Skip to main content

Eurogroup: Πακέτο αντάξιο των περιστάσεων περιμένει η Αθήνα- Ποια τα αγκάθια, πού υπάρχει ήδη συμφωνία

H Eλλάδα προσέρχεται στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup η οποία ξεκινά σε λίγη ώρα, σταθερή στη θέση της ότι

·    απαιτείται η έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκου αξιόγραφου (κι μάλιστα με την ύπαρξη σχετικής διατύπωσης στο κείμενο συμπερασμάτων του σημερινού Eurogroup),

·    αξιοποίηση του τρέχοντος ευρωπαϊκού προϋπολογισμού αλλά και

·    αναδιάταξη και επανασχεδιαμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (MFF) 2021-2027.

Oι διαβουλεύσεις σε διμερές επίπεδο συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή καθώς ο στόχος είναι στη σημερινή συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, των υπουργών Οικονομικών είναι να υπάρξει συμφωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι η συζήτηση θα εστιαστεί κυρίως στο ζήτημα της παροχής χρηματοδότησης μέσω του ESM και ιδιαίτερα στους όρους υπό τους οποίους θα παρέχεται αυτή, καθώς δεν έχει επέλθει ακόμα συμφωνία. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM θα πρέπει να παρέχεται με ευέλικτους όρους και προϋποθέσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας, συνδεδεμένες με την αντιμετώπιση του προβλήματος λόγω της πανδημίας κι όχι με βάση μακροοικονομικά στοιχεία. Αντίθετες σε αυτό δεν είναι μόνο η Ολλανδία αλλά κι άλλες χώρες, όπως αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή.

Στα υπόλοιπα δύο ζητήματα :

·       την παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (200 δις. ευρώ) και

·       το πρόγραμμα της Κομισιόν SURE για την στήριξη της απασχόλησης

έχει υπάρξει ουσιαστικά συμφωνία.

Το ύψος των μέτρων αυτών όμως, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δεν επαρκεί αλλά θα πρέπει κι άλλα «όπλα» να ριχτούν στη «μάχη» προκειμένου η ευρωπαϊκή οικονομία να βγει από την κρίση. «Ευελπιστώ ότι αυτό το πακέτο μέτρων δεν θα είναι κατώτερο των περιστάσεων ούτε θα δείχνει ατολμία και απροθυμία» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα για τον ESM, στο βασικό σενάριο παραμένει η δυνατότητα παροχής χρηματοδότησης σε κάθε κράτος-μέλος αν το ζητήσει ύψους 2% του ΑΕΠ της χώρας (με δυνατότητα επέκτασης) και το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 240 δισ. ευρώ. Ωστόσο έχει προταθεί ως συμβιβαστική λύση ο ESM

·       να δώσει δάνεια για την κάλυψη δαπανών υγείας χωρίς όρους & προϋποθέσεις και παράλληλα

·       να παρέχει δάνεια για την στήριξη των οικονομιών των κρατών-μελών υπό ορισμένους όρους. Εδώ μένει να δούμε αν οι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν και σε άλλες λεπτομέρειες όπως η διάρκεια των δανείων αυτών και ο τρόπος αποπληρωμής τους.

Τα τρία παραπάνω μέτρα ανέρχονται σε 540 δισ. ευρώ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί η λήψη μέτρων τα οποία θα πλησιάζουν το 1,5 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω του κορονοϊού. Όσον αφορά τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν, το 2020 η ύφεση στην Ευρώπη προβλέπεται να φτάσει στο 5% με 10% ενώ η ανάκαμψη θα έχει ένα σχήμα περίπου U δηλαδή για να έρθει η  ανάκαμψη στην ευρωπαϊκή οικονομία θα φανεί το 2021.

Ραλλού Αλεξοπούλου