Skip to main content

Επενδυτικές «ψήφοι» 1,6 δισ. στις εισηγμένες

Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Προτού συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021, ήδη 9 εισηγμένες προχώρησαν ή προχωρούν στην άντληση κεφαλαίων ύψους 1,6 δισ. ευρώ από τους επενδυτές, είτε μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων είτε μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά.

Ξεχωρίζουν οι επιτυχημένες εκδόσεις ομολογιακών δανείων της ΔΕΗ (650 εκατ. ευρώ) και της Alpha Bank (500 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθεί αύριο η έκδοση ομολογιακού δανείου της Motor Oil (200 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο που εξετάζουμε υπάρχουν 5 εισηγμένες (Εβροφάρμα, Forthnet, Σίδμα, ΕλβαλΧαλκόρ, Βιοκαρπέτ) που εξέδωσαν ή προχωρούν στην έκδοση ομολογιακών δανείων. Ταυτόχρονα, το σώμα των μετόχων άναψε το «πράσινο φως» για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aegean Airlines ύψους 60 εκατ. ευρώ με την καταβολή μετρητών.

Πρόκειται για μια αξιοπρόσεκτη επίδοση για το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο, γεγονός που δείχνει και την επανενεργοποίηση αρκετών χιλιάδων επενδυτών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έδειχναν απροθυμία να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο, λόγω και της πολύχρονης κρίσης που εξαφάνισε το μεγαλύτερο ποσό των αποταμιεύσεών τους.

Βέβαια, το μεγάλο «αγκάθι» για την εγχώρια αγορά μετοχών παραμένει η αδυναμία της πλειονότητας των εισηγμένων να ζητήσει κεφάλαια με μηδενικό κόστος από το ευρύ επενδυτικό κοινό. Αυτή η αρνητική εξέλιξη συμβαίνει για τους εξής λόγους:

α) οι εταιρείες διστάζουν να ζητήσουν κεφάλαια από τους επενδυτές σε μια τέτοια χρονική περίοδο, καθώς οι περισσότερες επενδυτικές μερίδες είναι ανενεργές (δεν πραγματοποιούν ούτε μία πράξη κάθε μήνα),

β) οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τα επενδυτικά τους προγράμματα λόγω του Covid-19 και συνεπώς δεν αποφασίζουν να εκδώσουν νέο αριθμό μετοχών για να αντλήσουν μετρητά,

γ) η άνοδος που παρατηρείται φέτος στο Χρηματιστήριο αφορά μια πολύ μικρή ομάδα μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης με υψηλό δείκτη εξωστρέφειας και

δ) η κακή φήμη που είχαν αρκετές εταιρείες στο παρελθόν, οι οποίες δεν αξιοποίησαν τα κεφάλαια που άντλησαν για επενδύσεις, αλλά κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό για τον πλουτισμό βασικών μετόχων ή ιδιοκτητών επιχειρήσεων που οδήγησαν αυτές τις εταιρείες στα πρόθυρα χρεοκοπίας και προκάλεσαν μεγάλο θυμό στο ευρύ επενδυτικό κοινό που έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις με ικανά μεγέθη θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία προκειμένου να μειώσουν το κόστος χρέους, αλλά και να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις σε ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, βιομηχανία, κατασκευές. Μόνο στην ενέργεια οι επενδύσεις που προγραμματίζονται ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Εταιρικά ομόλογα

Αναφορικά με τις εκδόσεις των ομολογιακών δανείων, ξεκινώντας ημερολογιακά από την αρχή του 2021 συναντούμε πρώτα την Εβροφάρμα, η οποία στις αρχές της χρονιάς προχώρησε στην έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων 4,7 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων.

Ακολούθησε η Forthnet, η οποία με την έκδοση ομολογιακού δανείου 43 εκατ. ευρώ κάλυψε βασικές ανάγκες στην κεφαλαιακή της κίνηση και ενώ η εταιρεία διαγράφεται οριστικά από το Χρηματιστήριο στα τέλη Μαρτίου.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2021 η Σίδμα εκταμίευσε 3 ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 76,792 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων της εισηγμένης. Επίσης, η ΕλβαλΧαλκόρ ανακοίνωσε την υπογραφή κοινού ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, με την Τράπεζα Πειραιώς, με σκοπό τη χρηματοδότηση για την κάλυψη τρεχουσών και ευρύτερων επιχειρηματικών αναγκών. Το δάνειο είναι διάρκειας πέντε ετών.

Η Alpha Bank ολοκλήρωσε στις 4 Μαρτίου με επιτυχία την έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού θεσμικών επενδυτών. Το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης έχει διάρκεια 10,25 έτη και δυνατότητα ανάκλησης μεταξύ 5 και 5,25 ετών, με απόδοση 5,5%. Το ομόλογο είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου – EuroMTF Market. Το βιβλίο προσφορών προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τη ζήτηση να καλύπτει περί τις δύο φορές το ποσό της έκδοσης.

Στις 11 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η έκδοση ομολογιακού δανείου από τη ΔΕΗ, που υπερκαλύφθηκε έξι φορές, με αποτέλεσμα να αντλήσει τελικά 150 εκατ. ευρώ περισσότερα από το αρχικό σχέδιο των 500 εκατ. Το ομόλογο βρήκε μεγάλη επενδυτική ανταπόκριση και πηγές κάνουν λόγο για προσφορές συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. Στα ενδιαφέροντα της έκδοσης συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πως το 60% με 70% των προσφορών προέρχεται από ξένους επενδυτές. Μεγάλη συμμετοχή υπήρξε και από εγχώριους ιδιώτες πελάτες τμημάτων private banking. Το βιβλίο των προσφορών έκλεισε με το επιτόκιο κάτω από 4%, στο 3,875%.

Σε «ρυθμούς» Motor Oil

Εν τω μεταξύ, αύριο στις 10 το πρωί ξεκινούν οι δημόσιες εγγραφές για το 7ετές εταιρικό ομόλογο της Motor Oil και ολοκληρώνονται στις 4 το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής 19 Μαρτίου. Σήμερα θα καθοριστεί το εύρος απόδοσης του ομολόγου. Αν και εκ των πραγμάτων τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ρευστά, φαίνεται ότι η «μάχη» του επιτοκίου θα γίνει στα επίπεδα του 2%.

Για το νέο εταιρικό ομόλογο, της μητρικής Motor Oil, ο ελάχιστος στόχος άντλησης κεφαλαίων είναι τα 170 εκατ. ευρώ. Στην αγορά όμως εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα υπερκαλυφθεί το «πλαφόν» των 200 εκατ. ευρώ. Από τα οποία τα 137 εκατ. προορίζονται για να χρηματοδοτήσουν μέρος της μεγάλης επένδυσης του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας. Το οποίο και θα συμβάλει μεταξύ των άλλων και στην αύξηση παραγωγής βενζινών με υψηλή προστιθέμενη αξία. Το εν λόγω project έχει προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ και έως τώρα έχει απορροφήσει επενδυτικά κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ.

Τέλος, την περασμένη Παρασκευή 12 Μαρτίου οι μέτοχοι της Aegean Airlines στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης ενέκριναν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 60 εκατ. ευρώ με την καταβολή μετρητών, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση της στήριξης της εταιρείας από το Δημόσιο με κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ.