Η πανδημία και οι επακόλουθοι περιορισμοί έχουν πλήξει σημαντικά τόσο τα εγχώρια όσο και τα διασυνοριακά ταξίδια, επηρεάζοντας όλων των ειδών τις μεταφορές. Εάν τα lockdown μείνουν σε ισχύ τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε παραδοσιακοί θερινοί προορισμοί όπως αυτοί της Μεσογείου, θα υποστούν τεράστια οικονομική ζημιά προειδοποιεί η Deutsche Bank. Και εξηγεί τι πρέπει να κάνουν οι προορισμοί αυτοί ώστε να προσελκύσουν και πάλι ταξιδιώτες και έσοδα.
Η Ελλάδα όπως εξηγεί η Deutsche Bank είναι από τους πλέον ευάλωτους προορισμούς, αφού ο κλάδος τουρισμού και ταξιδιών καλύπτει το 20,6% του ΑΕΠ της. Στην Ιταλία και την Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 13% και 14,6%. Για τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σε αυτές τις χώρες η οικονομική εξάρτηση είναι ακόμη μεγαλύτερη και κατά συνέπεια το πλήγμα βαρύτατο.
Ήδη οι ζημίες είναι μεγάλες καθώς έχουν κλείσει ξενοδοχεία, έχουν ακυρωθεί πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις και συνέδρια, γεγονός που υπηρεάζει tour operators, ξενοδοχειακές αλυσίδες και αλυσίδες εστίασης, εταιρείες διοργάνωσης εμπορικών εκθέσεων, επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφοράς κτλ. Ο κίνδυνος αφερεγγυότητας έχει φουσκώσει επικίνδυνα. Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος των εσόδων για τον κλάδο αντλείται κατά τις περιόδους διακοπών. Αυτές του Πάσχα χάνονται. Το ερώτημα ειναι εάν οι περιορισμοί θα μείνουν σε ισχύ και το καλοκαίρι.
Οι κοινωνικές εντάσεις ενδεχομένως να αυξηθούν και στις χώρες προέλευσης των τουριστών (Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, σκανδιναβικές χώρες), προειδοποιεί η DB. Eπομένως υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι για να γίνει ό,τι δυνατόν προκειμένου η εξάπλωση του ιού να συγκρατηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Yπάρχουν σίγουρα πιο σημαντικά πράγματα από τα ταξίδια διακοπών αυτή τη στιγμή, αναγνωρίζει η γερμανική τράπεζα. Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες στον τουριστικό τομέα και οι τοπικές διοικήσεις σε τουριστικούς προορισμούς μπορούν ήδη να λάβουν μέτρα για να βοηθήσουν όσους είναι σε διακοπές να ταξιδεύουν με αποδεκτούς κίνδυνους όταν η καμπύλη του ιού το επιτρέψει.
Ένας από αυτούς είναι να ακυρωθούν οι μαζικές εκδηλώσεις. Μια συναυλία με ακροατήριο χιλιάδων ανθρώπων ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο εξάπλωσης του ιού από το να πάει μία οικογένεια σε ορεινή πεζοπορία ή ποδηλασία.
Επιπλέον, οι τουριστικές εγκαταστάσεις μπορούν να απολυμαίνουν όλους τους χώρους και να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν επαρκή απόσταση μεταξύ των επισκεπτών τους. Ο περιορισμός της πρόσβασης σε ορισμένα τουριστικά αξιοθέατα θα βοηθούσε στη μείωση του πλήθους. Η κάλυψη του αριθμού των επισκεπτών από τη ρύθμιση της χωρητικότητας μπορεί να είναι χρήσιμη.
Ωστόσο και οι ίδιοι οι παραθεριστές μπορεί να καλούνται να επιδείξουν ειδικά ιατρικά πιστοποιητικά ή πιστοποιητικά ανοσίας (immunity certificates) για να επιβεβαιώσουν ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου στους προορισμούς. Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν κάνει το ειδικό τεστ διάγνωσης.
«Για πολλούς, οι διακοπές είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου. Ωστόσο, τα ταξίδια διακοπών διαδραματίζουν επίσης σημαντικό οικονομικό ρόλο. Το καλοκαίρι του 2020, οι κυβερνήσεις, οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι παραθεριστές θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ των κινδύνων για την υγεία από τη μία και του περιορισμού των οικονομιών απωλειών από την άλλη» καταλήγει η ανάλυση της DB.
naftemporiki.gr