Skip to main content

Ομόλογα: Σε ναδίρ 13 ετών η απόδοση του 10ετους

Απρόσκοπτα συνεχίζεται το ράλι των ελληνικών ομολόγων, μετά την πρόσφατη θετική απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, η οποία έστειλε μήνυμα στις αγορές ότι η Αθήνα τηρεί δεσμεύσεις της και μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Με την τιμή να απογειώνεται, η απόδοση του ομολόγου αναφοράς (δεκαετούς διάρκειας) υποχωρεί σήμερα σε επίπεδα, που είχαμε να δούμε από το 2006.

Στην αισθητή αποκλιμάκωση συμβάλλει βεβαίως τα  μέγιστα και το διεθνές περιβάλλον στις αγορές. Η στροφή των επενδυτών στο κρατικό χρέος είναι μαζική εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για ύφεση στην Ευρωζώνη και απότομη επιβράδυνση συνολικά της παγκόσμιας οικονομίας. Οι πιο τολμηροί από όσους επιλέγουν το καταφύγιο των ομολόγων επιζητούν αποδόσεις καλύτερες από εκείνες που προσφέρουν οι τίτλοι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και άλλων κρατών- μελών του πυρήνα. 

Η επιλογή του ελληνικού ενεργητικού φαντάζει υπό αυτές τις συνθήκες ιδανική. Έτσι σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί στο 3,48%, με πτώση πέντε μονάδων βάσης ή 1,36% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg. Ανάλογα επίπεδα είχαν να καταγραφούν, όπως αναφέρει το Reuters, από τον Ιανουάριο του 2006, όταν η απόδοση ήταν στο 3,5%. 

Εδώ και καιρό σε σημειώματά τους οι επενδυτικοί οίκοι τόνιζαν πως είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Μπορεί το «φουσκωμένο» μαξιλάρι ρευστότητας, που έχει φροντίσει να βάλει στην άκρη η χώρα να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και να μην έχουμε καμία άμεση ανάγκη για τα χρήματα, αλλά σε συμβολικό επίπεδο, ήταν μία απόφαση, που χρειαζόμασταν. Η αγορά χρέους δικαιώνει τώρα αυτή την άποψη χαρίζοντας ολοένα και χαμηλότερο κόστος δανεισμού. 

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Αθήνα να σχεδιάζει νέο έξοδο στις αγορές- την τρίτη μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης τον περασμένο Αύγουστο- ενθαρρυμένη σαφώς και από το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές, αλλά θέλοντας να αποπληρώσει έως και 4 δισ. ευρώ από τα υψηλότοκα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Το νέο ομόλογο φαίνεται ότι προγραμματίζεται να εκδοθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου, ενώ το μέγεθος της έκδοσης θα μπορούσε να είναι περίπου 2 δισ. ευρώ. 

Στόχος για φέτος είναι να αντλήσουμε συνολικά από τις αγορές περί τα 7 δισ. ευρώ. Έχουμε ήδη συγκεντρώσει πέντε δισ. ευρώ από τις δύο ομολογιακές εκδόσεις του 2019, καλύπτοντας το 70% του δανειακού της προγράμματος.

naftemporiki.gr