Skip to main content

Η ελληνική πρόταση στο Eurogroup

Η απογευματινή συνεδρίαση του Eurogroup βρέθηκε το πρωί στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Ελλάδα προσέρχεται στη συνεδρίαση υποστηρίζοντας τη θέση που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, για κοινή έκδοση ομολόγων ως έκφραση αλληλεγγύης προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο και σε υποστήριξη ενός κοινού ευρωπαϊκού οράματος. Όπως επισημαίνει πρέπει η στήριξη να είναι ικανή να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις αγορές ότι η Ευρώπη έχει τη βούληση και τα μέσα να κάνει ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία των κρατών-μελών της.

Η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης την πρόταση της Κομισιόν για ένα πρόγραμμα στήριξης της εργασίας και των ανέργων, καθώς και την πρόταση για ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας  Επενδύσεων (European Investment Bank). Όσον αφορά τον ESM, η Ελλάδα θα προσέλθει στη συνεδρίαση με τη σταθερή θέση της πως μια λύση θα πρέπει να είναι κοινή και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας, και πως η ΕΕ σε αυτή την κρίση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο επικεφαλής του ΣΟΕ κι εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΕuroWorking Group Μιχάλης Αργυρού και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή.

Όπλα με δύναμη πυρός άνω των 500 δισ. ευρώ στο τραπέζι του Eurogroup 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να συμφωνήσουν σήμερα σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της επιδημίας του κορονοϊού, αλλά και να αναφέρουν στο ανακοινωθέν τους ότι θα χρειασθούν περισσότερες συζητήσεις όσον αφορά τα σχέδια για κοινή έκδοση χρέους. Ανάλογεςπληροφορίες μετέδιδε και το Bloomberg χθες. 

Η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, είναι και οι πιο μαχητικές όσον αφορά την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων. Έχουν στο πλευρό τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ. Στο απέναντι στρατόπεδο βρίσκονται η Γερμανία και η Ολλανδία. 

Τα θεσμικά όργανα από την πλευρά τους προσπαθούν να προωθήσουν έναν συμβιβασμό για έκδοση ευρωομολόγων μέσω του ESM.  «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης με τα υπάρχοντα μέσα και θεσμούς. Πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τα εργαλεία αυτά και να αφήσουμε ανοικτό να κάνουμε περισσότερα. Ένα ισχυρό πακέτο διαμορφώνεται», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

 Το πρώτο μέτρο που θα συζητηθεί θα είναι οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έως το 2% του ΑΕΠ μίας χώρας, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ. Οι γραμμές αυτές θα δίνονται με ελάχιστους όρους και εστίαση στα θέματα υγείας για να καταλαγιάσουν οι ανησυχίες της Ιταλίας ότι θα της υπαγορευθεί η υλοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.  

Το δεύτερο μέτρο θα είναι μία συμφωνία για τη χορήγηση πρόσθετων εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε αυτή να μπορέσει να αυξήσει τον δανεισμό της κατά 200 δισ. ευρώ, πέραν της αύξησής του κατά 40 δισ. ευρώ που είναι ήδη σε εξέλιξη.  

Το τρίτο μέτρο θα αφορά τη στήριξη του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντλήσει 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ από τις 27 χώρες της ΕΕ για να επιδοτεί μισθούς εργαζομένων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους αντί να τους απολύουν. 

naftemporiki.gr