Skip to main content

DBRS: Η άνευ προηγουμένου προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας

Την «άνευ προηγουμένου» δημοσιονομική προσαρμογή υπογραμμίζει σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο οίκος DBRS, ενώ κάνει λόγο για καθοριστικά βήματα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, και αναγνωρίζει την πρόοδο στην αντιμετώπιση της πρόκλησης των κόκκινων δανείων. 

Ο οίκος υπενθυμίζει όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τα οποία έχουν οδηγήσει σε μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή στην εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα για εξυπηρέτηση χρέους, αλλά και θα στηρίξει την δημιουργία του «μαξιλαριού ρευστότητας», το οποίο θέλει η κυβέρνηση να έχει στη διάθεσή της μετά την εκπνοή του προγράμματος τον Αύγουστο. 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη μείωση των δαπανών και στην προσπα΄θεια για εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος. Όπως υπολογίζουν οι αναλυτές του οίκου (λαμβάνοντας υπόψη όλες τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό από το 2009 και έπειτα) η μείωση των δαπανών για συντάξεις έως το 2060 θα έιναι μεγαλύτερη του 14% του ΑΕΠ. 

Σημειώνεται επίσης πως ύστερα από πολυετή ύφεση η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 1,7% το 2017, οι οποίοι πάντως ήταν βραδύτεροι των εκτιμήσεων, ενώ κάνει λόγο για πρόοδο στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, με άνοιγμα της αγοράς προϊόντων και βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Επικαλείται τον σχετικό δείκτης της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα ανέβηκε στην 61η θέση το 2017 από 109η το 2010, αλλά και προσθέτει ότι εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω από τις άλλες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, με την Ισπανία και την Πορτογαλία να κατέχουν την 28η και 29η θέση αντίστιοχα. 

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια σημειώνει ότι το ποσοστό τους μειώθηκε από το 47,2% τον Ιούνιο του 2016 σε 46,9% τον Ιούνιο του 2017 και υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω, μετά και τα τελευταία μέτρα. Εξακολουθεί, ωστόσο, να είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. 

naftemporiki.gr