένεται να φέρει -εκτός απροόπτου- τη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ανοίγοντας τον διάλογο για μια ευρωπαϊκή Οδηγία – πλαίσιο η οποία θα θέτει ένα ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας για τον κατώτατο μισθό σε όλη την Ε.Ε., με τη διευκρίνιση ότι δεν πρόκειται να οριστεί ενιαίος κατώτατος ευρωπαϊκός μισθός.