Skip to main content

Impact Hub Athens: Κυκλική οικονομία, τεχνολογία και αστικό περιβάλλον στο επίκεντρο

Της Σοφίας Εμμανουήλ                                                                                                                                             [email protected]

Η εμπιστοσύνη και η συνυπευθυνότητα είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος και στη διαδικασία μετάβασης στο μοντέλο των βιώσιμων πόλεων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα συζήτησης που διοργάνωσε το Impact Hub Athens σε ειδική εκδήλωση για τα 5 χρόνια δράσης του, που είχε την υποστήριξη του naftemporiki.gr ως χορηγού επικοινωνίας.  

Η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των γενιών και των ανθρώπων με διαφορετικές κουλτούρες, εμπειρίες και εκπαιδευτικά υπόβαθρα απαιτεί την καλλιέργεια συλλογικής συνείδησης και ολιστικής σκέψης, με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία να ανάγονται σε καταλύτες για την αλλαγή της πόλης.

Σύμφωνα με τον Charles Landry, ερευνητή και συγγραφέα των βιβλίων «The Civic city in a Nomadic World», «The Creative Bureaucracy & its radical common sense» κ.α. «ο κόσμος είναι φοβισμένος και κλειστός – ας προσπαθήσουμε να τον ανοίξουμε. Διαφορετικά, αυτό θα δημιουργήσει κατάτμηση, κατακερματισμό  και προκατάληψη. Πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα συνδετικό κρίκο με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και με άλλες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Η Βρετανία οδηγήθηκε στο Brexit  επειδή η στενή σχέση με τους γείτονές της αξιολογήθηκε αρνητική».

Η συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών, ακτιβιστών, πολιτών και οι κυβερνητικών φορέων μπορεί να αλλάξει τις πόλεις μέσα από τη βέλτιστη διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των κ.κ. Tom Fleming, ιδρυτή του «Tom Fleming Creative consultancy», Miograd Kuc, ερευνητή, διευθυντή προγράμματος ZK/U και Sebastian Schluerer, Program Coordinator του Robert Bosch/Mitost. Τα συμπεράσματα αυτά αντλήθηκαν από συζήτηση που συντόνισε η Έλενα Μαυρομιχάλη, Senior Consultant on Cultural Policies, στην εκδήλωση #5yearsofimpact που διοργάνωσε το το Impact Hub Athens στις 28, 29 και 30 Μαρτίου με την υποστήριξη του naftemporiki.gr.

Η εκδήλωση, στόχευε να συμβάλλει στον καθορισμό των κατευθυντηρίων γραμμών για τα επόμενα βήματα δράσης του Impact Hub Athens, μέσω συζητήσεων με τη συμμετοχή ερευνητών από κορυφαία πανεπιστήμια, δημιουργικών επαγγελματιών και φορέων από όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι το Impact Hub Athens εγκαινίασε τη δράση του το καλοκαίρι του 2013 στην οδό Καραϊσκάκη, στου Ψυρρή, με στόχο να δημιουργήσει μια δυναμική κοινότητα ατόμων και οργανισμών, που μέσα από τις επιχειρηματικές δράσεις θα μπορούσε να προκαλέσει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο διάστημα αυτό μέχρι στιγμής έχει φιλοξενήσει 700 μέλη, δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε δημιουργικοί άνθρωποι να συναντώνται, να συνδέονται, να συνεργάζονται, να συν-δημιουργούν ενώ με αφετηρία το Impact Hub Athens, περίπου 200 επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με κοινωνικό προσανατολισμό έχουν υποστηριχθεί και έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα. Παράλληλα το Impact Hub Athens έχει λειτουργήσει ως φυτώριο (incubator) και ως επιταχυντής (accelerator) σε 100 ανερχόμενες κοινωνικές επιχειρήσεις και μέσω των δράσεών του έχουν δοθεί περισσότερα από 600.000 ευρώ σε κοινωνικές επιχειρήσεις ενώ έχουν δημιουργηθεί 150 νέες θέσεις εργασίας.